DosyaManşetler

Şimdiye kadar gördüğümüz tüm katlanabilir telefon modelleri, konseptleri

katlanabilir telefon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Katlanabilir telefonlar hayatımıza girmeye başladı. Birçok üretici katlanabilir cihaz üretmeye yönelik niyetlerini ortaya koydu. Google, bu tür cihazlar için Android’e gerekli desteği ekliyor, ilk ürünlerin de Çin’de piyasaya çıktığını görmeye başladık. Geçtiğimiz şubat ayında ise Samsung’dan Galaxy Fold, Huawei’den ise Mate X modellerini gördük.

Katlanabilir telefon gerçeğini herkes kabul ediyor, ancak en iyi tasarımın hangisi olduğu konusunda bir ortak fikir oluşmuş değil. Şimdiye kadar gördüğümüz çeşitli duyurular, ipuçları ve patent başvurularının ışığında, farklı biçimlerin düşünüp tasarlandığına tanık olduk.

Teknoloji meraklıları için katlanabilir telefonlar heyecan verici sayılır. 2018 yılı neredeyse her üreticinin çentikli ekranı genel tasarım standardı olarak benimsediği bir yıl oldu. Ancak bu durum önden bakıldığında tüm telefonların birbirine benzemesine, birbirinden ayırt edilememelerine neden oldu. Aslında genel olarak, geçen yıl çıkan telefonlar tasarım açısından birbirine fazlasıyla yaklaştı. Birini diğerinden ayıracak niteliklere sahip olan telefon sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Katlanabilir telefonlar bu durumu değiştirecek gibi görünüyor. Bu yepyeni cihaz segmenti, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünüyor. Şirketler de bu tasarımları deneyerek piyasada farklılık yaratmayı ve sürüden ayrılmayı hedefliyor. Gelin, şimdiye kadar gördüğümüz katlanabilir telefon modellerine, konseptlere veya dedikodularına yakından bakalım.

Royole FlexPai

royole flexpai

Pek bilinmeyen bir Çinli üretici olan Royole, katlanabilir telefon çıkaran ilk şirket unvanını ele geçirdi. Şirket muhtemelen en basit tasarımı tercih etti. Çin’de piyasaya çıkan Royole FlexPai‘de tek bir ekran var ve bu ekran cihazın dışından katlanabiliyor. Açıldığında ekranın tamamını kullanıyorsunuz. Katlandığında ise ekranın size bakan yarısını kullanıyorsunuz.

FlexPai, piyasaya ilk giren bir cihaz olmanın dezavantajını yaşıyor. Cihazı inceleyenler yazılımın hatalı olduğunu, açık olan ürünün birdenbire katlanmış modda işlediğini dile getiriyor. Aynı zamanda ekran katlandığında cihazın kalınlığı fazla artıyor. Aslında bu sayede kalınlığın, katlanabilir telefonların üstesinden gelmeleri gereken en önemli sorunların başında geldiğini anlıyoruz.

Samsung Galaxy Fold

Samsung’un 2018’in sonlarında konsept olarak gösterdiği katlanabilir telefon prototipi, 2019’un hemen başında düzenlenen Galaxy S10 tanıtımında Samsung Galaxy Fold olarak karşımıza çıktı.

samsung galaxy fold

Samsung Galaxy Fold, içte katlanabilir ekran barındırırken dışta da 4.6 inç’lik, 720p çözünürlüklü ikinci bir ekrana eşlik ediyor. Dıştaki ekran daha çok temel telefon işleri için kullanılırken, kullanıcı deneyiminde esas rol oynayan içteki ekran oluyor. Bu ekran 7.3 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ve 1536 x 2152 piksel çözünürlüklü, aynı zamanda Dynamic AMOLED teknolojisini barındırıyor. HDR10+ desteği de mevcut.

Galaxy Fold’da Snapdragon 855 işlemci, 12 GB RAM, 512 GB dahil hafıza gibi başlıca özellikler var. Telefonun üç farklı yüzüne yerleştirilmiş kameralar bulunuyor. Arkada bulunan temel kameralar 12 megapiksel ana kamera, 12 megapiksel telefoto ve 16 megapiksel ultra geniş açılı lenslere sahip. Küçük ekranın hemen üstünde de 10 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası var. İçteki ekranın hemen üstünde de 10 megapiksel ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki kamera görüyoruz.

Samsung Galaxy Fold’un Nisan 2019 sonunda yurt dışında piyasaya çıkması planlanıyordu. Türkiye’ye de mayıs ayı içinde gelecekti. Ancak son dakikada tasarımda keşfedilen bazı kusurlar nedeniyle Fold’un piyasaya çıkışı ertelendi. Samsung, temmuz ayının sonlarında yaptığı duyuruyla Galaxy Fold’un Eylül 2019’da satışa çıkacağını açıkladı.

Huawei Mate X

Samsung’un Galaxy Fold’u tanıtmasından günler sonra, Huawei de MWC 2019’de kendi katlanabilir telefonunu göstermişti. Huawei Mate X, Samsung’un katlanabilir telefonunun aksine tek bir ekran barındırıyor. Dışta yer alan bu ekran, dışa doğru açılarak Mate X’in bir tablet gibi kullanılmasına izin veriyor. Kapalı durumdayken de hem önü hem de arkası ekranla kaplı bir telefon hâlini alıyor.

huawei mate x

Mate X’in katlanabilir ekranı köşeden köşeye 8 inç uzunluğa sahip. 2200 x 2480 piksel çözünürlüklü ekran 414 ppi piksel yoğunluğuyla yeterli keskinlik ve netlik sunuyor. Katlı durumda iken önde 6.6 inçlik köşeden köşeye uzunluğa ve 1148 x 2480 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran elde ediliyor. Ekran OLED teknolojisine sahip.

Kirin 980 işlemciyle çalışan bu telefonda 512 GB dahili hafıza ve 8 GB RAM bulunuyor. 4500 mAh kapasiteli pil barındıran bu cihazın parmak izi okuyucusu kenara yerleştirilmiş. Pili 55W hızlı şarj desteğine sahip ve yarım saatte yüzde 85’lik doluluğa ulaşabiliyor.

Mate X’in kameraları tek bir yerde toplanmış. Katlı durumda kameraların altında da ekran bulunduğu için, arka kameralar aynı zamanda selfie kameraları olarak kullanılabiliyor. Üstelik karşınızdaki bir kişinin fotoğrafını çekerken, bu kişi de kendi görüntüsünü Mate X’in onun tarafına bakan ekran parçasında görebiliyor. Açık durumda iken bu kameralar tipik bir selfie kamera sistemi gibi iş yapıyor.

Huawei Mate X’te 40 megapiksel, f/1.8 ana kamera, 8 megapiksel, f/2.4 telefoto kamera ve 16 megapiksel f/2.2 kameraya yer veriyor. Aynı zamanda derinlik algılama yetenekli ToF (Uçuş Süresi) kamerası da bulunuyor.

Mate X duyurulduğu zaman bu telefonun yaz aylarında Avrupa’da piyasaya çıkacağı açıklanmıştı. Ancak Galaxy Fold ile ilgili sorunların ardından Huawei ihtiyatlı davranma yoluna gitti. Bu nedenle Huawei Mate X çıkış tarihi değiştirildi, çıkış sonbahara ertelendi.

Xiaomi’nin katlanabilir telefonu

xiaomi katlanabilir telefon

Samsung ve Royole, katlanabilir telefonların nasıl olabileceği konusunda iki farklı yaklaşım sergiliyor. Xiaomi ise onlardan tamamen farklı bir açıdan bakıyor. Şirket tarafından yeni yayınlanan bir videoda, tek ekranlı bir cihazın iki kenarından içe doğru katlandığı görülüyor. Bu durum ekran için iki farklı potansiyel arıza noktası teşkil etse de, ortaya çıkan cihaz çok daha modern görünüyor. İnce ekran çerçevesi ve kavisli cam kenarlar etkileyici görünüyor.

Xiaomi bu telefonu ne zaman çıkaracağını resmen açıklamadı. Ancak MWC 2019 tanıtım için ihtimallerden bir tanesini oluşturuyor.

Motorola’nın katlanabilir RAZR telefonu (Konsept)

Yukarıdaki tasarımlar şimdiye kadar şirketlerin resmi duyuruları veya yayınlarıyla tanık olduklarımız. Ancak diğer üreticiler de katlanabilir cihazlar üzerinde çalıştıklarını ya kabul ediyor, ya da onların çalışmalarına dair söylentileri kulağımıza geliyor. Örneğin, Motorola’nın simgesel telefonu RAZR’ın katlanabilir ekranlı bir versiyonunu çıkarmayı planladığı söyleniyor. Ana şirket Lenovo da bir süredir katlanabilir telefonlar üzerinde çalışıyor. İstiridye kapaklı RAZR’da katlanabilir ekran mükemmel bir kullanım imkanı sunabilir.

motorola razr

Şirket henüz konuşulan cihazının resmi duyurusunu gerçekleştirmedi. Ancak son günlerde ortaya çıkan bir patent, klasik istiridye kapaklı RAZR’ın içinde katlanabilir ekranın nasıl yer bulacağını gösteriyor. Aslında Samsung’un prototipine bir parça benzese de, patent kısa kenarının ekseninde katlanabilen bir telefonu gösteriyor. Bu da açıldığında geniş ekranın elde edilmesini sağlıyor. Bu ekran görüntü oranı itibarıyla oyunlar ve videolar için pek elverişli olmayabilir. Ancak daha uzun boylu ekranlar aynı anda iki uygulamayı açmak isteyenler için daha fazla verimlilik sağlayacaktır.

Katlanabilir telefonlar için diğer üreticiler neler yapıyor?

Çok yakında katlanabilir telefon modelleriyle karşımıza çıkmasını beklediğimiz muhtemel üreticiler arasında Oppo, Sony ve LG de yer alıyor. Oppo’dan gelen üstü kapalı yorumlardan bir tanesi şirketin ürün yöneticilerinden birine ait. Yönetici, Çinli üreticinin MWC’de bir katlanabilir telefon gösterebileceği söylenmişti. Aynı yorumunda Sony’nin de, Oppo gibi katlanabilir cihaz üzerinde çalışan bir başka üretici olabileceğini zikretmişti. Sony, katlanabilir telefon planları hakkında ketum tavrını koruyor. Ancak geçen yıl keşfedilen bir patent, şirketin katlanabilir, rulo hâline getirilebilir ve hatta şeffaf yapıdaki ekranları test ettiğini göstermişti.

LG’nin de CES 2019’daki toplantısında katlanabilir telefonu göstereceği söylenmişti. Şirket bunun yerine rulo hâline getirilebilir TV’sinin piyasaya çıkacağını müjdelemekle yetindi. Ne var ki, yıllar boyunca tespit edilen hatırı sayılır miktarda patent şirketin hem katlanabilir hem de rulo yapılabilir telefon-tablet melezleri üzerine çalıştığını gösteriyor. Üstelik şirket Mate Flex, Mate Fold, Duplex ve benzeri isimlerin de ticari kullanım haklarını almıştı. Ne var ki, şimdiye kadar bu çalışmaların bir son ürün hâline geldiğini görmedik.

Bu şirketler Huawei ve Samsung gibi, katlanabilir cihazlarını resmen tanıtmaya hazır değil gibi görünüyor. Ancak çeşitli patentler ve dedikodular, katlanabilir telefonlar için ortak bir biçim belirlemekten uzak olunduğunu gösteriyor. Katlanabilir telefonların önemli bir yenilik olduğu herkes tarafından kabul görüyor. Ancak deneyimin nasıl en iyi şekilde sunulacağı noktasında görüş ayrılıkları mevcut.

Katlanabilir telefon neden önemli?

Katlanabilir telefon, tabletlere olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir. Tabletler daha büyük ekranları, taşıma rahatlığıyla kendine has özelliklere sahip. Öte yandan büyük ekranları çizim yapma, videoları izleme, internette gezinme gibi işler için onların daha elverişli olmasını sağlıyor. Ayrıca fiziksel klavye bağlayarak tableti bir dizüstü bilgisayar gibi kullanmak, kullanım alanını genişletmek de mümkün. Ne var ki, tabletler büyüklükleri nedeniyle pantolon veya ceket ceplerinde taşınmaya pek elverişli cihazlar değil.

Son yıllarda akıllı telefonların ekranlarının büyümesi, küçük ekranlı tabletlere olan ilgiyi azaltmış ve yok olma noktasına getirmişti. Şimdi katlanabilir telefonlar sayesinde daha büyük boyutlu ekranı potansiyel olarak daha küçük gövdeli cihazda barındırmak mümkün olabilir. Eğer her şey düzgün şekilde kurgulandığı takdirde, kullanıcılar sadece tek bir cihazla akıllı telefon ve tablette gördükleri tüm işleri yerine getirebilir.

En iyi tasarım ve kullanım biçimi üzerinde bir anlaşma sağlanıncaya kadar, farklı şekillerde ve kullanım biçimlerine sahip birçok katlanabilir telefonu göreceğiz. Bu yıl yepyeni bir cihaz segmentinin yeşermesini izlemeye hazır olun.

İLGİLİ HABERLER