Teknoloji

Ikea akıllı ev ürünleri için ciddi düşündüğünü gösteriyor

ikea home smart

Ikea yeni gelir kaynağı yaratmak amacıyla akıllı ev teknolojilerine ciddi yatırım yapıyor. Bu kapsamda şirket, “Ikea Home smart” olarak adlandırılan yeni bir iş birimi oluşturduğunu açıkladı. Bu birim yavaş yavaş filizlenmeye başlayan akıllı cihazlar portföyünden tamamen sorumlu olacak.

Her yıl Ikea mağazalarını ziyaret eden 780 milyon müşteriye erişim imkanıyla, bu duyuru Google ve Amazon gibi akıllı ev teknolojileri alanında hizmet veren diğer üreticiler için de büyük önem taşıyor.

Ikea Group organizasyon şeması içinde, Ikea İsveç’in hemen üstünde konumlandırılmış olan Ikea Çeşitlilik ve Tedarik adlı kuruluşun yöneticisi Peter van der Poel, “Gelişimi hızlandırmak için Ikea’da Home smart’a önemli ölçüde yatırım yapmaya karar verdik. Bu, Çocuklar’ın Ikeası?nın tanıtılmasından bu yana kurduğumuz en büyük yeni iş.” dedi.

Yeni iş biriminin idaresinde Björn Block oturacak. Bu grup Ikea İsveç’in, aralarında Aydınlatma, Oturma Odası ve Çalışma Alanı, Tekstil, Mutfak ve Yemek Salonu, Ikea Yemek gibi diğer on iş biriminin yanına konumlandırılacak.

Ikea’nın akıllı ev hedefleri ilk kez 2015 yılında, Qi uyumlu telefonları kablosuz şarj edebilen masalar ve lambalarla görülür olmuştu. 2017’de makul fiyatlı akıllı aydınlatmalar çıkarılmış. Daha sonra da Sonos ile iş ortaklığında, nispeten daha ucuz ses sistemleri çıkarılmıştı. Ikea’nın ilk akıllı perdeleri de 1 Ekim’de ABD’de satışa sunulacak.

Ikea; akıllı ev teknolojileri alanında Google, Apple ve Amazon’un arasına katılan son büyük kurum oluyor. Neyse ki, rakiplerinin şansına, Ikea şimdiye kadar platformdan bağımsız bir yaklaşım izliyor. Şirketin ürünleri Tradfri adlı kapı platformu üzerinden Google Asistan, Siri ve Alexa ekosistemlerini destekliyor.

Akıllı ev ürünleri pazarı büyüyor

IDC, 2019’da akıllı ev ürünlerinin küresel satışlarının 830 milyon seviyesinde olacağını öngörüyor. 2023’te ise bu sayının 1.6 milyar ile iki katına çıkacağını tahmin ediyor. Şirketin geleneksel ev eşyalarının ötesine geçmek için yeteri kadar mantıklı sebebi bulunuyor.

Block, yeniden yapılanma ile ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “Ikea bünyesindeki diğer tüm departmanlarla birlikte çalışarak Ikea Home smart iş birimi, Ikea ürün yelpazesinin dijital dönüşümünü yönlendirecek, mevcut işletmeleri iyileştirecek ve değiştirecek ve birçok kişiye akıllı ürün getirmek için yeni işletmeler geliştirecek.” dedi. “Daha yeni başlıyoruz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER