ManşetlerTeknoloji

Samsung 2024’ün ilk çeyreğinde beklentileri aştı, kârını 10 kat artırdı

samsung

Bir süre önce gelir tahminlerini açıklayan Samsung, şimdi de 2024’ün ilk çeyreğine ait finans raporunu duyurdu. Şirket gelirini 2023’ün ilk çeyreğine göre yüzde 13 oranında artırırken, kârını da bir önceki yıla kıyasla yüzde 933 yani neredeyse 10 kat artırmayı başardı.

Şirketin akıllı telefon birimi yılın ilk çeyreğini 33,53 trilyon won (785,91 milyar TL) gelir ve 3,51 trilyon won (113,66 milyar TL) operasyon kârı ile tamamladı. Orta ve üst seviye telefonlara yönelik pazar talebi azalırken; Samsung, Galaxy S24’ün etkileyici satışları sayesinde gelirini ve kârını artırdı. Şirket, kaynak optimizasyonu nedeniyle “sağlam çift haneli kârlılığı” koruduğunu açıkladı.

Şirket, akıllı telefon ve tablet satışlarının 2024’ün ikinci çeyreğinde düşmesini bekliyor. Ancak, özellikle gelişmekte olan pazarlarda tüketici güveninin iyileşmesi nedeniyle satışların bu yılın ikinci yarısında artması bekleniyor. Güney Koreli teknoloji devi, yıl genelinde 2023 yılına kıyasla daha fazla telefon sevk etmeyi hedefliyor.

Şirket, yeni modeller ve form faktörleri (Galaxy Ring gibi) aracılığıyla giyilebilir cihaz satışlarını artırmayı planlıyor ve birinci sınıf akıllı saatler piyasaya sürme planlarını da doğruladı.

Yarı iletken yongaların tasarımını ve üretimini yürüten Cihaz Çözümleri bölümü ise 23,14 trilyon won (542,39 milyar TL) gelir ve 1,91 trilyon won (44,69 milyar TL) işletme kârı açıkladı. Devam eden yapay zeka patlaması sayesinde DDR5 bellek, HBM bellek ve sunucu SSD’lerinin satışları artarken, UFS 4.0 depolama yongalarının satışları da büyük ölçüde Çinli akıllı telefon markalarından gelen yüksek talep nedeniyle arttı. Şirket bellek tarafındaki bu performansın 2024’ün ikinci çeyreği boyunca devam etmesini bekliyor.

Kamera sensörleri, akıllı telefon işlemcileri ve diğer bileşenleri tasarlayan System LSI işinde satışlarda artış görüldü. Ancak panel talebinin yavaşlaması nedeniyle Ekran Sürücüsü Entegre Yonga (DDI) satışlarının yavaşlaması nedeniyle kazançlardaki iyileşme beklenenden uzun sürdü. Samsung ayrıca ileri teknolojilere dayalı yeni bir giyilebilir işlemciyi piyasaya sürmeyi planladığını da duyurdu.

Samsung çip satışlarında bir artış söz konusu değil

Şirketin yarı iletken yongalar üreten bölümü olan Samsung Foundry’nin satışlarında bir iyileşme görülmedi. Ancak şirket sürekli olarak teknolojilerini geliştiriyor. 4 nm tasarımı nihayet istikrarlı bir verime ulaşırken, 2 nm ve 3 nm süreçlerinin gelişiminin sorunsuz bir şekilde ilerlediği iddia ediliyor. Görünen o ki, Samsung Foundry ilk çeyrekte şimdiye kadarki en yüksek sipariş birikimini gördü. Büyük olasılıkla Galaxy S25’te kullanılacak yeni nesil Exynos çipleri için ikinci nesil 3 nm çiplerin seri üretimine ikinci çeyrekte başlamayı planlıyor.

Samsung’un ev aletleri ve TV bölümleri 13,48 trilyon won (315,72 milyar TL) gelir elde etti. Faaliyet kârları ise 0,53 trilyon won (12,4 milyar TL) olarak gerçekleşti. TV işi, dünya çapındaki zayıf TV satışlarına rağmen, artan premium model satışları sayesinde 2023’ün dördüncü çeyreğine kıyasla daha yüksek kâr elde etti. TV’lere olan talebin ikinci çeyrekte zayıf kalması bekleniyor ancak yılın ikinci yarısında satışların artacağı tahmin ediliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER