Manşetler

Samsung Galaxy Fold Ön İnceleme – Video

samsung galaxy fold katlanabilir telefon
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Samsung, 20 Şubat’ta San Francisco’da gerçekleştirdiği Galaxy S10 lansmanında merakla beklenen katlanabilir telefon modeli Galaxy Fold‘u da göstermişti. Ne var ki, Güney Koreli şirket ne o etkinlikten sonra ne de MWC 2019’daki standında Galaxy Fold’u kimsenin ellemesine, detaylı biçimde deneyimlemesine izin vermemişti. Sadece MWC 2019’daki standda bir vitrin arkasında bu katlanabilir ekranlı cihazı görme imkanımız olmuştu. Ta ki, bugüne kadar… Mayıs ayında Türkiye’de ön siparişe sunulacak Galaxy Fold için İstanbul’da düzenlenen Türkiye lansmanında bu ilgi çekici cihazı yakından deneyimleme fırsatı bulduk.

Öncelikle Galaxy Fold’un teknik özelliklerini hatırlayarak başlayalım. Snapdragon 855 işlemci barındırmasıyla Türkiye’de ilk kez bir amiral gemisi Samsung akıllı telefonunu Qualcomm’un işlemcisiyle göreceğiz. Bildiğiniz gibi, Galaxy S10 serisinin üyeleri Türkiye’de Exynos işlemciyle satılıyor. 12 GB RAM ile bellek tarafında çıta epey yükseğe taşınırken, 512 GB dahili hafıza da aynı çizginin depolama alanı tarafında da devam ettirildiğini gösteriyor. microSD kart yuvası yok, ancak bu kadar yüksek kapasite varken gerek de olmayacaktır. 4380 mAh kapasiteli pil, iki parça hâlinde, telefonun her bir kanadında bulunuyor.

Galaxy Fold’un tasarımına aşina olmalısınız. Ancak kısaca tasvir edecek olursak, iki plakanın ortada yer alan menteşe yapısıyla birbiriyle birleştirildiğini düşünün. Yukarıda bahsettiğimiz pil parçaları bu iki plakaya eşit kapasitede dağıtılmış. Bu durum telefonun ağırlık merkezinin menteşe doğrultusuna kalmasına yardımcı oluyor. Galaxy Fold kapalıyken normal bir akıllı telefona göre kalın. Ancak epey dar ve uzun yapıda olduğu için kavraması o kadar zor olmuyor. Ancak cepte taşımanın biraz zahmetli olacağını söyleyebiliriz.

İçerideki büyük ve katlanabilir ekrana erişmek için telefonunun iki plakasını, sanki kalın sayfalara sahip bir kitabı açarmış gibi birbirinden ayırmak gerekiyor. Biraz kuvvet uygulamalısınız, ancak açma işlemi zor değil, telefonu elden kaydırıp yere düşürme gibi bir sıkıntı da yaşamazsınız. Menteşe yapısı oldukça sert ve sağlam görünüyor. Kanatları açarken veya kapatırken sağlam bir ses çıkıyor. İçerideki esnek ekranın yüzeyi polimerden yapılmış, akıllı telefonlardan alıştığımız cam kullanılmıyor. Ancak verdiği his bakımından camdan çok da farklı olmadığını söyleyebiliriz. İçte yer aldığı için de bu ekranın çizilme gibi sıkıntısı olmayacaktır.

Galaxy Fold’u kullanırken çoğunlukla büyük ekrandan yararlanacağınızı düşünüyoruz. Küçük ekran daha çok telefon görüşmesi ve benzeri iletişim ihtiyaçları için kullanılacaktır. Acele etmediğiniz, serbest olduğunuz zamanlarda çoğunlukla içteki ekranda çalışmayı tercih edersiniz. Dıştaki 4.6 inç ekranın alt ve üst kenarlarında epey fazla boşluk var. Bu açıdan Galaxy Fold biraz sıra dışı duruyor. Ancak bu ekran telefon numaraların tuşlama, hızlı şekilde mesajlaşma, internetten hızlıca bir şeylere bakmak için yeterli olacaktır. 720p gibi düşük bir çözünürlüğe sahip olması fazla sıkıntı yaratmıyor, ekran yeteri kadar keskin ve net görünüyor. Görüş açıları ve parlaklık da iyi, dışarıda kullanımda sırkıntı çıkarmayacaktır.

İçerideki ekran 7.3 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip. 1536 x 2152 piksel bu Dynamic AMOLED teknolojisine sahip ekran için gayet yeterli. Optimum kullanım uzaklığının bir tablete eşdeğer olduğunu düşündüğümüzde, 362 ppi piksel yoğunluğu keskin ve net bir görsel deneyim sağlıyor. Ekranın görüş açıları, parlaklığı, renk canlılığı gayet iyi. Videoları tam ekranda izlerken, görüntü oranı nedeniyle epey fazla siyah alan kalıyor. Yine de, video izlemek Galaxy Fold’un en keyifli yanlarından biri olacaktır. Ekranın üst kısmında, kameranın bulunduğu alanda çentik benzeri bir yapı var. YouTube videoları bu çentiği sınır kabul ediyor, ancak başka video uygulamaları veya özellikle oyunlar bu ekran alanını tamamen kullanacaktır. Asphalt oyununda Galaxy Fold desteği var, ancak bizim deneyimlediğimiz örnekte bu oyun yüklü olmadığı için deneyimlemek mümkün olmadı.

Alt ve üst kısımda yer alan hoparlörler, Fold’u yatay biçimde tuttuğunuzda stereo ses etkisinin iyi biçimde hissedilmesini sağlıyor. Ses çıkış şiddeti de bir akıllı telefon için yeterli seviyede, YouTube videoları izlerken başka bir harici aksesuara veya Bluetooth kulaklığa ihtiyaç duymazsınız. Kulaklık demişken, 3.5mm kulaklık jakı yok.

Galaxy Fold’da en çok merak edilen noktalardan bir tanesi, katlanabilir ekranın katlandığı menteşe boyunca nasıl bir görünüm sergilediği olacaktır. Siyah veya beyaz renkli arka planın hakim olduğu görüntülerde, ekranın ortasında bir iz dikkat çekiyor. Ancak normal kullanım esnasında dikkatiniz çoğunlukla içeriğe veya yaptığınız işe odaklanacağı için bu iz sizin için çok da önemli olmayacaktır. Videolarda ise bu izin neredeyse görünmez olduğuna, fark edilmediğine tanık olduk. Her ne olursa olsun, Galaxy Fold’un yeni bir teknolojinin ilk kullanımının sergilendiği cihaz olduğunu unutmamak gerekiyor.

Büyük ekran çoklu görev desteğini biraz daha ileri taşıyor. Tabii ki, 12 GB RAM’in varlığı da burada önemli bir artı. Aynı anda üç farklı uygulamayı ekranda açabilirsiniz. Pencere büyüklükleri de ayarlanabiliyor. Samsung’un üst sınıf telefonlarında gördüğümüz Edge uygulamalarına benzer bir çekmece var. Ekranın sağ kenarından ortaya doğru sürüklediğinizde uygulama penceresi açılıyor. Buradan dilediğiniz uygulamanın ikonunu sürükleyip ekrana bırakarak onu açabilirsiniz. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayarak yine bir uygulamayı ekranın sağ sütununa, bölünmüş pencereye yerleştirebilirsiniz. Son olarak kalan büyük ve üçüncü alana da bir başka uygulamayı yerleştirebilirsiniz. Uygulamalar için pencere genişlikleri yeterli. Özellikle küçük alana YouTube penceresi atayıp önemli işleriniz için diğer pencereleri kullanabilirsiniz. Klavye de, tablet biçiminde kullanıma uygun şekilde iki parçaya ayrılabiliyor.

Uygulama sürekliliği de Samsung’un Galaxy Fold’un dikkat çektiği yeteneklerinden bir tanesi olduğunu biliyoruz. Dış ekranda açtığınız bir uygulamayı, içteki ekranı açtığınızda da kaldığınız yerden kullanmaya devam edebilirsiniz. Tersi de geçerli. Bu işlem gayet hızlı biçimde gerçekleşiyor. Ayarlar’da, ekran ayarları altından hangi uygulamaların bu şekilde kullanılacağını belirleyebilirsiniz. Eğer bir Android uygulamasının tablet desteği varsa, Galaxy Fold’da da sunduğu deneyim güzel ve verimli oluyor. Aksi takdirde akıllı telefon odaklı Android uygulamasının tablet ekranına genişletilmiş görünümüyle karşılaşıyoruz. Instagram bu şekilde bir deneyim sunuyor. İdeal olmasa da, fotoğrafları büyük göstermesi nedeniyle idare edebilir seviyede. Doğrusu, büyük ekran varken küçük ekranda uygulamaları açıp kullanmak fazla tercih edilesi bir durum olmayacak gibi görünüyor.

Kameralar bakımından Galaxy Fold epey deneyimli. Samsung telefonun her bir yüzüne kameralar yerleştirmiş. Katlı durumdayken küçük ekranı kullanarak selfie fotoğraf çekmeye olanak sağlayan bir 10 megapiksel selfie kamerası mevcut. İçerideki ekranı açtığınızda selfie fotoğraf çekmek için kullanabileceğiniz 10 megapiksel standart ve 8 megapiksel derinlik algılamalı iki kamera var. Böylelikle içteki ekranla efektif biçimde arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekebilirsiniz. Arka tarafta ise üç adet kamera var. Bunlar Samsung Galaxy S10 ve S10+ modellerindekiyle aynı niteliklere ve yeteneklere sahip. 16 megapiksel geniş açı, 12 megapiksel standart ve 12 megapiksel telefoto kameralar mevcut. Bu kamera paketinin Samsung Galaxy S10 ailesinin üyeleriyle hemen hemen aynı nitelikte fotoğraflar çekmeye imkan sağlayacağını düşünüyoruz. Kamera arayüzü de Galaxy S10 ailesinde gördüğümüz arayüzün büyük ekrana uyarlanmış hâli. Gayet hızlı şekilde çalışıyor gibi görünüyor.

Galaxy Fold’da Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Üstünde de Samasung’un One UI kullanıcı arayüzü mevcut durumda. Çeşitli Samsung uygulamaları, aynı zamanda Google ve Microsoft uygulamaları yüklü olarak sunuluyor. İçeride gördüğümüz uygulamalar ve araçlar bakımından Galaxy S10’dan farklı sayılmaz. Dıştaki ekran sürekli açık ekran desteği de sunuyor. Böylelikle telefon kapalıyken ekranda saat, tarih ve bildirimler gösteriliyor.

Samsung Galaxy Fold, mayıs ayı içinde Türkiye’de ön siparişe sunulacak. Mayıs sonuna doğru da sahipleriyle buluşması bekleniyor. Samsung Galaxy Fold’un niş bir ürün olduğunu düşünüyoruz, ancak Samsung bu konuda farklı düşünceye sahip. Her ne kadar fiyatı yüksek olsa da, bu ürünün daha genel bir kitleye hitap ettiğini gösteriyor. Üst düzey bir Samsung Türkiye yöneticisiyle yaptığımız sohbette, bu telefonun ABD’de 10 bin ön sipariş aldığını ve ön siparişlerin tükendiğini söyledi. Türkiye fiyatı henüz açıklanmadı, ancak 10 bin TL’nin üstünde olacağını tahmin etmek zor değil. Sıra dışı bir telefon olması ve uzaktan bile göründüğünde kendini fark ettirmesi, bütçe konusunda sıkıntısı olmayan ve kendini göstermeyi seven kişiler için Galaxy Fold’u cazip bir cihaz hâline getiriyor. Üstelik Samsung, hedef kitlenin beklentilerini karşılayacak şekilde Galaxy Fold müşterilerine özel müşteri hizmetleri destek numarası ve yerinde servis hizmeti sunmayı planlıyor. Bu katlanabilir telefonun Türkiye’de nasıl bir performans sergileyeceğini ilerleyen haftalarda göreceğiz.

Eğer alıştığımız tarzda bir akıllı telefon deneyimi arıyorsanız, Galaxy Fold yerine Galaxy S10 veya S10+’ı tercih etmeniz yerinde olacaktır. Galaxy Fold şu an için farklı deneyimlerin peşinde koşan, yenilikler hevesli, bunlara ilk etapta ayak uydurmaya alışmış ve tabii ki, yeteri kadar parası olan kullanıcıları hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER