ManşetlerTeknoloji

Apple, iPhone için OpenAI ile görüşmelere devam ediyor

apple

Apple, ChatGPT’nin yapımcısı OpenAI ile iOS 18’e yönelik bazı yapay zeka özelliklerini güçlendirmek amacıyla görüşmelerini yeniden başlattı. Bloomberg’den Mark Gurman‘a göre, şirket kendi büyük dil modellerini de geliştirmekte, ancak OpenAI ile olan görüşmeler özellikle bir chatbot/arama bileşeni etrafında yoğunlaşıyor. Bu hamle, Apple’ın AI teknolojileri konusunda daha büyük adımlar atmaya hazırlandığının bir işareti olarak görülüyor.

Apple ve Google arasında lisanslama görüşmeleri

Apple, iOS 18 için Google’ın kendi yapay zeka destekli chatbot’u Gemini‘ı lisanslamak üzere Google ile de görüşmelerde bulunuyor. Bloomberg’in raporuna göre, bu görüşmeler halen devam etmekte ve Apple henüz hangi şirketin teknolojisini kullanacağına karar vermiş değil. Gurman, Apple’ın sonunda her iki şirketten de veya hiçbirinden teknoloji lisanslamayı seçebileceğini belirtiyor.

Apple, yapay zeka çabaları hakkında şimdiye kadar görece sessiz kalmış olsa da, Silikon Vadisi’ndeki diğer şirketler yapay zeka yarışına hızla katılırken ipuçları bırakmaya devam ediyor. Şubat ayında kazançlarını açıkladığında CEO Tim Cook, Apple’ın yapay zeka üzerinde çalışmaya ve yatırım yapmaya devam ettiğini ve “bu alandaki süregelen çalışmalarımızın detaylarını bu yıl içinde paylaşmaktan heyecan duyduğumuzu” söylemişti.

Yeni M3 MacBook Air‘ın geçen ay piyasaya sürülmesiyle birlikte, Apple bu cihazı “AI için dünyanın en iyi tüketici laptopu” olarak nitelendirdi. Ayrıca, şirketin daha sonra bu yıl yapay zeka odaklı laptoplar ve masaüstü bilgisayarlar piyasaya sürmeye başlayacağı bildiriliyor. Apple, ayrıca bu hafta başında, bulutta değil, cihazlarda yerel olarak çalışacak şekilde tasarlanmış birkaç açık kaynaklı büyük dil modeli de yayınladı.

Apple’ın iPhone’lar ve diğer cihazlarda sunacağı yapay zeka özelliklerinin nasıl olacağı ise henüz belirsiz. Yaratıcı yapay zeka, hala güvenilmez olmasıyla ve yanıltıcı cevaplar üretmesiyle tanınıyor. Son zamanlarda piyasaya sürülen Humane Ai Pin gibi yapay zeka destekli cihazlar felaket eleştiriler aldı, Rabbit R1 gibi diğerleri ise henüz değerlerini kanıtlamış değil.

Bu konudaki daha fazla detayı, 10 Haziran’da Dünya Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) öğreneceğiz. Apple’ın bu platformda yapay zeka alanındaki yeni stratejilerini ve iş birliklerini açıklaması bekleniyor. Bu gelişmeler, şirketin teknoloji ve inovasyon konusundaki liderliğini pekiştirecek adımlar olarak görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER