Manşetler

Apple ve Qualcomm uzlaştı, aralarındaki davaları düşürüyor

qualcomm apple

Apple ve Qualcomm arasında iki yılı aşkın zaman boyunca süren hukuk savaşı bugün sona erdi. İki şirket tarafından yapılan ortak açıklamada, aradaki tüm davaların düşürülmesi kararının alındığı kaydedildi.

Şirketlerin ortak açıklamasında, “Qualcomm ve Apple bugün, dünya çapında iki şirket arasındaki tüm davaları reddetme konusunda bir anlaşma yaptığını duyurdular.” ifadesi yer alıyor. Anlaşma doğrultusunda Apple’ın Qualcomm’a bir ödeme yapacağı da belirtiliyor.

Bunun yanı sıra iki şirket, iki yılı opsiyonlu olmak üzere, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren geçerli olan altı yıllık bir lisans sözleşmesine de imza attı.

İki şirketin aralarındaki davalar konusunda uzlaşması ve uzun dönemli lisans anlaşmasına imza atması, Apple’ın iPhone ve iPad’lerinde Qualcomm’un modemlerinin yeniden kullanılmasının yolunu açıyor. Bu durum, iPhone’larda 2020’de beklenen 5G desteğinin daha erken zamanda gelmesi söz konusu olabilir.

Qualcomm’un birkaç ay önce duyurusunu yaptığı X55 5G modemi, Samsung Galaxy S10 5G veya Xiaomi Mi Mix 3 5G gibi, şimdiye kadar tanıtımı gerçekleştirilen 5G destekli telefonlarda yer alıyor. Qualcomm ile arası bozuk olan Apple’ın, 5G modemleri konusunda Intel’e bağlı olduğu konuşuluyordu. Intel’in 5G modemlerinin 2020 yılına da yetişmeyecek olmasına dair şüpheler oluşmuş, bu da beklenen 5G iPhone’un akıbetinin tartışılmasına yol açmıştı.

Hatta geçtiğimiz günlerde Huawei’nin Apple’a iPhone için 5G modem tedarik etmeye istekli olduğu haberleri çıkmıştı. Ne var ki, Apple’ın Huawei ile 5G modem tedariği konusunda anlaşma ihtimalinin, Qualcomm ile uzlaşmasına göre daha düşük yüzdeye sahip olduğunu dile getirmiştik.

İLGİLİ HABERLER