ManşetlerTeknoloji

Qualcomm’dan dizüstü bilgisayarlar için yeni çip: Snapdragon X Plus

snapdragon x plus

Qualcomm dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği Snapdragon X Plus platformunun resmi duyurusunu yaptı. Snapdragon X Elite‘in altında konumlandırılan yeni platformda 10 çekirdekli 3.4 GHz Oryon CPU bulunuyor. 64 GB’a kadar RAM ve 135 GB/s bant genişliği de Snapdragon X Plus’ın özellikleri arasında bulunuyor.

Ancak X Plus, Qualcomm’un dizüstü bilgisayarlar için dünyanın en hızlı NPU’su olarak tanımladığı 45 TOPS NPU’ya sahip. X Plus’ın “olağanüstü performans, uzun pil ömrü ve sektör lideri cihaz içi yapay zeka yetenekleri” sunması bekleniyor.

Qualcomm, Codegen’den Visual Studio Code’da kod oluşturmayı (cihaz içi yapay zeka ile anında yeni kod oluşturma), istemlerden veya önceden var olan müzikten yeni müzik oluşturmak için Riffusion cihaz içi yapay zekayı kullanarak Audacity’de müzik oluşturmayı ve canlı olarak gösterdi. OBS Studio’daki altyazılar, canlı yayınlar sırasında gerçek zamanlı olarak cihazdaki Whisper kullanılarak 100 konuşulan dilin 100 dilde canlı altyazıya otomatik olarak çevrilmesini sağlıyor.

Qualcomm Snapdragon X Plus taşıyan ilk dizüstü bilgisayarlar yıl ortasında çıkacak

Çipi kullanan dizüstü bilgisayarlar (X Elite ile birlikte) bu yılın ortasından itibaren “önde gelen küresel üreticilerin” markasıyla raflardaki yerini alacak.

X Plus’taki Oryon CPU, bazı isimsiz rakiplerle karşılaştırıldığında yüzde 37 daha hızlı performans sunarken aynı zamanda yüzde 54’e kadar daha az güç tüketiyor. Çip, LPDDR5x’i destekliyor, toplam 42 MB önbelleğe sahip ve 4 nm’lik bir süreç üzerine kurulu. X Plus, tümü 4K HDR’de (ancak maksimum 60 Hz’de) 3 harici ekranı destekler ve Wi-Fi 7 desteği, Bluetooth 5.4, gelişmiş bir kamera ISP’si ve “sürükleyici kayıpsız ses” ile birlikte geliyor.

İLGİLİ HABERLER