Qualcomm, artan tedarikçi maliyetlerini gerekçe göstererek çip fiyatlarını 1 Eylül itibarıyla çift haneli oranlarda artırmaya başladı. Şirket, temmuz ayında müşterilerini fiyat değişikliği konusunda bilgilendirmiş ve 1 Eylül’den sonra sevk edilen ürünlerin daha yüksek fiyatlarla satılacağını belirtmişti. Qualcomm CEO’su Cristiano Amon, Reuters’a verdiği demeçte şirketin tedarikçilerden kaynaklanan maliyet artışlarını artık kendi bünyesinde karşılayamayacağını söyledi. Yeni fiyatlandırma yalnızca belirli bir ürünü değil, Qualcomm’un farklı üreticilere sunduğu geniş çip portföyünü kapsıyor. Bununla birlikte uygulanacak zam oranları müşteriden müşteriye değişecek ve Qualcomm fiyatları üreticilerle ayrı ayrı müzakere edecek.
Fiyat artışı Qualcomm’un Apple ile olan ilişkilerinin değişmeye başladığı bir döneme denk geliyor. Apple, hücresel bağlantı tarafında Qualcomm’a bağımlılığını azaltmak amacıyla kendi modemlerini geliştirmeye başlamış durumda. Şirketin iPhone 17e ve iPhone Air modellerinde Apple tarafından tasarlanan C1X modem kullanılıyor. Buna rağmen Qualcomm modemleri iPhone 17 ailesindeki bazı modellerde kullanılmayı sürdürüyor ve özellikle iPhone 17 modellerinin ürün gamında bir süre daha kalması bu tedarik ilişkisinin hemen sona ermeyeceğini gösteriyor. Apple’ın eylül ayında iPhone 18 Pro modellerini sunmasının ardından iPhone 17 Pro modellerinin satışını sonlandırması, standart iPhone 17’nin ise ürün gamında kalması bekleniyor.
Qualcomm fiyat artışı Apple ve Android üreticilerini etkileyebilir
Apple’ın kendi modemlerine geçişinin iPhone 18 ailesiyle daha geniş kapsamlı hâle gelmesi bekleniyor. Söylentilere göre bazı iPhone 18 Pro modellerinde ve katlanabilir iPhone’da Apple’ın geliştirdiği C2 modem bulunabilir. Yeni modem için daha yüksek 5G bağlantı hızlarından söz ediliyor. Ne var ki Apple’ın Qualcomm ile bağlarını tamamen koparması kısa vadede beklenmiyor. Tata Electronics kaynaklı olduğu öne sürülen iPhone 18 Pro belgeleri, ABD’de satılacak bazı modellerde Qualcomm modemlerinin kullanılmaya devam edebileceğine işaret ediyor. Böyle bir dağılım, Apple’ın kendi modemlerini kademeli biçimde yaygınlaştırırken farklı ülkelerde bağlantı gereksinimleri ve üretim kapasitesine göre Qualcomm çözümlerinden yararlanmayı sürdürebileceğini gösteriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Qualcomm açısından Apple’dan elde edilen gelirin düşüş hızı da yakından takip edilen konular arasında bulunuyor. Cristiano Amon, temmuz ayında yaptığı açıklamada Apple’dan gelen gelirin daha önce tahmin edilenden hızlı azalmasını beklediklerini belirtmişti. Şirketin öngörüsüne göre Apple kaynaklı gelir eylül çeyreğinden aralık çeyreğine geçilirken yaklaşık yüzde 50 düşebilir. Amon bu değişimde tedarik kısıtlamalarının da etkili olduğunu ve söz konusu koşullar nedeniyle iPhone 18 ailesinde Qualcomm bileşenlerinin payının azalacağını ifade etmişti. Apple’ın kendi modem teknolojisini daha fazla modele taşıması da orta ve uzun vadede Qualcomm’un iPhone satışlarından elde ettiği gelirin aşağı yönlü seyrini destekleyebilir.
Qualcomm’un fiyat değişikliği yalnızca Apple’ı ilgilendirmiyor. Şirket, Samsung başta olmak üzere çok sayıda Android telefon üreticisine Snapdragon mobil platformları ve farklı bağlantı bileşenleri sağlıyor. Bu nedenle portföy genelinde uygulanacak çift haneli fiyat artışları, özellikle Qualcomm çözümlerine yoğun biçimde bağlı telefon üreticilerinin donanım maliyetlerini yükseltebilir. Fakat bu artışların tüketici fiyatlarına aynı oranda yansıyacağını söylemek mümkün değil. Üreticilerin Qualcomm ile yaptığı anlaşmalar, sipariş hacimleri, kullanılan çipler ve ürünlerin fiyat segmentleri nihai maliyet üzerindeki etkinin farklılaşmasına yol açacaktır.
Günün Öne Çıkan Fırsatları

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
Çip fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda teknoloji sektöründeki daha geniş maliyet baskısıyla örtüşüyor. DRAM ve depolama bileşenlerinin fiyatları tedarik sorunları nedeniyle yükselirken, bu durum bilgisayardan akıllı telefona kadar farklı kategorilerde üretim maliyetlerini etkiliyor. Apple da haziran ayında Mac ve iPad fiyatlarını artırmıştı. iPhone 18 Pro modellerinin de önceki nesle kıyasla daha yüksek fiyatlarla satışa çıkacağı öne sürülüyor. Dolayısıyla Qualcomm’un 1 Eylül itibarıyla uyguladığı zam tek başına cihaz fiyatlarını belirlemese de, bellek ve depolama gibi diğer bileşenlerdeki maliyet artışlarıyla birleştiğinde üreticilerin üzerindeki baskıyı artırabilir.
Qualcomm için önümüzdeki dönemde iki farklı gelişme aynı anda etkisini gösterecek. Bir tarafta artan tedarik maliyetlerinin müşterilere yansıtılması şirketin kârlılığını korumasına yardımcı olabilirken, diğer tarafta Apple’ın kendi modemlerini daha fazla cihazda kullanması büyük bir müşteriden elde edilen geliri azaltacak. Samsung ve diğer Android üreticileri açısından ise Snapdragon platformlarının yeni fiyatlarının cihaz maliyetlerine ne ölçüde yansıyacağı yapılan bireysel anlaşmalara bağlı olacak.











