Teknoloji

Qualcomm’un yeni hamlesi Snapdragon X Elite ile Windows oyunlarını oynatmak olacak

snapdragon x elite

Qualcomm, 15 yıl önceki ilk girişimlerinden bu yana uzun bir yol kat etti ve şimdi “Apple’ın ARM tabanlı laptoplarında gösterdiği başarıyı tekrarlayabilecek mi?” sorusunu akıllara getiriyor. İşte bu konuda umut verici bir işaret var: Qualcomm, oyun geliştiricilerine, yakında çıkacak Snapdragon destekli Windows laptoplarında oyunlarının herhangi bir port gerektirmeden çalışması gerektiğini belirtiyor.

2024 Oyun Geliştiricileri Konferansı’nda “Snapdragon Üzerinde Windows, PC Oyunlarınız İçin Hazır Bir Platform” başlıklı bir oturumda Qualcomm mühendisi Issam Khalil, henüz duyurulmamış bu laptopların x86/64 oyunlarını tam hıza yakın bir emülasyonla çalıştıracağını vurguladı.

Bu laptoplar hızla piyasaya sürülebilir. Qualcomm, bu yaz Snapdragon X Elite sistemlerini piyasaya sürmeyi planladığını doğruladı ve yeni duyurulan Surface Pro 10 ile Surface Laptop 6‘nın bu çiplerle mayıs ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Apple’ın 2020’de laptop performansı kavramını nasıl alt üst ettiğini biliyoruz. Ancak Qualcomm’un bu konuda bu kadar kendinden emin olduğunu henüz hissetmemiştik. Snapdragon üzerinde Windows ile geliştiricilerin üç seçeneği var: Oyunlarını en iyi CPU performansı ve güç kullanımı için yerel ARM64’e taşıyabilirler, hibrit “ARM64EC” uygulaması oluşturabilirler veya neredeyse hiçbir şey yapmadan, x64 emülasyonunu kullanabilirler.

Geliştiricilerin oyunlarının tam hızda çalışabilmesi için kod veya varlıklarında herhangi bir değişiklik yapmaları gerekmiyor. Qualcomm, GPU performansının etkilenmediğini ve CPU performansında yalnızca x64 ile ARM64 arasında çeviri veya geçiş yapılırken hafif bir düşüş gözlemlendiğini belirtiyor. Ancak bu, kod bloku ilk kez çevrildiğinde gerçekleşir ve sonraki geçişler doğrudan önbellek erişimidir.

Qualcomm, DX11, DX12, Vulkan ve OpenCL için Adreno GPU sürücülerine sahip olduğunu ve DX9’dan OpenGL 4.6’ya kadar olan sürümleri eşleme katmanları aracılığıyla destekleyeceğini söylüyor. Ancak, çekirdek seviyesinde anti-hile sürücülerine bağlı oyunlar ve AVX talimat setlerini kullanan oyunlar emülasyon altında çalışmayacak.

Snapdragon X Elite çipi, oyunların yanı sıra günlük kullanımda da nasıl bir performans sunacağı henüz bilinmese de, Qualcomm ve oyun geliştiricileri için heyecan verici bir dönem başlıyor. Qualcomm, mevcut oyunları sunabilmenin önemini vurgularken, geliştiricilerin tüm uygulamalarını ARM’a taşımasını beklemiyor. Bu yeni girişimle Qualcomm, laptop pazarında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu olmaya devam ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER