Manşetler

Huawei Mate X Ön İnceleme – Video

huawei mate x ön inceleme

Huawei’nin MWC 2019’un başlangıcından hemen önce düzenlediği basın toplantısının başrol oyuncusunun Huawei Mate X olacağını bu hafta sonuna girmeden önce öğrenmiştik. Katlanabilir telefon ve 5G kavramlarının epey konuşulmaya başlandığı bu dönemde Çinli şirket, Huawei Mate X ile ikisini birleştirerek ortaya çekici bir ürün çıkarmış.

Huawei’nin etkinlik sonrası demo alanında Mate X’ler, cam bölmeler arkasında, epey korunaklı bir şekilde sergilendi. Basın mensuplarının sadece görüntü almalarına izin verildi. Cihazı elimize alıp deneyimleme imkanı elde edemedik. Yine de, Huawei Mate X’in epey başarılı bir ürün olduğu konusunda sadece görmek bile yetiyor. Telefon kapalı hâldeyken Huawei Mate 20 Pro görünümünde, açılınca ise bir başka ürüne dönüşüyor. Bu form Huawei için bile bir ilk sayılır.

Kapalı durumdayken telefonun ekranı kenardan kenara uzanan yapısıyla günümüzün çerçevesiz ekran trendine uyum gösteriyor. Bu ekran 6.6 inçlik büyüklüğe sahip. Arkada da 6.38 inçlik ikinci bir ekran var. Bu ekran yukarı ve aşağı sınırlara kadar uzanıyor. Sadece sol kenarında kamera sistemine, aynı zamanda telefonun Kirin 980 ve Balong 5000 modeminin bulunduğu bileşenlere yer veriyor. Ayrıca USB-C portu da bu kamburun alt kenarında bulunuyor.

Mate X dışa doğru açılıyor, böylelikle öndeki ve arkadaki parçalar bir tablet ekranı büyüklüğünde, 8 inçlik bir ekranı oluşturuyor. Huawei özel bir menteşe mekanizması kullanmış. Kendi geliştirdiği ve Falcon adı verilen bu mekanizma, telefonun katlandığında kanatlar arasında boşluk kalmamasını sağlıyor ki, katlanabilir bir telefon için bu ayrıntı önemli sayılır. Ekranın arkasındaki menteşe mekanizmasının görsel açıdan herhangi bir rahatsızlık yaratmadığını gözlemledik. Yani açılır durumda ekran, kesintisiz bir görüntü alanı sunuyor.

Huawei, bu telefona 4500 mAh kapasiteli pil yerleştirmiş. Bu pil iki parçadan oluşuyor ve her iki ekran kanadında konumlanıyor. Mate 20 Pro’daki 40W süper hızlı şarj adaptörü etkilemişken, Huawei Mate X’te 55W şarj adaptörüyle daha hızlı şarj imkanı sağlıyor. Böylelikle telefonun pili yarım saatte yüzde 80 doluluğa ulaşıyor.

Katlanabilir ekran yapısı, telefonun sadece tek bir kenarında ekran olmasına izin veriyor. Arka tarafta üç adet kamera var. Yanındaki ekran sayesinde bu kameralar selfie kamerası gibi de işliyor. Huawei de bu fırsattan istifade ederek dünyanın en iyi selfie kamera sistemini sunduğunu iddia ediyor. Haksız da sayılmaz. Üstelik telefon katlı durumdayken fotoğraf çekimi yaparken karşı taraftaki kişiye bakan ekranı açabilir, onun da çekim için kendisine çekidüzen vermesini sağlayabilirsiniz.

Katlanabilir ekranın bir getirisi de çoklu görev desteğinde oluyor. 8 inçlik ekranda aynı anda iki uygulamayı, akıllı telefon uygulamalarının standart boyutlarında açmanız mümkün olacaktır.

Tabii ki, Huawei Mate X’in çekiciliğinin sebeplerinden bir tanesi de 5G. 2019 ortalarından itibaren yurt dışında 5G şebekelerinin faaliyete geçmesini bekliyoruz. Mate X sahipleri bu şebekelerin sunacağı gigabit seviyesindeki hızlardan yararlanma imkanı bulacak. Kirin 980 işlemci, Balong 5000 modemin yanında 8 GB RAM ve 512 GB dahili hafıza bulunuyor.

Tüm bu paketin, yeni teknolojilere erken sahip olmanın bir bedeli var. Huawei Mate X için 2299 avroluk fiyat belirledi. Türkiye’de 5G’nin bu yıl faaliyete geçmesini beklemiyoruz. Bu nedenle Mate X’i de ilk etapta beklememek gerekiyor. Yine de, Huawei’den resmi bir açıklama beklemeden kesin yargıya varmamakta fayda var.

Sonuç olarak, ilk izlenimlerimize göre Huawei Mate X ile iyi bir iş çıkarmış. Telefonu deneyimleyemediğimiz için performansı hakkında pek bir yorum yapamıyoruz, ancak o tarafta da kullanıcıları pek hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER