Teknoloji

WWDC 2020 koronavirüs salgını nedeniyle internet üzerinden yapılacak

wwdc 2020 apple

Apple bu yıl Dünya Geliştiriciler Konferansı etkinliğini, yani WWDC 2020’yi internet üzerinden yapacağını açıkladı. Yeni tür koronavirüs salgını nedeniyle şirket bu yönde bir karar aldı.

Şirketten yapılan açıklamada etkinliğin haziran ayında düzenleneceği kaydedildi. Ancak kesin tarih verilmedi. Apple, etkinliğin tamamen yeni bir çevrimiçi deneyim sunacağını söyledi. Bu, hem Apple’ın duyurularını yaptığı geleneksel açılış konuşmasını hem de geliştirici oturumlarını içeriyor.

Apple pazarlama şefi Phil Schiller, WWDC’yi internet üzerine taşımanın mevcut sağlık koşullarına dayandığını dile getirdi. Önümüzdeki haftalarda etkinlikle ilgili daha fazla detayın da paylaşılacağını dile getirdi.

Son yıllarda etkinlik ABD’nin San Jose şehrinde gerçekleştiriliyordu. Apple, bu yıl fiziksel bir etkinlik düzenlemeyeceği için, yerel kuruluşların yaşayacağı kaybı karşılamak amacıyla 1 milyon dolarlık bağışta bulunacak.

Normalde WWDC; iOS, macOS, tvOS ve watchOS işletim sistemlerinin gelecek nesil versiyonlarının ön gösterimi ile başlar. Takip eden hafta boyunca da düzenlenen dersler ve seanslarla geliştiricilere bu platformlar için geliştirme yapmaya yönelik bilgiler ve deneyimler aktarılır.

Şirket bu yıl açılış konuşmasını ve seansları internet üzerine taşıyarak farklı bir yaklaşım uygulayacak. Bu, yeni tür koronavirüs, yani COVID-19 salgınının yayılmasının önlenmesine yardımcı olacaktır. Sosyal mesafe oluşturulacak ve bu durum da hasta olması muhtemel kişilerin virüsü diğer katılımcılara bulaştırmasını engelleyecektir.

Hafta başından beri, sızan iOS 14 sürümü sayesinde Apple’ın duyurabileceği bazı yeni yazılım özellikleri hakkında ipuçları elde ettik. 9to5Mac ve MacRumors tarafından paylaşılanlara göre, iOS tarafında yeni bir Fitness uygulaması, metin giriş alanlarını el yazısıyla doldurmayı sağlayacak PencilKit API, kişi etiketleme ve gönderilen mesajları geri alma gibi iMessage özellikleri ve iyileştirilmiş fare imleci desteğini göreceğiz.

watchOS 7 kullanıcıları da uyku takibi ve ülke bayraklı saat kadranlarına kavuşacak. Aynı zamanda Apple Watch’un çok yakında kandaki oksijen seviyesini de ölçebileceği belirtiliyor. Aynı zamanda şirket, kullanıcılara üçüncü taraf internet tarayıcılarını ve e-posta istemcilerini seçem fırsatı da verecek.

Koronavirüs teknoloji etkinliklerini de etkiliyor

Büyük şirketler geliştiricilere özel etkinliklerini ya iptal etme ya da internet üzerine taşıma kararı alıyor. Google, büyük geliştirici etkinliği Google I/O’yu iptal etti. Facebook da F8 için aynısını yaptı. Microsoft ise Build etkinliğini internet üzerinden düzenleme kararı aldı. E3, SXSW, Oyun Geliştiricileri Konferansı ve Mobil Dünya Kongresi de koronavirüs nedeniyle iptal edilmişti.

İLGİLİ HABERLER