TUSAŞ, kuyruksuz insansız savaş uçağı ANKA III için yeni prototipleri 2027 yılında uçurmayı planlıyor. Şirketin havacılık projelerindeki güncel motor takvimi sürerken ANKA III’ün resmî ürün sayfası platformun 7 ton azami kalkış ağırlığına, yaklaşık 12,2 kilometre irtifaya ve 10 saate kadar görev süresine ulaşabildiğini belirtiyor.
ANKA III ilk motor çalıştırmasını 2023’te tamamladı ve aynı yıl 28 Aralık’ta ilk uçuşunu yaptı. İkinci prototip de test programına katıldı. Yeni hava araçlarının farklı sistemlerin sınanmasına ve uçuş zarfının genişletilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Kuyruksuz gövde biçimi radar görünürlüğünü azaltmayı ve iç silah istasyonlarına alan açmayı hedefliyor. Platform keşif, gözetleme ve taarruz görevleri için farklı faydalı yüklerle yapılandırılabiliyor.
TUSAŞ’ın açıkladığı teknik değerler arasında Mach 0,7 azami hız da bulunuyor. Ancak prototip testlerinde her uçuşun bu sınırları kullanması gerekmiyor. Program adım adım sistem güvenilirliği ve görev yazılımı üzerinde ilerliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Program ikinci prototipten yeni yapılandırmalara ilerliyor
2027’de uçması planlanan yeni prototiplerin mevcut araçlardan hangi donanımlarla ayrılacağı ayrıntılı biçimde açıklanmadı. Motor, algılayıcı, haberleşme veya mühimmat entegrasyonu hakkındaki kesin bilgiler resmî duyurular geldikçe netleşecek.
Günün Öne Çıkan Fırsatları

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.
Bunun yanında insanlı ve insansız platformların birlikte görev yapması ANKA III programının önemli başlıklarından biri. Böyle bir yapıda güvenli veri bağı, görev paylaşımı ve elektronik harp dayanıklılığı yalnızca uçuş performansı kadar kritik.
Yeni prototip takvimi programın geliştirme safhasının sürdüğünü gösteriyor.
Seri üretim adedi ve hizmete giriş tarihi için henüz kesin bir resmî açıklama bulunmadığından 2027 hedefini prototip uçuş planı olarak değerlendirmek gerekiyor.











