Manşetler

Twitter kural değişiklikleriyle üçüncü taraf uygulamalara kapıyı kapattı

twitter blue

Twitter, üçüncü taraf uygulamaların platforma erişimini belirsiz bir şekilde engellemesinin ve neler olup bittiğine dair neredeyse hiçbir açıklama sunmamasının üzerinden neredeyse bir hafta sonra geçtikten sonra, geliştirici kurallarını üçüncü taraf yazılımları ve servisleri yasaklayacak şekilde güncelledi. Yeni kurallar Twitter’ın API’sinin veya içeriğinin “Twitter Uygulamalarının yerine geçecek veya benzer bir hizmet veya ürün oluşturmak veya oluşturmaya çalışmak” için kullanılamayacağını belirtiyor.

Perşembe günü güncellenen kurallar, bunun ne anlama geldiğini açıkça ortaya koyuyor: “Twitter Uygulamaları”, şirketin “tüketiciye yönelik ürünleri, hizmetleri, uygulamaları, web siteleri, web sayfaları, platformları ve https://twitter.com ve Twitter’ın mobil uygulamaları aracılığıyla sunulanlar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer teklifleri” anlamına geliyor. Wayback Machine‘e göre, alternatif hizmetleri yasaklayan madde en son güncellemeyle kurallara eklendi.

Kural değişikliği, Twitter’ın 12 Ocak’tan itibaren Tweetbot ve Twitterific gibi birkaç popüler üçüncü taraf Twitter istemcisinin çalışmasını sessizce bozmasının ardından geldi. O zamanlar, uygulamaların arkasındaki geliştiriciler (çoğu geçmişte tüm Twitter kullanıcı deneyimini şekillendirmiştir), neler olduğu hakkında şirketten herhangi bir iletişim almadıklarını söylediler. Ardından, 17 Ocak’ta şirketin geliştirici hesabı, “uzun süredir devam eden API kurallarını uyguladığını” ve bunun “bazı uygulamaların çalışmamasına neden olabileceği” şeklinde bir tweet paylaştı.

Açıklama olumlu karşılanmadı. Birkaç yorumcu ve geliştirici, gerçekte hangi kuralların çiğnendiği konusunda netlik bulunmadığına ve uygulamaların Elon Musk’ın Twitter’ı satın alıp onu bir “her şey uygulamasına” dönüştürme planlarını desteklemeye başlamasından önce yıllarca çalıştığı gerçeğine dikkat çekti. 2021’de, eski Twitter geliştirici platformu lideri Amir Shevat, The Verge sitesine, şirketin yakın zamanda yapılan bir kural değişikliğiyle özellikle geliştiricilerin Twitter’ın birinci taraf uygulamalarıyla rekabet etmesini kolaylaştırmaya çalıştığını söylemişti.

Twitterific geliştiricisi ve The Iconfactory’nin kurucu ortaklarından Ged Maheux, uygulamanın çalışmadığıyla ilgili bir blog yazısında “Yayınlandığı şekliyle API kurallarına son 16 yıldır saygı duyuyoruz.” diye yazmıştı. “Bu kuralların son zamanlarda değiştiği veya bu değişikliklerin neler olabileceği hakkında hiçbir bilgimiz yok.”

Iconfactory’nin müdürü Craig Hockenberry ise, kişisel blogunda bunu daha açık bir şekilde ifade etti: “Geliştiriciler için önceden bir bildirim yapılmadı, müşteriler sadece garip bir hata aldı ve kimse neler olduğunu açıklamıyor. On yılı aşkın süredir bizimle olan müşterilerimize teşekkür etme şansımız olmadı. Bunun yerine, devam eden boktan şovlarında başka bir sahne var.”

Para muhtemelen kural değişikliğinin ve üçüncü taraf istemci yasağının arkasındaki nedenlerden biridir. Twitter, Musk’ın devralmasından bu yana finansal olarak zor durumda ve Musk’a milyarlarca borç bindiriyor ve üçüncü taraf müşteriler muhtemelen birinci taraf müşterilerden daha az para kazandırıyor. Bazı geliştiriciler API’ye erişmek için ödeme yapsa da, şirket üçüncü taraf uygulamalar aracılığıyla reklam sunamıyor ve bu da alternatif uygulamaları kullanarak insanlardan para kazanma yeteneğini azaltıyor. Üçüncü taraf istemcileri kullanan kişilerin, esas olarak resmi Twitter uygulamasına özellikler ekleyen Twitter Blue abonelik hizmetiyle o kadar ilgilenmemesi de yardımcı olmuyor.

Görünüşe göre, Twitter Dev veya Elon Musk’tan kural değişikliğine dair herhangi bir resmi duyuru yapılmadı. Ayrıca Twitter’ın iletişim kurulabilecek resmi bir iletişim departmanı da artık bulunmuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER