Manşetler

Instagram Sessiz Mod ile bildirimlere ara vermenize izin veriyor

instagram algoritması

Instagram, uygulamaya ara vermek istediğinizde bildirim alımlarını geçici olarak susturmanın bir yolunu ekliyor. Sessiz Mod adı verilen özellik, platformda size mesaj göndermeye çalışan kullanıcılara otomatik yanıtlar göndererek, bildirim alımının kapalı olduğunu bildirir.

Instagram, özellikle genç kullanıcılara, gece geç saatlerde Instagram’da belirli bir süre geçirdiklerinde” Sessiz Mod’a geçmelerini isteyen bir pencere gösteriyor. Ancak platform, gençlerin bu pencereyi görmek için uygulamada ne kadar zaman harcamaları gerektiğini belirtmiyor ve ayrıca hangi zaman dilimini “gece geç saatlerde” olarak değerlendirdiğini de söylemiyor.

Ayrıca, diğer kullanıcıları özelliği kullandığınız konusunda uyarıda bulunmak ve platforma döndüğünüzde kaçırmış olabileceğiniz bildirimlerin bir özetini vermek için profilinizde bir “sessiz modda” durumu görüntüleniyor. Tıpkı Facebook’taki Sessiz Mod gibi, özelliğin otomatik olarak açılacağı belirli zamanları planlayabilirsiniz.

instagram sessiz mod

Sessiz Modun eklenmesi, Instagram’ın gençlerin, özellikle de genç kızların ruh sağlığı üzerindeki etkisi nedeniyle artan eleştirilerle karşı karşıya kalmasıyla birlikte geliyor. 2021’de Facebook’tan Frances Haugen tarafından sızdırılan dahili belgeler, şirketin Instagram’ın 3 kızdan 1’i için vücut imajı sorunlarını daha kötü hâle getirdiğini ve bazı gençlerin uygulamaya “bağımlı” hissettiğini ortaya çıkardı.

O zamandan beri şirket, genç kullanıcılarının güvenliğine odaklanan, gençler için varsayılan içerik ayarlarını sıkılaştırma, gençleri sürekli göz attıkları içerikten uzaklaştırma ve reklamverenlerin gençleri hedefleyebileceği yöntemlere kısıtlamalar getirme dahil olmak üzere bir dizi değişiklik yapıyor.

Meta, ebeveynleri ve platformun son zamanlarda videoya yönelmesinin hayranı olmayanları memnun etme hedefi doğrultusunda, Instagram’da önerileri yönetmenin bir dizi başka yolunu sunuyor. Geçen yıl bu özelliği test ettikten sonra Instagram, görmek istemediğiniz belirli içerik türlerini işaretlemenize izin veren “ilgilenmiyorum” düğmesinin kullanımını genişletiyor.

Instagram Keşfet sayfasına içerik gizleme imkanı getiriyor

instagram keşfet

Instagram, platformun Reels ve aramada “size göstermekten kaçınmayı amaçladığı” içerikleri seçme imkanı sunmasına benzer şekilde, Keşfet sayfasında artık birden fazla içeriği gizlemenize izin verecek. Platformun zaten görmek istemediğiniz kelimeler içeren DM’leri gizlemenize izin vermesine benzer şekilde, artık Instagram’da önerilen içeriğin altyazılarına kaçınmak istediğiniz kelimelerin, konu etiketlerinin veya emojilerin bir listesini ekleyebilirsiniz.

Instagram, Reels’e ve önerilen içeriğe artan odaklanmasıyla TikTok’tan büyük ölçüde ilham alsa da, bazı güvenlik yönlerinde hâlâ daha genç olan platformun nispeten önünde bulunuyor. TikTok, Sessiz Mod’a benzer bir özelliğe sahiptir, ancak varsayılan olarak daha sınırlıdır, çünkü 13-15 yaş arası kullanıcıların akşam 21.00’den sonra anlık bildirimler almasını engeller. Ayrıca Instagram, özelliği geçen yıl kullanıma sunan TikTok’tan çok önce, kullanıcıların uygulamada süre sınırları belirlemesine izin vermeye başlamıştı.

Bununla birlikte TikTok, Instagram’da olmayan bir özelliğe sahip olabilir. Siz uyurken uyku hatırlatıcıları ayarlamanıza ve bildirimleri sessize almanıza olanak tanıyan bir mesaj penceresi test ediyor. Instagram’ın bu özelliği yakında kullanıma sunmasını görebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER