DosyaManşetler

Android telefon tavsiyeleri: Şubat 2019

android telefon satın alma rehberi

Bu ay ile birlikte Teknoblog’da yeni bir seri başlatıyoruz. Akıllı telefon fiyatlarının üst sınırının giderek yükseldiği bir zamanda, kullanıcılar için uygun fiyatlı, aynı zamanda işlerini görecek bir ürün satın almak daha da önemli hâle geldi. Apple’ın tarafında seçenekler az çok belli, farklı fiyat noktalarına yerleştirilmiş çeşitli iPhone modelleri mevcut. Android telefonları dünyasında ise durum daha karışık, farklı fiyatta birçok model var. Her ay yayınlamayı planladığımız Android telefon satın alma rehberi yazılarıyla satın alma kararınızda size yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Her ay 10 farklı Android telefonu mercek altına alacağız ve bunların artıları ve eksileriyle ilgili yorumlarda bulunacağız. Bunların bazıları incelemesini yayınladığımız ürünler olacak. Ancak incelemesini yayınlamadıklarımıza da bu rehberlerde yer vereceğiz.

Şubat ayı biterken başlayacak Mobil Dünya Kongresi 2019 ile birlikte ortam biraz daha hareketlenecektir. Ancak orada tanıtılan telefonlar en erken mart ayında piyasaya girmeye başlayacak. Bu ayki rehberimizde genellikle 2018’in ortalarında ve sonlarında tanıtılmış cihazlar mevcut. Tabii ki, 2019’un iki yeni üyesi olan Huawei P Smart 2019 ve Samsung Galaxy M20’yi de listeye dahil ettik.

Xiaomi Mi 8 Lite

Eylül 2018’de tanıtımı gerçekleştirilen Xiaomi Mi 8 Lite, ülkemizde epey ses getiren Xiaomi’nin Mi 8 üçlüsünün orta segment üyesi olarak nitelendirilebilir. Teknik özellikler bakımından orta segment Android telefonlarda gördüğümüz özellikleri görüyoruz. 6.26 inçlik 1080 x 2280 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekranı, kağıt üzerinde yeterli bir performans sergiler gibi görünüyor. Yaklaşık 6.3 inç ekran video izlemek için de yeterli alanı sunuyor. Snapdragon 660 işlemci belki çok karmaşık işler ve yüksek donanım bileşenleri gerektiren oyunlar için yeterli görünmeyebilir. Ancak PUBG’yi orta seviye ayarlarda rahatlıkla oynatır gibi görünüyor.

Kamera tarafına baktığımızda, Mi 8 Lite’ın sunduğu nitelikler ortalamayı geçmiyor gibi görünüyor. 12 megapiksel ve 5 megapiksel çözünürlüklü arka kamera sistemi, ana kameranın sunduğu f/1.9 diyafram değeriyle düşük ışıkta fena iş çıkarmaz gibi görünüyor. Öndeki selfie kamera da 24 megapiksel çözünürlükle fena durmuyor. 4K video çekimi bir artı gibi görünüyor, ancak bu yetenek sözde kalabilir. Yani, sadece 4K video çekimi var demek için yerleştirilmiş bir özellik olabilir.

Xiaomi Mi 8 Lite’ın 64 GB kapasiteli versiyonunu 1650-1700 TL fiyat bandında bulmak mümkün oluyor. Genel olarak fiyatının 1600-2000 TL arasında değiştiğini görüyoruz. Eğer bütçenizi sarsmadan ortalama bir Android telefonu isterseniz, Xiaomi Mi 8 Lite fena bir seçim olmaz gibi görünüyor.

Honor 10 Lite

Huawei’nin bir alt markası olan Honor, genellikle uygun fiyatlı Android telefonlarıyla biliniyor. Honor 10 Lite da, geçen yıl çıkan Honor 10’un özellikleri kırpılmış bir versiyonu. Yine de, tasarım açısından oldukça şık göründüğü söylenebilir. 6.21 inç 1080p IPS LCD ekrana sahip olan bu telefonda Huawei Mate 20 Lite ve Huawei P Smart 2019 modellerinde olduğu gibi Kirin 710 yongaset bulunuyor. Kirin 710 günlük işler için yeterli bir performans sunuyor. Bu nedenle Honor 10 Lite’ı seçenler, bir akıllı telefonla gerçekleştirmeyi düşündüğü çoğu işi rahatlıkla yerine getirecektir.

Arkada bulunan 13 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüklü iki kamera, günlük hayatta karşınıza çıkacak sahneleri yakalayıp kaydetmeniz için yeterli ortamı sunuyor. Ana kameranın f/1.8 diyafram değeri düşük ışık performansının fena olmadığını düşünmemize neden oluyor. Bu telefonun önünde de 24 megapiksel selfie kamerası var. Kağıt üstünde özellikleri fena sayılmaz. En önemli artılarından bir tanesi de Android 9 Pie ile yüklü gelmesi. Üstünde Huawei üretimi EMUI 9 var. Biz bu kullanıcı arayüzünü beğeniyoruz.

Honor 10 Lite Türkiye piyasasına daha bu ay girdi. 1650 TL civarında bir fiyatı var. Fiyatına göre tasarımı ve özellikleriyle tatmin edici bir telefon gibi görünüyor.

General Mobile GM 9 Pro

general mobile gm 9 pro

General Mobile GM 9 Pro, Eylül 2018’de General Mobile’ın İstanbul’daki fabrikasında düzenlenen bir etkinlikte tanıtılmıştı. Telefon 2899 TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunulmuş ve bu fiyat nedeniyle şirket epey eleştirilmişti. Doların TL karşısındaki değeri Eylül 2018’e göre daha fazla düşüş gösterdi. Bunun yanı sıra çeşitli kampanyalarla General Mobile fiyatı daha da indirdi. Şu anda 1699 TL karşılığında General Mobile GM 9 Pro’yu satın alabilirsiniz.

General Mobile GM 9 Pro’nun en önemli artısı bir Android One telefonu olması. Yani, Android güncellemelerini diğer üreticilere göre daha önce alma ihtimali daha kuvvetli. Bunun yanı sıra saf Android kullanıcı arayüzünü, yani Google’ın Android için belirlediği çerçevenin bozulmadığı hâli sevenler için de GM 9 Pro en cazip seçeneklerden bir tanesi oluyor.

Teknik özellikler bakımından da GM 9 Pro, fiyatına göre gayet tatmin edici nitelikler sunuyor. 6 inç 1080p ekran, Snapdragon 660 işlemci, 4 GB RAM, 64 GB dahili hafıza, 3800 mAh kapasiteli pil ile kağıt üstünde gayet güçlü görünüyor. Gerçekleştirdiğimiz GM 9 Pro incelemesi de, bunun farklı olmadığını ortaya koydu. General Mobile GM 9 Pro, günlük işlerin üstesinden rahatlıkla geliyor. Oyun performansı da tatmin edici seviyede sayılır.

Arkada 12 megapiksel ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki kamera mevcut. Bu telefonun kamera sistemi DxOMark adlı akıllı telefon kameraları incelemesi yapan siteden epey yüksek bir puan almıştı. Bizim deneyimlerimiz de, fotoğraf ve video çekim yetenekleri bakımından GM 9 Pro’nun epey güçlü olduğunu gösteriyor.

Eğer sizin için güncel bir Android telefonu kullanmak önemliyse, GM 9 Pro bu noktada öncelikli seçimlerinizden biri olabilir. Telefonun bu yılın ortalarında beklediğimiz bir sonraki Android sürümü olan Android Q’yu da alacağını tahmin ediyoruz.

Huawei P smart 2019

huawei p smart 2019

Huawei’nin 2019’un hemen başında tanıttığı yeni P smart Android telefonu, şu sıralar reklamı ve müziğiyle epey konuşuluyor. Huawei P smart 2019, fiyatı ve sahip olduğu özellikleriyle de cazip bir orta segment Android telefonu niteliğini taşıyor. Şık tasarıma sahip olan telefonun 6.2 inçlik 1080p ekranında su damlası biçiminde çentik kullanılmış. Bu da çentik sevmeyenler, yarattığı görüntü kırpılmasından hoşlanmayanlar için bir orta yol olacaktır. Kirin 710 günlük işler için yeterli bir performans sunuyor. 3400 mAh kapasiteli pili de bir günü rahatlıkla çıkarır.

13 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüklü iki adet arka kameraya sahip olan P smart 2019’un çektiği fotoğraflar sizi tatmin edecektir. Önde de 16 megapiksel ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki kamera var. Bu da donanımın yardımıyla daha düzgün bokeh efektli selfie fotoğraflar çekilebileceğini gösteriyor.

Yazılım tarafında ise Android 9 Pie ile yüklü gelmesi önemli bir artı sayılır. Huawei’nin EMUI 9 kullanıcı arayüzü de eğlenceli ve kullanışlı bir görünüme sahip. Saf Android sevenlerin bile çok yadırgayacağını düşünmüyoruz.

Huawei P smart 2019 piyasaya 2199 TL gibi bir fiyattan girdi, ancak şu anda 1700 TL seviyesinden bu akıllı telefona sahip olmak mümkün oluyor.

Samsung Galaxy M20

samsung galaxy m20

Samsung’un bu yılın başlarında duyurusunu yaptığı Galaxy M20, özellikle Hindistan’da büyük ilgi gördü, satışa çıktığı ilk anlardan itibaren tükendi. Samsung, geçen hafta içinde bu telefonu Türkiye’de de siparişe açtığını açıkladı. 17999 TL’lik fiyat etiketi ve sahip olduğu özelliklere bakıldığında, Samsung Galaxy M20 yüksek fiyat-performans oranlı bir telefon izlenimini veriyor.

Telefonda 6.3 inç, 1080p ekran bulunuyor. Samsung’un Türkiye’de ilk kez çentikli bir Android telefonu piyasaya süreceğine de tanık oluyoruz. Ekran PLS TFT teknolojisine sahip, yani Samsung’un Super AMOLED ekranlarından alıştığımızın daha düşüğü seviyede bir görsel deneyim vadediyor. Yine de, Galaxy M20 kullanıcıları için çok fazla sorun olacağını düşünmüyoruz. Telefonun 1799 TL’lik çeşidinde 32 GB dahili hafıza ve 3 GB RAM mevcut. İşlemci olarak da Exynos 7904 Octa seçilmiş. Bu telefonun performansı konusunda net bir yorumda bulunmak zor. Ancak kendi işlemcisini kullanmış olması, günlük işler için sağlam bir performansın sunulacağı izlenimini veriyor.

Kameralar bakımında giriş-orta segment Android telefon çizgisinde bir telefon görüyoruz. Arkada 13 megapiksel ve 5 megapiksel çözünürlüklü iki kamera mevcut. Ana kamera f/1.9-f/2.8 dinamik diyafram açıklığına sahip. Bu durum telefonun kamerasının biraz daha esnek davranabileceğini gösteriyor. Önde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası yeterli görülmüş. Video tarafında ise maksimum 1080p çözünürlük desteğini görüyoruz ki, çoğu kullanıcı için bu çözünürlükte video çekmek yeterli olacaktır.

Android 8.1 Oreo ile yüklü olarak gelmesi, Galaxy M20’nin aynı segmentindeki diğer ürünlere göre bir dezavantajı. Daha Samsung’un amiral gemisi telefonları için Android 9 Pie ve Samsung One kullanıcı arayüzünü yeni dağıttığını dikkate alırsak, Galaxy M20’yi satın alanların Android 9 Pie için biraz beklemeleri gerekecek gibi görünüyor. Yazılımdaki bu hususu bir kenara bırakırsak, Galaxy M20, fiyat-performans oranı yüksek bir telefon izlenimini veriyor.

Huawei Mate 20 Lite

Huawei Mate 20 Lite Ağustos 2018 sonlarında tanıtıldı ve bir ay sonra da Türkiye’de satışa çıktı. O da GM 9 Pro gibi yüksek bir fiyat seviyesinden pazara giren, ancak daha sonra fiyatı düşen ürünlerden. Şu anda 2000-2500 TL bandında Mate 20 Lite modellerini bulmak mümkün.

Mate 20 Lite şık bir telefon ve kaliteli bir telefon kullanıyormuşsunuz hissini vermeyi başarıyor. 6.3 inç IPS LCD ekranının sunduğu 2340 x 1080 piksel çözünürlük yeterli. Kirin 710 işlemci Honor 10 Lite ve Huawei P smart 2019’da olduğu gibi bu telefonda da var. Ona 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Performans açısından Huawei Mate 20 Lite iyi seviyede. Oyun tarafında da tatmin edici bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Örneğin PUBG’yi orta seviye grafik ayarlarıyla rahatlıkla oynadık. Ses çıkışı da fena sayılmaz.

Telefonun arkasında 20 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüklü iki kamera var. Işık koşullarının yeterli olduğu durumlarda gayet güzel fotoğraflar çekiyor. Düşük ışıkta da performans iyi sayılır, ancak gürültü etkisi dikkate değer hâle geliyor. Önde yer alan 24 megapiksel selfie kameraya 2 megapiksel derinlik kamerası da eşlik ediyor. Bu sayede bokeh efekti selfie fotoğraflara da daha düzgün biçimde verilebiliyor.

Huawei Mate 20 Lite, Honor 10 Lite veya Huawei P smart 2019’a göre bir kademe daha kaliteli bir telefonmuş hissini veriyor. Öte yandan USB-C portuna sahip olması da diğer modellere göre önemli artılarından bir tanesi. Yüz tanıma sisteminin de çok hızlı çalıştığını belirtmeden geçmeyelim. Telefon uzun zaman Android 8.1 Oreo’da kaldı, ancak yakın zamanda Android 9 Pie çıktı. Böylelikle kuzenleriyle kendisi için dezavantaj niteliğindeki önemli bir fark da kapanmış oldu.

Xiaomi Pocophone F1

xiaomi pocophone f1

Xiaomi’nin yan markalarından bir tanesi olan Pocophone’un ilk telefonu olan F1, piyasaya bir akıllı telefon katili olarak girdi. Yanlış da sayılmaz, bu telefon Snapdragon 845, 6 GB RAM, 128 GB dahili hafıza, 6.2 inç Full HD+ ekran gibi özellikleri çok uygun bir fiyattan sunuyor. Piyasada Xiaomi Pocophone F1‘i 2700 TL seviyelerindeki fiyatlardan bulabilirsiniz.

Pocophone F1, performans açısından tatmin edici görünüyor. Ancak görünüş ve verdiği his itibarıyla üst sınıf akıllı telefonların gerisinde kaldığını söylemek gerekiyor. Ses performansı için de aynısını söylemek mümkün. Kamera yetenekleri konusunda net bir yorum yapmamız güç. Ancak 12 megapiksel, f/1.9 diyafram ve 5 megapiksel f/2.0 diyafram özellikli çift lensli arka kamera sistemi kağıt üstünde iyi görünüyor. Bu sistem 4K video çekimi de gerçekleştirebiliyor. Ön kamera ise 20 megapiksel, f/2.0 diyafram gibi özelliklere sahip. Bu selfie kamerası da düşük ışıkta fena iş çıkarmaz gibi görünüyor.

Sahip olduğu Snapdragon 845 işlemciyi ve büyük ekranı dikkate aldığımızda, Pocophone F1’in yüksek performans arayanlar için en uygun seçeneklerden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.

Asus ZenFone 5Z

asus zenfone 5z

Asus ZenFone 5Z, geçen yılın dikkat çeken akıllı telefonlarından bir tanesi olmuştu. Duyurulmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmek üzere olsa da, piyasadaki ömrü daha onun yarısı seviyesinde. Üstelik daha da inen fiyatıyla, tıpkı Pocophone F1 gibi bu telefon da, uygun fiyata yüksek performans arayanların tercihi olabilir.

Asus ZenFone 5Z’yi geçen yılın ortalarında detaylı biçimde incelemiştik. Telefon tasarımı, malzeme kalitesi ve verdiği hisle üst sınıf telefonları aratmıyor. 6.2 inç çentikli IPS LCD ekranı da yüksek bir görsel deneyim sunuyor. Renk canlılığı ve parlaklığı epey yüksek, bu da her ortamda iyi bir görüş sunuyor.

Snapdragon 845 işlemciye sahip olması bu telefonun en önemli artılarından bir tanesi. 2799 TL’lik fiyata piyasaya bulabileceğiniz versiyonda 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza bulunuyor. Bu da PUBG ve benzeri oyunları rahatlıkla oynayabileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik buna düzgün bir ses çıkışı da eşlik edecektir.

Kameralar bakımından da Asus ZenFone 5Z’nin ortalamanın epey üstünde bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Arkadaki 12 ve 8 MP çözünürlüklü kamera ikilisi, yapay zekâdan destek alarak canlı ve parlak fotoğraflar çekmeye izin veriyor. 3300 mAh kapasiteli pili de bir günü rahatlıkla çıkarıyor.

Telefon Android 8 Oreo ile çıkmıştı. Ancak Asus geçtiğimiz haftalarda Android 9 Pie güncellemesini çıkardı. Bu da, yazılım tarafında kafalarında soru işareti olanların içini biraz daha rahatlatacaktır.

ZenFone 5Z’nin farklı konfigürasyona sahip versiyonlarını piyasada 2700-3300 TL arasındaki fiyatlardan bulmak mümkün.

Meizu 16th

meizu 16
Meizu 16

Geçen yılın ortalarında Meizu’nun 16’ncı yılı şerefine çıkarılan Meizu 16th de tıpkı Xiaomi Pocophone F1 gibi bir “amiral gemisi katili”. 6 inç, 1080p ekranlı bu telefonun ekrana yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu bulunuyor. Bu açıdan Xiaomi’nin telefonunun önünde olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefonda da Snapdragon 845 işlemci mevcut. 6 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza da ona eşlik ediyor. Bu özelliklere sahip paketi piyasada 3000-3200 TL aralığında fiyatlardan bulmak mümkün.

Meizu 16th tasarım açısından da oldukça şık görünen bir Android telefon. Bu açıdan da kendisi için sayılan paranın karşılığını verecektir. Kamera performansı hakkında somut bir yorum yapmamız zor. Ancak 12 ve 20 megapiksel çözünürlüklü kamera sisteminin f/1.8 gibi nispeten yüksek bir diyafram açıklığı değeri var. Ana kamera optik görüntü sabitleme, lazer otomatik odak gibi unsurları da barındırıyor.

Android 8 ile yüklü gelen telefonda Meizu’nun Flyme UI olarak adlandırılan özelleştirilmiş bir kullanıcı arayüzü mevcut. 3010 mAh kapasiteli pili, ekran ve işlemciye göre biraz zayıf kaçabilir. Ancak hızlı şarj açığı kapatacak ve ihtiyaç duyduğunuz durumlarda pili hızlı şarj ederek, birkaç dakikalık şarj ile birkaç saat yetecek gücü sağlayacaktır.

Samsung Galaxy S9+

samsung galaxy s9 plus inceleme
Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy S10, 20 Şubat’ta tanıtılıyor. Ancak selefi S9 ve S9+ da düşen fiyatlarıyla uygun fiyata iyi deneyim sunan Android telefonu satın alma peşindeki tüketiciler için cazip seçenekler olmayı sürdürecektir. Samsung Galaxy S9+, 6.2 inç Super AMOLED ekranı, sekiz çekirdeki Exynos 9810 işlemcisi, 6 GB RAM, 128 GB dahili hafıza, 3500 mAh kapasiteli pil gibi özellikleriyle günümüzün şartlarında hâlâ güçlü ve yeterli bir telefon olarak nitelendirilebilir. Ayrıca kamera performansı da kendi fiyat segmentinde bulunan ve piyasaya yeni girmiş telefonların çoğuna göre iyi seviyededir.

Galaxy S9+ yakın zamanda Android 9 Pie ve Samsung One UI güncellemesini de aldı. Bu sayede telefon daha güncel bir görünüme kavuştu. Her ne kadar fiyatı düşse ve özellikler bakımından güncelliğini korusa da, bir yaşına gelmiş bir telefonu satın almak, güncelleme döngüsüne biraz geç girmek anlamına geliyor. Yani, Galaxy S9+ ile Android Q sürümünü görmek istiyorsanız, bunun için uzun bir süre beklemeniz söz konusu olabilir. Bu sürüme hiç kavuşamama ihtimaliniz de bulunuyor. Karar vermeden önce bunu da iyice düşünmenizde fayda var. Piyasada 4100-4500 TL arasında değişen fiyatlarla Galaxy S9+ bulmak mümkün.

İLGİLİ HABERLER