İncelemelerManşetler

General Mobile GM 9 Pro İncelemesi

general mobile gm 9 pro inceleme

General Mobile, iki buçuk yıl önceki GM 5 Plus’ın ardından, yine aynı seviyede bir Android One telefonuyla karşımıza çıktı. Geçtiğimiz ayın ortalarına doğru tanıtılan ve yine aynı ay içinde 2899 TL’lik fiyat etiketiyle satışa sunulmaya başlanan General Mobile GM 9 Pro, tam da yerli üretim tartışmalarının sıklıkla yapıldığı bir zamanda geldi. Bu nedenle daha da fazla konuşuldu. Sahip olduğu teknik özelliklerle orta segment Android telefonlarının sınıfında olan GM 9 Pro, özellikle kamera tarafındaki özellikleriyle iddialı görünüyor. General Mobile GM 9 Pro inceleme yazısı ve videosu ile yeni Android One telefonuyla ilgili izlenimlerimizi, detayları bulabilirsiniz.

GM 9 Pro video inceleme

GM 9 Pro inceleme: Tasarım

General Mobile telefon tasarımlarında genel eğilimleri takip ediyor. Yuvarlatılmış köşeler, metal çerçeve, ince profil gibi özellikleri şirketin telefonlarında sıklıkla görüyoruz. Şirket 18:9 görüntü oranlı ekranlara da hızlı biçimde uyum sağladı. Her ne olursa olsun, General Mobile telefonlarının belirli bir tasarım karakterinin oluştuğunu söyleyebiliriz. İşte GM 9 Pro da bu karaktere uygun biçimde karşımıza çıkıyor.

GM 9 Pro’nun görünüş itibarıyla GM 8 ve GM 8 Go gibi, bu yılın başlarında çıkan General Mobile telefonlarına benzediğini söyleyebiliriz. 159 x 75.8 x 7.9 mm.’lik boyutlara ve 175 gr. ağırlığa sahip gövde, 6 inçlik ekrana sahip olan bir telefon için gayet makul görünüyor. Telefonun ergonomik bir tasarımı var. İster kullanırken, ister cepte taşırken fazla zahmetli değil. Ön taraf Gorilla Glass 5 ekran camıyla kaplıyken arka tarafı ise cam görünümünde, ancak polikarbondan yapılmış bir malzeme kaplıyor. Sağlam bir telefon olduğu hissini vermeyi başarıyor. Uzay grisi, gümüş ve altın renkleriyle Apple’ın iPhone’larını takip ediyor. Elimizdeki altın renkli modelin bir hayli hoş göründüğünü söylemek gerekiyor.

General Mobile 18:9 ekranlara uyum sağlasa da, çentik modasından şimdilik uzak duruyor. Ekranın üst ve alt kısımlarında nispeten geniş alanlar var. Üst tarafta ahize hoparlörü, ön kamera ve sensörler mevcut. Ekranın uzun kenarlarını saran çerçeveler ince, bu da telefonun enini büyütmüyor, rahat biçimde tutulmasını sağlıyor. Kenarları tamamen çevreleyen metal hattın üzerine baktığımızda, alt kısımda USB-C portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve hoparlörü görüyoruz. Ahize hoparlörüne yerleştirilmiş ikinci bir hoparlör de mevcut. Üst kenarda herhangi bir unsur yok. Sol tarafta microSD ve nanoSIM kart tepsisi ve ses tuşlarını görüyoruz.

Sağ tarafta iki adet tuş bulunuyor. Alttaki güç butonu. General Mobile, telefonlarının uzaktan bile fark edilir olmasını sağlamak amacıyla bu tuşu kırmızı renge boyamış. Hemen üstünde ise anında video çekim tuşu var. Bu tuşa, hangi uygulamada veya ekranda olursanız olun, hatta ekran kapalı olsun, art arda iki kez basarak ya da basılı tutarak kamera uygulamasını açarak hemen video çekimine başlayabilirsiniz. Özellikle Instagram veya Snapchat’te hikâye paylaşmak isteyenler için bu tuş epey kullanışlı görünüyor.

Arka tarafta dikkat çeken ilk unsur, sol üst köşeye yerleştirilmiş çift kamera oluyor. Bunun yanında çift renkli flaş ve mikrofon var. Parmak izi okuyucusu sağ veya sol elle tutuşta işaret parmaklarının rahatlıkla erişebileceği noktada bulunuyor. Aynı zamanda hızlı şekilde işliyor. Bunun hemen altında da General Mobile logosunu görüyoruz. Arka yüzeyin sürtünmesi yüksek, telefonun kullanım sırasında elden kayıp gitmesini önlüyor. Parmak izi ve kiri de fazla tutmuyor. Aynı zamanda çiziklere karşı da direnci yüksek gibi görünüyor.

GM 9 Pro inceleme: Donanım ve Performans

gm 9 pro incelemeOrta segment telefonlarda Full HD veya o ayarda ekranları görmeye alıştık. General Mobile GM 9 Pro’nun 6.01 inç ekranı için de durum bu şekilde. Telefonda Full HD+ ekran var. Görüntü oranı 18:9 olduğu için çözünürlük de 2160 x 1080 piksel oluyor. AMOLED teknolojisi kullanılmış, 16 milyon renk desteği sunuyor. Öteyandan Dolby Vision desteği de sunuluyor. Ekran Gorilla Glass 5 ekran camıyla korunuyor.

AMOLED teknolojisinin avantajıyla, GM 9 Pro’nun ekranı parlak ve canlı renklerin keyfini çıkarmayı sağlıyor. Bununla birlikte renk sıcaklığı çok yükseklerde değil. Film izleme veya benzeri senaryolarda daha sarı tonlar tercih edilebilirdi. Parlaklık ise fazlasıyla yeterli, güneş ışığı altında bile telefonu rahat biçimde kullanmayı sağlıyor. Görüş açıları da epey yüksek.

Dolby Vision, diğer bir deyişle HDR desteğinden bahsettik. Tabii ki, bu noktada akıllara YouTube veya Netflix gibi uygulamada bu desteklerden yararlanıp yararlanılamayacağı akıllara geliyor. GM 9 Pro’da General Mobile’a bu soruyu sorduk; Android 9 Pie güncellemesiyle birlikte bu desteğin sunulacağı yanıtını aldık.

gm 9 pro geekbench 4İçerideki bileşenlere baktığımızda, GM 9 Pro’da Qualcomm’un sekiz çekirdekli, 2.2 GHz Snapdragon 660 işlemcisinin bulunduğunu görüyoruz. Buna 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Günlük işler için fazlasıyla yeterli bir paket. Aynı zamanda çoğu oyunu da rahat şekilde kaldıracaktır. Isınma konusunda da GM 9 Pro’nun makul sınırlar içinde olduğunu söyleyebiliriz. Benchmark testleri gibi, telefonları zorlayan uygulamalarda işlemcinin ısındığını hissettik, ancak bu yakıcı seviyede şiddete sahip değildi.

gm 9 pro antutuBenchmark testleri demişken, GM 9 Pro’nun AnTuTu testinden aldığı puan ortalamalarda geziniyor. Ancak GeekBench 4’te, ister tek çekirdek, ister çok çekirdek olsun; geçen yılın amiral gemisi telefonlarıyla karşılaştırılabilir seviyelerde puanlar almayı başardı. Uzun lâfın kısası, performans konusunda GM 9 Pro pek hayal kırıklığına uğratacak gibi görünmüyor.

Pil tarafındaki durum da memnun edici. Telefonda 3800 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil hızlı şarj desteğine de sahip. Kutudan çıkan şarj aletiyle yarım saatte yüzde 50’ye varan bir doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Tam doluluğa ise bir buçuk saate yakın bir zamanda ulaşıyor. Öte yandan pil, normal yoğunluklu bir kullanımda sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Eğer idareli kullanır ve pil azalmaya başladığında güç tasarrufu modundan yararlanırsanız, iki güne kadar varmanız mümkün olacaktır.

General Mobile’ın ses konusuna ayrı bir önem verdiğini biliriz. GM 9 Pro gibi şirketin daha iddialı olduğu bir telefonda ses biraz daha özenli davrandığı alanlardan bir tanesi oluyor. Telefonda üst sınıf akıllı telefonlarda sıklıkla rastladığımız biçimde, biri alt kenara, diğeri de ahize hoparlörüne yerleştirilmiş iki adet ses çıkışı bulunuyor. Ana ses çıkışı alttaki hoparlörde olurken, ahize hoparlöründeki çıkış biraz stereo etkisi yaratmayı amaçlıyor. Yine de, stereo etkisi yeteri kadar yakalanmıyor, ana hoparlör daha baskın geliyor. Ses çıkışı bir akıllı telefona göre makul seviyede sayılır.

Dolby Audio ses desteği de önemli unsurlardan bir tanesi. İster hoparlörle, ister kulaklıkla dinlerken sunulan hazır ses profillerinden bir tanesini seçebilir ya da kendi profilinizi oluşturabilirsiniz. Bu profiller boşuna yerleştirilmemiş, gerçekten işe yarıyor. Örneğin Müzik profilinde baslar biraz daha artırılırken, Diyalog seçildiğinde podcast gibi yayınlar daha iyi biçimde dinleniyor. Kutudan çıkan Dolby Audio destekli kulaklıkların kalitesi de gayet iyi. Aynı zamanda rahat, bizim kulaklarımıza tam oturdu.

GM 9 Pro inceleme: Yazılım

GM 9 Pro bir Android One telefonu. Sonuç olarak Google’ın saf Android deneyimini sunuyor. Android 9 Pie çıktı, ancak bu telefon Android 8.1 Oreo ile geldi. Neyse ki, General Mobile bu telefon için Pie sürümünü beta olarak sundu, yakında da tüm kullanıcılara sunacağının işaretini verdi.

Saf Android deneyimini sevenler GM 9 Pro’dan memnun kalacaklardır. Telefonda sadece Google’ın uygulamaları yüklü geliyor. Aynı zamanda kurulum esnasında bazı Google uygulamalarını yüklemeyi pas geçme fırsatınız da var. General Mobile’ın da birkaç uygulaması var, kurulum sırasında bunları da yükleyip yüklememek size kalmış. Google Fotoğraflar uygulaması çekeceğiniz fotoğrafları veya videoları depolama ve telefonun depolama alanını verimli kullanma noktasında size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bunun dışında Google Play’den istediğiniz uygulamayı veya oyunu yükleyebilirsiniz.

GM 9 Pro inceleme: Kamera

gm 9 pro incelemeKamera deneyimi, bir akıllı telefonun en önemli unsuru. Diğer üreticiler gibi General Mobile da bunun farkında ve telefonlarının pazarlamasını yaparken bunun fazlasıyla üstünde duruyor. GM 9 Pro ile birlikte şirket elini biraz daha yükseltiyor. Kamera sistemine o kadar güveniyor ki, bunu akıllı telefon kamera incelemeleriyle bildiğimiz ve sektörde itibar gören DxOMark’a test ettirmeye çekinmemiş.

General Mobile GM 9 Pro, DxOMark’tan aldığı 90 seviyesindeki puanla sınıfı geçtiğini gösterdi. Bizim deneyimlerimiz de kameranın başarılı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bazı hususlar bakımından kamera sisteminin geliştirilmeye ihtiyacı var. Olayın genel olarak yazılıma bağlı olduğunu ve ilerleyen güncellemelerle birlikte kamera performansının daha da iyileşeceğini düşünüyoruz.

Öncelikle kamera özelliklerinden bahsedelim. Arkada 12 megapiksel ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki adet kamera var. Ana kameranın f/1.8 diyafram açıklığı özelliği de var. Optik görüntü sabitleme yok, bunun yerine elektronik görüntü sabitleme özelliği bulunuyor. 1.4 mikronluk büyük piksel boyutu ve yüksek diyafram açıklığı birleşince, telefonun düşük ışıkta iyi bir performans sergilemesini bekliyoruz. Aynı zamanda otomatik HDR özelliği de mevcut.

General Mobile GM 9 Pro ile çektiğimiz kareyi iPhone X veya Galaxy Note 9 ile çektiğimizde, General Mobile’ın telefonunun renk doğruluğu ve parlaklık konusunda geri kalmadığını gördük. Arka planı bulanıklaştırılmış portre fotoğraflarını çekme konusunda da GM 9 Pro başarılı görünüyor. Ön plandaki nesnenin sınırlarını belirleyip arka planla ayırmada genel olarak başarılı. HDR performansının da etkilediğini söylememiz gerekiyor. Otomatik HDR da genel olarak nerede devreye girmesi gerektiğini biliyor.

Düşük ışıkta, flaşla yapılan çekimler de tatmin edici görünüyor. Bununla birlikte bazı sahnelerde gürültü etkisi fazlaca hissediliyor. Gece manzara çekimlerinde de pozlama varsayılan olarak biraz yüksek seviyede tutulmuş. Bu durum genel olarak sahnedeki nesnelerin veya kişilerin daha iyi biçimde fark edilmesini sağlıyor, ancak gürültü etkisini de artırıyor. Gece modu mevcut, ancak bunun da pek yararı olduğunu söyleyemeyiz.

General Mobile’ın GM 9 Pro’daki Kamera uygulaması üzerinde biraz daha çalışması gerekiyor. Telefonun iyi bir kamera sistemi var, ancak sunulan arayüz daha çok giriş segment Android telefonlarda gördüğümüz tarzda. Ayarlar çok basit kaçıyor, bazı unsurlar anlaşılmıyor. Örneğin, Portre modu için kullanılan deklanşör simgesi pek anlaşılır değil. Bunun dışında bu kadar iyi bir kamera sisteminde daha fazla ayarı kullanıcıya vermek yerinde olur. Örneğin pozlama telafisi, beyaz dengesi gibi ayarları elle yapmayı, bu şekilde çekilen fotoğraflarda biraz daha kontrol sahibi olmayı tercih ederdik. Ancak General Mobile’ın genel olarak ana akım kullanıcıları baz aldığını, bu nedenle kamera modlarını kurgularken genel olarak otomatik ayarlardan hareket ettiğini düşünüyoruz. Her ne olursa olsun, şirketin kamera konusuna önem verdiğini biliyoruz. GM 9 Pro sahipleri, ilerleyen zamanlarda kamera performansını daha da ileri çıkaracak güncellemeleri alacaklardır.

Önde bulunan 8 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı selfie kamera da ihtiyaçları karşılayacak seviyede görünüyor. Bu kamerada güzellik moduyla yüzünüzdeki leke veya siyah nokta gibi kusurları örtebilirsiniz. Bunun yanı sıra arka kamerada olduğu gibi, ön kamerada da arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar çekmek mümkün. Performans arka kameradakiyle aynı seviyede olmasa da, beğenimizi kazanmayı başardı. Ön kamerayla Full HD video kaydı da yapabilirsiniz.

Videodan söz etmişken, arka kamerayla saniyede 30 kare hızında 4K video kaydı yapabilirsiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse, GM 9 Pro’un video performansı bizi şaşırttı. Optik görüntü sabitleme sisteminin olmamasına karşın, elektronik görüntü sabitleme sistemi işini gayet iyi biçimde yapıyor. Elimizi epey titretmemize rağmen video yeteri kadar durağan, profesyonel kamerayla çekilmiş hissini veriyor. Sabitleme işleminde yapaylık hiçbir şekilde hissedilmiyor. Ses kaydı da oldukça kaliteli, rüzgar uğultusunun etkisi de mümkün olduğu kadar azaltılmış.

GM 9 Pro inceleme: Sonuç

GM 9 Pro, General Mobile’dan uzun zamandır beklediğimiz seviyede bir telefondu. GM 5 Plus ile neler yapabileceğini gösteren şirket, GM 9 Pro ile herkesin iddialı olduğu bir alana, kameraya el atıyor ve burada fark yarattığını göstermeye çalışıyor. Her ne kadar birtakım kusurları bulunsa da, GM 9 Pro’nun kamera performansı genel olarak başarılı. Kusur olarak nitelendirdiğimiz noktalar da, yazılım tarafında yapılacak müdahalelerle rahatlıkla kapatılacak türden. Özellikle video kayıt performansıyla GM 9 Pro bizi fazlasıyla şaşırttı.

Bunun dışında tasarımı ve malzeme kalitesiyle fiyatının karşılığını veren GM 9 Pro, sınıfına yakışır bir görsel deneyimi de kullanıcılarına sunuyor. Vaat edilen HDR desteğinin Netflix ve YouTube gibi sık kullanılan platformlarda sunulmaya başlamasıyla birlikte, multimedya deneyimi daha da yükseklere çıkacaktır. Ses tarafında da GM 9 Pro, sınıfının üstünde bir kaliteyi ve performansı sunmayı başarıyor. Donanım tarafında bu telefonun sahip olduğu paket günlük işleri rahat bir şekilde yerine getirmeyi sağlıyor. Aynı zamanda makul bir oyun deneyimi de vadediyor ki, çoğu kişi de fazlasını istemeyecektir. Pil tarafında da başınızı ağrıtmayacaktır.

2899 TL’lik fiyat içinde bulunduğu segment içinde değerlendirildiğinde gayet makul gibi görünüyor. Ancak “yerli üretim” olduğunun altı çizilen bir telefonda, bunun hatırına biraz daha alt seviyeden fiyatlandırma yapılsa, daha güzel olabilirdi. Her ne olursa olsun, akıllı telefon pazarındaki fiyatları göz önünde bulundurduğumuzda, GM 9 Pro’nun şansı epey yüksek görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER