Eğlence

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’na koronavirüs ertelemesi

tokyo 2020

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları, küresel koronavirüs salgını nedeniyle ertelendi. Oyunlar, normal şartlar altında 24 Temmuz’da Japonya’nın başkenti Tokyo’da başlayacaktı. 124 yıllık modern Olimpiyat tarihinde bir ilk olan ertelemeyi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe duyurdu. Olimpiyat Oyunları, daha önce barış döneminde hiç ertelenmemişti.

Abe, yaptığı açıklamada hem Yaz Olimpiyat Oyunları’nın hem de Paralimpik Oyunları’nın ertelendiğini belirtti. Japonya Başbakanı, Olimpiyat’ın en geç 2021’in yaz mevsimi itibarıyla gerçekleşmesi konusunda anlaşıldığını dile getirdi. Oyunlar, 2021’e sarksa bile Tokyo 2020 ismiyle gerçekleştirilecek.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Tokyo 2020’nin organizatörleri, oyunların ertelenmesi konusunda ciddi bir baskı altındaydı. IOC ve organizatörler uzun süre boyunca Tokyo 2020’nin planlanan takvimde gerçekleşeceğini savunmuştu.

Avustralya ve Kanada, erteleme olmaması durumunda Tokyo 2020’ye sporcu göndermeyeceklerini açıklamıştı. ABD ve Birleşik Krallık ise tercihlerinin oyunların ertelemesinden yana olduğunun işaretini vermişti.

Yaz Olimpiyat Oyunları daha önce 1916, 1940 ve 1944’te iptal edilmişti. Kış Olimpiyat Oyunları ise 1940 ve 1944’te gerçekleştirilememişti. Tüm bu iptaller savaşlar kaynaklıydı. Belçika’nın Antwerp şehrinde 1920’de düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları, küresel İspanyol Gribi salgınının hemen sonunda gerçekleşmişti. Rio 2016 ise Brezilya’daki Zika virüsü salgınına rağmen, planlanan şekilde yapılmıştı. Yeni koronavirüsün aksine Zika’nın insandan insana geçmesi gibi bir durum söz konusu değildi.

Alınan erteleme kararının finansal etkisi şu an için bilinmiyor. Ancak bazı tahminlere göre, Japonya’nın Yaz Olimpiyat Oyunları için harcadığı miktar 32 ila 41 milyar dolar arasında. Bunun sadece müsabaka alanları ve otel kapasitesini artırmaya yönelik harcamalar olduğuna da dikkat çekiliyor.

Tokyo 2020 için şehre 500 bin ziyaretçi bekleniyordu

Olimpiyat Oyunları için Tokyo’ya 10 bin sporcu ve 500 bin de uluslararası ziyaretçinin gelmesi öngörülüyordu. Şehirdeki hem küçük hem de büyük işletmeler, 2020’de büyük kâr oranlarına ulaşmayı hedefliyordu. Ancak, tıpkı dünyanın geri kalanında olduğu gibi, Tokyo’da da evdeki hesap çarşıya uymadı.

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları, koronavirüsün gazabına uğrayan ilk ve tek büyük organizasyon değil. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, NBA ve neredeyse tüm yerel ligler salgın nedeniyle ertelenmiş veya durdurulmuş vaziyette. MWC 2020, Coachella, SXSW ve Cenevre Otomobil Fuarı gibi etkinlikler de koronavirüs nedeniyle gerçekleştirilemiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER