Ulaşım

Tesla üretim kapasitesini yukarıya çekmek için Perbix’i satın aldı

tesla redwood

tesla perbixTesla Perbix adını taşıyan bir şirketi satın aldığını açıkladı. Perbix fabrikalar için otonom olarak çalışabilen ekipmanlar üretiyor. CNBC’de yer alan habere göre, Perbix üç yıldır Tesla’nın tedarikçileri arasında bulunuyor. Ancak satın alma sayesinde Tesla daha fazla bileşeni kendi fabrikalarında üretebilecek. Şirket, Perbix ile yaptığı anlaşmayı “makineyi üreten makineyi üretme” hedefi doğrultusunda atılmış bir adım olarak niteledi.

Tesla adına söz konusu satın almanın ilginçi bir dönemde gerçekleştiği söylenebilir. Şirket, geçen hafta itibarıyla üçüncü çeyrek rakamlarını açıklamış ve 619 milyon dolar gibi büyük bir zarar ilân etmişti. Tesla 2017’de hafta başına 5 bin Model 3 üretme hedefinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını da açıklamıştı. Tesla CEO’su Elon Musk, yaşananlardan üretimde yaşanan bazı darboğazları sorumlu tutmuştu. Musk bu konuda detaylı bilgi vermese de, Tesla CEO’sunun el yapımı olan bileşenlere yönelik bağımlılığı kastettiği iddia edilmişti.

Şirket, 2017’nin üçüncü çeyreğinde 1500 Model 3 üretmeyi öngörmüştü. Ancak işler planlandığı gibi gitmedi ve Tesla’nın üretim bandından sadece 260 adet Model 3 çıktı.

Perbix’in Tesla’ya üretimi yukarıya çekme konusunda yardımcı olup olmayacağı bilinmiyor. Ancak satın alma, Tesla’nın üretimde otonomi konusunda daha önce attığı adımlarla örtüşüyor. Tesla daha önce de Almanya merkezli Grohmann Engineering isimli şirketi satın almıştı. Bu satın almanın ardından şirket bünyesinde “Tesla Advanced Automation Germany” isimli bir birim de oluşturulmuştu.

Tesla Perbix için ödediği rakamı açıklamadı

Tesla Perbix için kasasından çıkan rakamı açıklamadı. Ancak Tesla’nın SEC’e sunduğu belge, Perbix’in sahibi James S. Dudley’e 34 bin 772 Tesla hissesi verildiğini gösteriyor. Söz konusu hisselerin piyasa değeri de 10 milyon doların üzerinde seyrediyor.

İLGİLİ HABERLER