ManşetlerUlaşım

Tesla, neredeyse tüm Cybertruck’ları hızlandırıcı pedal arızası nedeniyle geri çağırıyor

tesla cybertruck

Tesla, müşterilere teslim edilen neredeyse tüm Cybertruck araçlarını, araçların gaz pedalının takılmasına neden olan bir kusur sebebiyle geri çağırdı. ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu kusurun, “yüksek kuvvet uygulandığında” pedalın yastığının yerinden çıkarak aracın iç trimine sıkışmasına yol açabileceğini belirtti. Bu arızanın, hızlandırıcı pedalların montajı sırasında “onaylanmamış bir değişiklik” sonucu ve “lubrikant (sabun)” kullanımıyla baş gösterdiği ve bu durumun ped yastığının tutunmasını azalttığı bildirildi.

Tesla’nın fren sistemleri, gaz pedalı takıldığında işlevine devam edecek olsa da, bu durum kesinlikle ideal bir çözüm değildir. Geri çağırma, 13 Kasım 2023 ile 4 Nisan 2024 tarihleri arasında üretilen tüm Model Yıl 2024 Cybertruck araçlarını etkiliyor ve kusurun araçların yüzde yüzünde bulunduğu tahmin ediliyor. Bu durum, aracın piyasaya sürüldüğü geçen yıldan bu yana müşterilere teslim edilen esasen tüm Cybertruck’ları kapsıyor.

Tesla Cybertruck geri çağırma süreci ve müşteri tepkileri

Cybertruck müşterilerine, bu hafta daha önce araç teslimatlarının gecikeceği bildirilmişti ve en az bir araç sahibi, aracın gaz pedalı nedeniyle geri çağrıldığı konusunda bayi tarafından bilgilendirilmişti. Bir başka Cybertruck sahibi ise TikTok üzerinden yaptığı bir gönderide, arızanın “gazı yüzde yüz, tam gaz” şeklinde sıkıştırdığını gösterdi. NHTSA’ya yapılan başvuruda belirtilen zaman çizelgesine göre, Tesla ilk olarak 31 Mart’ta hatalı gaz pedalları hakkında bilgilendirilmiş ve ardından 3 Nisan’da ikinci bir rapor almıştır. Şirket, 12 Nisan’da iç değerlendirmelerini tamamlayarak gönüllü bir geri çağırma başlattı.

Bu, Cybertruck’ı etkileyen Tesla’nın birçok geri çağırmasından ikincisi ancak en önemlisi. Şirket, daha önce şubat ayında ABD’de 2 milyon Tesla aracını, uyarı ışıkları panelindeki yazı tipinin güvenlik standartlarına uygun olmaması nedeniyle geri çağırmış, ancak bu sorun bir yazılım güncellemesiyle çözülmüştü. Tesla hayranları geçmişte şirketin sorunları hava yoluyla yazılım güncellemeleri ile çözebilmesi nedeniyle “geri çağırma” terimine itiraz etmiş olsa da, bu durumda terimin kullanılması gerektiğini kabul etmek zorunda kalacaklar. Tesla, 19 Nisan civarında mağazalarına ve servis merkezlerine bu konuda bilgilendirme yapmayı taahhüt etmiş ve geri çağrılan araçlardaki pedalları ücretsiz olarak değiştirmeyi veya yeniden işlemeyi planlamaktadır. 17 Nisan’dan itibaren üretilen araçlarda ise yeni bir hızlandırıcı pedal bileşeni ve parça numarası kullanılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER