Teknoloji

Google karma gerçeklik başlığı için MicroLED şirketini satın aldı

google raxium

Google’ın donanım patronu Rick Osterloh, çarşamba günü şirketin yeni nesil artırılmış, sanal ve karma gerçeklik başlıkları oluşturmanın anahtarı olabilecek MicroLED teknolojisine sahip, beş yıllık bir girişim olan Raxium’u satın aldığını doğruladı.

Bu, Google’ın bir sonraki büyük AR (artırılmış gerçeklik) hamlesinin daha da yaklaştığının kanıtına katkıda bulunuyor. Şirket, 2020 yılında gözlük üreticisi North’u satın almıştı. Ayrıca artırılmış gerçeklik odaklı bir işletim sistemi geliştirmek için mühendisleri işe aldığı söyleniyor. Geçtiğimiz ocak ayında ise, Google Labs’in geçen yıl I/O etkinliğinde gösterilen Project Starline adlı yüksek çözünürlüklü görüntülü sohbet demosu ile aynı yönetim birimi altında “Project Iris” adlı bir AR başlığının geliştirildiğini öğrendik.

The Information, geçen ay Google’ın Raxium satın alma girişimini ilk kez haberleştirdiğinde, MicroLED teknolojisinin diğer çözümlerden daha fazla enerji tasarruflu, yine de renkli görünen AR ekranları oluşturmak için yararlı olabileceğini belirtmişti. Buna ek olarak Raxium, MicroLED’ler için “monolitik entegrasyon” üzerinde çalışıyor. Bunun da fiyatları önemli derecede indirebileceği öne sürülüyor. MicroLED AR donanımı üzerinde çalışan diğer şirketler arasında Oppo, Apple ve Vuzix yer alıyor.

Rekabete gelince, Microsoft uzun zamandır HoloLens  bir artırılmış gerçeklik cihazı sunarken Apple, Meta, Snap ve diğerlerinin, gerçek dünyanın üzerine bilgi ve görüntüleri yerleştiren kendi donanımlarını oluşturmak için büyük yatırımlar yaptığı biliniyor.

Raxium’un web sitesine göre, telefonunuzdaki bir Super AMOLED ekranının piksel aralığı, yani bir pikselin merkezi ile yanındaki diğer pikselin merkezi arasındaki mesafe, yaklaşık 50 mikrondur. MicroLED ise yaklaşık 3,5 mikronu yönetebilir. Aynı zamanda şirket, herhangi bir dünya rekorundan beş kat daha iyi olduğunu öne sürdüğü, “benzeri görülmemiş verimlilik” ile de övünüyor.

Osterloh, Raxium’un geliştirebileceği muhtemel görüntüleme teknolojileri hakkındaki blog yazısında hem boyut hem de verimlilikten bahsetti. Şirketin Google’ın Cihazlar ve Hizmetler ekibine katılacağını ve donanım çalışmalarına yatırım yapmaya devam ederken bu alandaki teknik uzmanlığının önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER