Manşetler

Meta ilk AR gözlüğünü 2024’te çıkarmayı planlıyor

facebook ray-ban stories meta

Meta, artırılmış gerçeklik ve metaverse alanlarına gelecek planlamasında önemli bir yer verdiğini daha önce açıklamıştı. The Verge sitesinde yayınlanan bir haber, şirketin planları konusunda daha somut şekilde fikir edinmeyi sağlıyor.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, şirket ilk AR (artırılmış gerçeklik) gözlüğünü Project Nazare girişiminin bir parçası olarak 2024’te çıkarmayı hedefliyor. 2026’da bu gözlüğün daha hafif ve gelişmiş bir versiyonu tanıtılacak. 2028’de ise üçüncü nesil piyasaya çıkacak.

Meta’nın ilk artırılmış gerçeklik gözlüğünün telefondan bağımsız çalışacağı ancak telefon benzeri bir kontrol cihazına ihtiyaç duyulacağı söyleniyor. Bu cihazın bilişsel gücü sağlayacağı belirtiliyor.

İlk modelin Android tabanlı olması ve 3D görselleriyle, göz takibiyle, dışa dönük kamerasıyla, stereo ses desteğiyle, görece geniş görüş açısıyla tam bir AR deneyimi sunması bekleniyor. Gözlüğün tasarımının “sosyal bakımdan kabul edilebilir” seviyede olacağı belirtiliyor.

Gözlüğün temel özelliğinin ise “insanların hologramlarıyla iletişim kurmak” olacağı söyleniyor. Meta bunun işaretini geçtiğimiz sonbaharda isim değişikliğini duyurduğu videoda vermişti. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, bunun standart video görüşmelere kıyasla daha sürükleyici bir deneyim sunacağına inanıyor.

Meta’nın ilk artırılmış gerçeklik gözlüğü için “mütevazı” bir satış beklentisi içinde olduğu belirtiliyor. Şirketin ilk gözlüğünü sadece meraklılarına ve geliştiricilere satabileceği ve toplam satış sayısının 10 bini biraz geçebileceği ifade ediliyor. The Verge’e konuşan eski bir Meta çalışanı, Mark Zuckerberg’in AR gözlüğü ile bir “iPhone anı” yaşamayı istediğini belirtti. Burada “iPhone anı” ile kastedilenin tüm sektörü sarsacak ve şirketi dönüştürecek bir ürün lansmanı olduğunu söyleyelim.

Meta ve Mark Zuckerberg’in AR gözlüğüne bu kadar mesai harcamasına şaşırmamak gerekiyor. Gizlilik konuları nedeniyle Meta’nın kurumsal imajı ciddi anlamda sarsılmış durumda. İçerik tartışmaları ve mevzuat kaynaklı baskılar da şirketi etkiliyor. Ana faaliyet alanlarında TikTok gibi rakiplerinin güçlenmesi nedeniyle kullanıcı büyümesinin yatay bir seyir izlemesi de Meta cephesindeki can sıkıcı durumlar arasında yer alıyor. AR gözlüğü şirketin skandalları arkasında bırakmasına ve ilk yıllarındaki “yenilikçi” statüsüne yeniden kazanmasına yardımcı olabilir.

İLGİLİ HABERLER