Teknoloji

Google Project Starline ile görüntülü görüşmelere yeni bir boyut kazandıracak

Google, sohbet ettiğiniz kişinin üç boyutlu olarak önünüzde görünmesini sağlayan yeni nesil bir görüntülü sohbet yöntemi üzerinde çalışıyor. Dün I/O 2021 açılış konuşması yayınında gösterilen projenin önizlemesi sırasında Google, hareket ederek üç boyutlu insan modellerini farklı açılardan görebileceğinizi ve hatta göz teması kurabileceğinizi söyledi.

Sistem “Project Starline” adını taşıyor ve gerçekten etkileyici bir görüntülü sohbet kurulumu gibi görünüyor. Platform, bir kişinin görünümünü ve şeklini farklı açılardan yakalamak için birden fazla kamera ve sensör kullanıyor. Ardından bunları, sohbet ettikleri kişiye gerçek zamanlı olarak yayınlanan bir üç boyutlu modelde birleştiriyor. Google’ın önizlemesinde, kişiden kişiye aramalar için (grup sohbetleri değil) Starline kullanıldı ve her iki taraf da her şeyin işe yarayabilmesi için özel bir teknoloji kullanıyor gibi görünüyordu.

Bir tanıtım videosunda, teknolojiyi kullanan kişiler, insanları aynı odadaymış gibi gördüklerini anlatıyor. Bir kişi “sanki tam önümdeymiş gibi” diyor.

Şu anda sistem fiziksel açıdan epey büyük ve fazla alan kaplıyor. Işıklar, kameralar ve oturulacak bir bankla tamamlanmış bir kabinden oluşuyor. Google, sistemin “özel olarak oluşturulmuş donanıma ve son derece özel ekipmana” dayandığını söylüyor. Wired, kabinin bir düzineden fazla farklı derinlik sensörü ve insanların 3 boyutlu görünmesini sağlamak için 65 inçlik bir “ışık alanı ekranı” içerdiğini belirtiyor. Işık alanı teknolojisi, geçtiğimiz on yıl içinde bazı ümit verici uygulamalarda kullanılmıştı, ancak insanları 3D olarak net bir şekilde sunmanın bir yolu olarak henüz akıllara yerleşmedi.

Görüntülü sohbet kabini şu anda Google’ın birkaç ofisinde mevcut durumda bulunuyor. Şirket teknolojiyi yılın ilerleyen dönemlerinde iş ortaklarıyla test etmeyi planlıyor. Google, sağlık hizmetleri ve medya gibi iki sektörden bu teknolojiyle ilgili geri bildirimleri merakla bekliyor.

Bir yılı aşkın zamandır çoğu kişinin hayatında görüntülü sohbetler önemli bir yer tutuyor. Üstelik şirketler de görüntülü sohbetlere her zamankinden daha fazla güvendikleri bir gelecek planlıyor. Google, Project Starline’ı her evde veya ofiste olması gereken bir sistem olarak planlanmıyor. Bununla birlikte, günümüzün normali hâline gelen görüntülü aramaları eskinin normali olan yüz yüze görüşmelerle birleştiren bir yöntemin geliştirilmekte olduğuna dair somut bir adımı görmüş oluyoruz.

İLGİLİ HABERLER