Teknoloji

Google’dan artırılmış gerçeklik gözlüğü için önemli satın alma

north focals

Google, artırılmış gerçeklik gözlükleri geliştirmeye odaklanan bir şirket olan North’u satın aldı. Şirketler dün yaptıkları açıklamalarla bu satın almanın duyurusunu gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada North’un teknik alandaki uzmanlığının Google’ın donanım çalışmalarına ve çevresel bilişim geleceğine yaptığı yatırımlara yardımcı olacağını söyledi.

Google’ın ne kadar ödediği gibi anlaşma detayları açıklanmadı. Satın almayla birlikte North, Focals adlı akıllı gözlüğünün özelliklerine yönelik çalışmaları kademeli olarak durduracağını açıkladı. Bu da geçen yıl 1000 dolara kadar para verip birinci nesil Focals gözlükten satın alanların yakında gözlüklerini kullanamayacakları anlamına geliyor.

North Focals 1.0‘ı Ocak 2019’da çıkarmıştı. Çıktıktan hemen sonra fiyatı 599.99 dolar ile neredeyse yarısına düşmüştü. Gözlüğün sapında küçük bir lazer kaynağı var ve bu sayede görüntüler kullanıcının gözünün önüne getiriliyor. Focals, Bluetooth üzerinden sahibinin telefonuyla eşleştirilerek bildirimleri gösteriyor, yol tarifleri sağlıyor ve Uber’den araç çağırabiliyr.

Geçen yılın aralık ayında şirket, orijinal versiyonun yapımını durdurarak ikinci nesil versiyona odaklanmaya başlayacağını duyurmuştu. Şirket üzerinde çalıştığı bu cihazı çıkarmak gibi bir planının olmadığını da satın alma duyurusunda belli etti.

North’un kısa süren akıllı gözlük satma macerası çok kolay olmadı. Şirket geçen yıl hayatta kalmak için 150 çalışanını çıkardı. Çalışanlar şirketin yönetim ekibini gözlüklerin değerinden yükseğe satıldığı ve erkeklere göre tasarlandığı şeklinde uyarılarda da bulunmuştu.

Google’ın satın almasından sonra da şirket Kanada, Kitchener-Waterloo’da kalmaya devam edecek. Google, şirketin çevresel bilişim üzerine veya teknolojinin arka planda yer aldığı bir dünya kurmak için çalışacağını söyledi. Ayrıca Google, North’un şehrinde giderek büyüyen küresel teknoloji topluluğuna da kendisini adadığını açıklamasında dile getirdi.

Tabii ki Google bir yandan da kendi Google Glass ürününü geliştirmeyi sürdürüyor. Ancak bu ürün artık işletmeler ve geliştirmeler için tasarlanan bir ürün hâline geldi. Glass’ı yedi yıl önce ilk kez göstermiş olan Google, daha sonra bunun bir bireysel tüketici ürünü olmasından vazgeçmişti. North’un satın alınmasıyla birlikte Google’ın yeniden bireysel tüketicilere özel bir akıllı gözlük çıkaracağı ve bu alanda bir ürün çıkarması beklenen Apple’a rakip olacağı söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER