Teknoloji

Google Glass’tan sonra yeni bir akıllı gözlük denemesi daha mı?

google glass focals akıllı gözlük

Google Glass Nisan 2012’de ilk kez tanıtıldığında büyük bir yankı uyandırmıştı. Google’ın paylaştığı videoda gözlüğün gün boyunca yazılı mesaj alma ve gönderme, fotoğraf çekme ve paylaşma, iç mekanlarda gezinirken yol yardımı alma, video izleme gibi işlerde nasıl yardımcı olduğunu görmüştük. Ne var ki, Google’ın bu planladıklarının hayata geçmesi pek mümkün olmadı.

1500 dolarlık fiyat etiketiyle yurt dışında satışa sunulan Google Glass pahalı bulundu. Üstelik o zamanlar akıllı telefonlar henüz 1000 dolar bandını pek geçmiyordu. Üstelik satın alan müşterilerin gözlüğün rahatça oturması gibi bazı detaylarla uğraşması gerekiyordu. Bunlar bir yana, bazı sinemalar veya barlar bu gözlüğü takanları içeri almıyordu.

En sonunda Google, bir bireysel tüketici ürünü olarak varlığını sonlandırdı. Şimdilerde sadece şirketlere satılan kurumsal bir ürün niteliğini taşıyor. Ancak Apple’ın en erken gelecek yıl akıllı gözlük pazarına gireceğine dair söylentiler ve beklentiler Google’ı da bir kez daha deneme yapmaya itecek gibi görünüyor.

The Globe and Mail‘ın haberine göre, Google’ın ana şirketi Alphabet, Kanadalı giyilebilir ürün üreticisi North’u 180 milyon dolar karşılığında satın alıyor. Bu Alphabet satın almasının Google’ın adına yapılmış olduğunu tahmin ediyoruz.

North, Focals adını taşıyan akıllı gözlükleriyle biliniyor. Geçtiğimiz aralık ayında şirket Focals’ı satmayı bırakmış ve gelecek nesil akıllı gözlüğü Focals 2.0’ın işaretlerini çeşitli tanıtımlarla vermeye başlamıştı. Üstelik “kategori içinde şimdiye kadar yapılmış en önemli ürün tanıtımı” olacağı şeklinde iddialı bir ifade de kullanılıyor. Daha hafif ve göz alıcı olacağı da belirtilen Focals 2.0, 10 kat daha büyük boyutta gösterim yapan bir ekrana sahip olacak. Ancak buna karşın bunu sağlayan teknolojinin boyutu da yüzde 40 oranında küçülecek.

Focals’ı satın almak isteyen tüketicilerin yüzlerinin üç boyutlu modelini çıkarmaları gerekiyor. Bunu da şirketin sadece iki mağazası gerçekleştirebiliyordu. Daha sonra North belirli noktalara geçici mağazalar açmış ve müşterilerin yüzlerini bir iPhone kullanarak taramıştı.

Focals 2.0’ın piyasaya çıkmasını beklerken şirket, herhangi bir nakit kaynağına sahip değildi. Aylık harcamalar yarıya düşürülmüştü, bu nedenle The Globe and Mail tarafından geçilen satış haberi mantıklı görünüyor.

Eğer Alphabet North’u satın alırsa, Google yeniden bireysel tüketicilere özel akıllı gözlük pazarına geri döner mi? Focals, Google Glass’a nazaran daha az iddialı bir ürün gibi görünse de, Google’ın yeniden başlangıç yapması ve Apple’ın beklenen gözlüğüne karşı rakip çıkarması için yeterli görünüyor.

Dedikodular Apple Glass’ın çalışmak için bir iPhone’a ihtiyaç duyacağını, gerekli işlemlerin oradan yapılacağını ve cihazın üzerinde de herhangi bir kamera bulunmayacağını işaret ediyor. Ne var ki, Apple Glass’ta ilk kez 2020 model iPad Pro’larda gördüğümüz LiDAR derinlik sensörü bulunabilir. Bu da gözlük için önemli olan artırılmış gerçeklik yeteneklerini sunması için yardımcı olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER