Teknoloji

Google artırılmış gerçeklik başlığı geliştiriyor

google artırılmış gerçeklik

Google Daydream sanal gerçeklik başlığından vazgeçse de, bu başlıklarla artık ilgilenmediği anlamına gelmiyor. The Verge sitesinin haberine göre; Google, yeni bir artırılmış gerçeklik başlığı geliştirmek için Project Iris adı altında çalışmalar yürütüyor. Şirket artırılmış gerçeklik başlığını 2024’te çıkarmayı planlıyor.

Başlıkta Google tarafından geliştirilen özel bir işlemcinin ve dışa dönük takip kameralarının bulunacağı, işletim sistemi olarak ise Android’in kullanılacağı söyleniyor. Ancak iş ilanlarına bakınca özel bir işletim sisteminin hazırlanması da ihtimaller dahilinde görünüyor. Google’ın işlemci gücünden kaynaklı sınırlamaları aşmak için buluttan da faydalanabileceği belirtiliyor.

Bu gizli projeyi Clay Bavor’un yönettiği söyleniyor. Bavor, yine 2024’te hazır olması beklenen üç boyutlu telebulunuş kulübesi Project Starline’ın geliştirme sürecini de yönetiyor. Gelen bilgilere göre, artırılmış gerçeklik başlığı ekibinde Google Asistan’ın yaratıcısı Scott Huffman, ARCore müdürü Shahram Izadi ve Meta’nın işletim sistemi geliştirme çalışmalarını yöneten Mark Lucovsky de bulunuyor. Pixel biriminin de donanım çalışmalarına katkı sağladığı söyleniyor.

Google CEO’su Sundar Pichai, geçtiğimiz ekim ayında yaptığı açıklamada, artırılmış gerçekliğin şirket için ana yatırım alanlarından biri olduğunu dile getirmişti. Geliştirme çalışmalarının henüz ilk aşamalarında olduğu ve net bir pazar stratejisinin oluşturulmadığı belirtilirken, 2024 hedefinin de netleşmediğinin altı çizildi.

Google için artırılmış gerçeklik başlığı geliştirmek çok sıradışı bir durum değil. Sanal gerçeklik teknolojisiyle bir ara yakından ilgilenen şirketin Apple ve Meta gibi rakiplerinin de önem verdiği bir alana yoğunlaşması doğal bir tercih gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER