Teknoloji

Avrupa Birliği Apple’dan Lightning portunu kaldırmasını istemedi

apple lightning

Avrupa Birliği’nin Apple’ı Lightning kablosundan vazgeçmeye zorladığına dair haberler geçtiğimiz günlerde medya organlarında yer almıştı. Ancak işin aslı göründüğü gibi değil.

2009 yılından bu yana Avrupa Komisyonu, teknoloji şirketlerini kendi yöntemlerini kullanmak yerine ortak bir şarj birimi kullanma konusunda teşvik etmeye çalışıyor. Böylelikle kullanıcılar tek bir kabloyla tüm cihazlarını şarj etmenin rahatlığını yaşayacaklardı.

Yakın zamanda ise Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan bir bildiri konuyla ilgili olarak daha katı kuralları getirmeyi hedefliyor. Bazı yayın organları bu durumu Apple’ın Lightning portu ve kablosunun tamamen kalkacağı ve Apple’ın USB-C kullanmayı daha fazla ürününde tercih edeceği şeklinde yorumladı. Ancak bu durum hem Avrupa Komisyonu’nun niyetini hem de şarj işleminin gerçekte nasıl çalıştığını yanlış anlamaya dayanıyor.

Öncelikle açıklama, önceki yıllarda olduğu gibi telefon kabloları veya konnektör portlarıyla ilgili değil. Geçmişte Apple, Komisyon kararlarına uygun şekilde hareket etmek için iPhone 5’e kadar olan cihazlar için Micro USB – 30 pin adaptörü, sonrasında çıkan cihazlar için de Micro USB – Lightning adaptörü çıkarmıştı. Bu sefer konu şarj adaptörleriyle ilgili. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ortak şarj adaptörüyle ilgili taleplerinin 2009’da başladığını ve o zamanlar 30’un üstünde özel şarj yönteminin kullanıldığını söyledi. Şimdiyse sadece üç adet yöntem var. Bununla birlikte ortadan kalkan şarj adaptörlerinin yılda 51 ton elektronik atık oluşturduğunu da ekledi.

2020’de iPhone’larda USB-C’nin Lightning portunun yerini almasını ümit etmekle birlikte, Avrupa Komisyonu Lightning portu veya kablosuyla ilgili herhangi bir teklifte bulunmuyor. Tekrar edersek, konu şarj adaptörleriyle ilgili ve Apple zaten Komisyon tarafından talep edilen doğrultuda bir şarj adaptörü üretiyor.

Apple’ın ürün yelpazesi içinde 18W USB-C şarj adaptörü ve aynı zamanda Lightning – USB-C kabloları bulunuyor. Bunlar iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max’in kutusunda da çıkıyor. Şirketin 2018 model iPad Pro tabletleri, aynı zamanda tüm MacBook dizüstü bilgisayarları da USB-C şarj adaptörleri ve kablolarıyla geliyor. Aynı zamanda Apple’ın sattığı en güçlü USB-C şarj adaptörleri bile dizüstü bilgisayar, tablet veya telefonu şarj edebiliyor, bunlar evrensel nitelik taşıyor. Belki Apple, bazı ürünlerine bu şarj adaptörlerini yerleştirme konusunda geride kalmış olabilir, örneğin iPhone 11’in standart 5W USB-A şarj adaptörüyle gelmesi buna bir örnek. Ancak ortak şarj adaptörü girişimine uygun şekilde hareket eden öncü şirketler arasında bulunuyor. Üstelik şirket bu yöndeki çalışmalarını da sürdürecek gibi görünüyor.

Yarın tüm şarj adaptörleri USB-C şarj adaptörlerine dönüşse bile, bu durum Apple’ın telefonlarından Lightning portunu kaldırmak zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Dediğimiz gibi, Apple zaten USB-C – Lightning kablosu satıyor.

Haber organlarının söz konusu kablolar ve şarj adaptörleri olduğunda Apple’ın adını anmaları normal. Aslında Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan bildiride Apple’ın adı geçmiyor. Ancak dünyanın en büyük şirketlerinden bir tanesinden söz ediyoruz. Sonuç olarak Apple’ın ömrünü tamamlamış şarj adaptörleri elektronik atık yığınında önemli bir yer tutuyor. 2014 yılına kadar, Avrupa Komisyonu teknoloji endüstrisinin ortak şarj adaptörüne geçişi için kendi başına gönüllü olmasını beklediğini söylüyor. Şimdiyse gerekli olan düzenlemeleri kendisi belirleme niyetinde gibi görünüyor. Eğer her bir şirketin ürünlerinin kutusuna hızlı şarj özellikli USB-C şarj adaptörünü koymasını şart koşarsa, o hâlde Apple da buna uymak zorunda olacaktır ve şirket için bu girişime başlamak çok da zor olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER