Teknoloji

Eric Schmidt Hindistan’a açık internet için yatırım yapma çağrısında bulundu

Yılın ilk günlerinde Kuzey Kore’yi ziyaret eden Google Başkanı Eric Schmidt’in Asya ülkelerinde internet özgürlüğünü yükseltmeye yönelik çalışmaları devam ediyor. Schmidt’in şimdiki odak noktasıysa Hindistan. The Times of India gazetesine bir yazı gönderen Schmidt, dünyanın en geniş demokrasisinin önünde bir fırsat olduğunu dile getirdi. Hindistan’ın nasıl bir internet istediğine karar verme zamanının geldiğini belirten Google Başkanı; açık bir internetin herkesin yararına olacağını, sıkıca düzenlenmiş bir internetinse yeniliğin önünü tıkayacağını ifade etti. Schmidt internet özgürlüğü konusunda benzer demeçleri sıklıkla verse de, bu mesajın son dönemlerde hem Schmidt hem de Google için daha önemli hale geldiği görülüyor. Bu önemin artmasındaki en büyük unsursa hiç kuşkusuz şirketin ulusal ve uluslararası siyaset konularıyla daha fazla ilgilenmesi.

eric-schmidt-d9

Bölgedeki komşularıyla karşılaştırıldığı zaman, Hindistan’ın internet konusunda baskıcı bir rejime sahip olduğunu söylemek pek mümkün değil. Ancak ülkenin geçmişte internette yer alan bazı saldırgan içeriklere yönelik olarak sansür uyguladığı bilinen bir gerçek. Hükümet ülkedeki iş çevrelerinin desteğini alarak telif hakkı ihlallerini engelleme yönünde bazı girişimlerde bulunmuş, fakat söz konusu girişimler bazı protestoları da beraberinde getirmişti. Aralarında Facebook ve Google’ın da bulunduğu bazı şirketlerse, ”ahlaksız ve bozulmuş” işleri yasaklayan Hint yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla mahkemede kendilerini savunmak zorunda kalmıştı. Buna ek olarak, şirketler içeriğin paylaşılmasından önce devlet yetkililerine gösterilmesine yönelik talebe karşı da direnmişti. Geçtiğimiz yıl mahkemede Google adına söz alan bir avukat, Hindistan’ı Çin’den ayıran en önemli noktanın ifade özgürlüğü olduğunu dile getirmişti.

Schmidt yazısında Hindistan’daki internet yeniliklerinin yerel sorunları çözen vatandaşlardan geleceğini belirtirken, ülkedeki bazı girişimleri de birer başarı hikayesi olarak örnek gösterdi. Bu örneklerin en önemli ortak özelliğiyse Google Hangouts veya YouTube kullanıyor olmaları. Schmidt internetin gelişiyle birlikte daha kötüye giden bir yer görmediğini ifade etti. Ülkenin yöneticilerine seslenen Google Başkanı, Hindistan’da yaşayan herkese ülkesini daha ileri taşımak için interneti kullanma şansının verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili >> The Times of India

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER