Bilim

Kablosuz kan testi implantı kalp krizini birkaç saat önce haber verecek

İsviçreli bilim insanları dünyanın birden fazla sensöre sahip en küçük medikal implantını geliştirdiklerini duyurdu. 14 milimetrelik uzunluğa sahip olan bu yonga canlı organizmanın dolaşım sistemi içindeki molekülleri ölçerek sonuçları akıllı telefon veya tablet üzerinde çalışan bir uygulamaya kablosuz olarak iletiyor. Her şeyden önemlisi “IronIC system” olarak adlandırılan bu cihazın kalp krizlerini gerçekleşmeden birkaç saat önce haber verebileceği iddia ediliyor.

kan-implant-isvicre-200313

Lozan’daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki ekibin üyelerinden olan Sandro Carrara, The Verge sitesine konuyla ilgili olarak gönderdiği elektronik posta iletisinde troponin adlı bir molekülün kalp krizinden üç ila dört saat önce kalp kasları tarafından salgılanmaya başladığını kaydetti. Bilim insanı, geliştirdikleri sistem sayesinde bu molekülün ölümcül olay gerçekleşmeden saatler önce tespit edilebildiğini sözlerine ekledi.

Nikotin bandı gibi, hastanın vücuduna yapıştırılan bir banttan güç alan bu cihaz ilaç yerine pil içeriyor. Yonga bilgileri radyo dalgaları aracılığıyla pil bandına iletiyor, buradan da Bluetooth aracılığıyla mobil uygulamaya veri iletimi gerçekleştiriliyor. Carrara ve ekibindeki diğer bilim insanları geliştirdikleri prototip cihazı farelerde, beş farklı kan bileşenini tespit etmek için kullandılar. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlar, hastadan kan alınmasını ve bunların özel ekipmanlarla analizini gerektiren geleneksel kan testlerinden elde edilenlerle uyumluluk gösteriyor.

Araştırmacılar elde ettikleri sonuları bugün gerçekleştirilecek olan Avrupa Tasarım, Otomasyon ve Test Konferansı’nda açıklayacak. Ne var ki, bu sistemin ticari anlamda kullanımı için dört yıl gibi bir zamanın geçmesi gerekiyor. Seri üretime geçilmesiyle birlikte yongaların her birinin bir doların altında maliyetle üretilebileceğine inanılıyor.

İlgili >> The Verge, Eurekalert

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER