Teknoloji

Windows 11 ekran görüntüleri sızdı, işte kullanıcı arayüzü ve yeni Başlat menüsü

microsoft windows 11

Microsoft’un yakında tanıtmasını beklediğimiz Windows 11 işletim sistemi dün internete sızdı. Çinli sosyal ağ Baidu’da ekran görüntüleri ilk kez yayınlandıktan sonra, Windows 11 işletim sisteminin tamamı yeni bir kullanıcı arayüzü, Başlat menüsü ve çok daha fazlasıyla eksiksiz olarak çevrimiçi olarak görünmüş oldu.

Yeni Windows 11 kullanıcı arayüzü ve Başlat menüsü, ilk olarak Windows 10X’te görülene çok benziyor. Microsoft, bu projeyi Windows 11 lehine iptal etmeden önce çift ekranlı cihazlar için Windows’u basitleştiriyordu. Görsel olarak, fark edeceğiniz en büyük değişiklikler görev çubuğunda bulunuyor. Microsoft, uygulama simgelerini burada ortaladı, tepsi alanını temizledi, yeni bir Başlat düğmesi ve menüsü ekledi.

Bu güncellenmiş Başlat menüsü, Canlı Kutucuklar olmadan Windows 10’da mevcut olanın basitleştirilmiş bir sürümü gibi görünüyor. Sabitlenmiş uygulamaları, en son dosyaları ve Windows 11 cihazlarını hızla kapatma veya yeniden başlatma özelliğini içeriyor. Bugün Windows 10’da var olana göre gerçekten çok daha basitleştirilmiş olduğu görülüyor.

Uygulama simgelerinin ve Başlat menüsünün ortalanmasını istemiyorsanız, hepsini sol tarafa taşıma seçeneği bulunuyor. Aynı zamanda mevcut olan karanlık mod ile birleştiğinde Windows 11, Windows 10’a göre önemli ölçüde daha rafine bir sürümü gibi görünmeye başlıyor.

Ayrıca Microsoft, Windows 11’de yuvarlatılmış köşeler kullanıyor. Bunlar bağlamsal menülerde, uygulamaların ve Dosya Gezgini’nin çevresinde görülebiliyor. Başlat menüsünün kendisi de yuvarlatılmış köşeler içeriyor. Bu hâlâ Windows 11’in sızdırılmış erken bir sürümüdür, bu nedenle henüz her şey dahil edilmemiştir.

Windows 11’deki yerleşik uygulamalarda daha fazla değişiklik görmeyi bekliyoruz, ancak bunların çoğu henüz mevcut değil. İşletim sisteminin büyük bir kısmı bitmiş gibi görünüyor, bu nedenle Windows Insider kullanıcılarının test etmesi amacıyla, bunun bir beta sürümünün yakında gelmesini bekliyoruz.

Windows 11 görev çubuğunda yeni bir simge fark etmiş olabilirsiniz. Bu simge, işletim sisteminde Widget’lar olarak etiketlenmiştir. Söylentiler Microsoft’un Windows Widget’larını geri getirdiğini öne sürüyor ve bu erken sürüm bazılarını içeriyor gibi görünüyor.

Bu açıkça Windows 11’in çok erken bir sürümü olduğundan dolayı widget’lar işletim sistemine tam olarak yüklenmiyor. Ancak kaydırılarak haberlere, hava durumuna ve diğer web içeriğine hızlı erişim sağlanabiliyor.

Microsoft, Windows 10X işletim sistemini iptal etmiş olsa da, şirket Windows 11 ile daha önce yaptığı çalışmaların büyük bir bölümünü açık bir şekilde yeniden kullanıyor. Windows 10X, geleneksel dizüstü bilgisayarlara geçmeden ve ardından iptal edilmeden önce, orijinal olarak çift ekranlı cihazlar için tasarlandı. Windows 10X, Windows’un bir dizi iyileştirilmiş ve basitleştirilmiş yönünü içeriyordu ve bu çalışmaların çoğu Windows 11’in bu sızdırılmış sürümünde mevcut gibi görünüyor.

Ayrıca Windows 11 tüm uygulamalarda ekranı kapla düğmesinden erişebileceğiniz yeni ek denetimler içeriyor. Bunlar yıllardır işletim sisteminde var olan kademeli pencereler işlevinin modern eşdeğerleridir. Pencereleri hızlıca yan yana getirebilir veya masaüstünüzde bölümler halinde düzenleyebilirsiniz.

windows 11

Windows 11 ile birlikte beklenen yenilenmiş Windows Mağaza için değişiklikler henüz yok

Ne yazık ki, henüz Windows Mağazası için büyük güncellemeler görünmüyor. Bu erken sızdırılmış bir sürüm olduğundan, Microsoft’un planladığı güncellemelerin henüz ortaya çıkmaması muhtemel görünüyor. Windows Mağazası arayüzü, bugün mevcut olan tüm aynı uygulamalara erişimle, şu anda Windows 10’da bulunanla büyük ölçüde aynı duruyor.

Microsoft’un, geliştiricilerin Chrome veya Firefox gibi tarayıcılar da dahil olmak üzere herhangi bir Windows uygulamasını göndermesine izin vermek için Windows uygulama mağazasını elden geçirdiği bildiriliyor. Ayrıca Microsoft, uygulamalarda üçüncü taraf ticaret platformlarına izin vererek geliştiricilerin Microsoft’un genellikle uygulama içi satın alma sistemlerinden yaptığı kesintiden kaçınmasına izin vermeyi düşünüyor olabilir.

Tüm bunlara ek olarak Microsoft, Windows 11’e yeni bir kurulum deneyimi de ekledi. Windows 10X’e çok benzer, yeni donanım kullanıcıları veya Windows 11’e yükseltme yapanlar, Windows’u yapılandırmak için bir dizi adımda ilerliyor. Bu kullanıma hazır deneyim, her açılışta tetiklenen yeni bir Windows 11 başlangıç sesi de içerir.

windows 11 xbox

Ayrıca Microsoft, Windows 11’deki Xbox deneyimini iyileştiriyor. Yeni Xbox uygulaması artık Windows 11’e entegre edildi ve Xbox Game Pass oyunlarına, Xbox ağının sosyal bölümlerine ve Xbox mağazasına hızlı erişim sunuyor. Xbox Oyun Çubuğu ve Windows Oyun Modu, bu erken sızdırılmış yapıda Windows 10 ile aynı kalıyor.

Microsoft, Windows 11’i çıkarmaya hazır olduğuna dair ipuçları bırakıyor. Yazılım devi, 24 Haziran’da bir sonraki işletim sistemini ortaya çıkarmak için özel bir Windows etkinliği düzenliyor. Etkinlik, Türkiye saatiyle akşamüstü 18.00’de başlıyor. Etkinlik davetiyesi, 11 numaraya benzeyen bir anahatla gölge oluşturan bir pencere içeriyor. Microsoft yöneticileri de aylardır bir “yeni nesil Windows” duyurusu yapıyor ve bu sızıntı da Windows 11’in bu ay içinde resmi olarak açıklanacağını doğruluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER