Teknoloji

Microsoft Chrome OS’e rakip olacak Windows 10X’i rafa kaldırıyor

windows 10x surface neo

Microsoft, 10 yıldan fazla bir süredir Windows’un daha hafif bir sürümünü oluşturmaya çalışıyor. Ancak şirket bunda başarılı olamadı. En son girişim olan Windows 10X’in de, bunun yerine Windows 10’u iyileştirmek amacıyla rafa kaldırıldığı söyleniyor.

Petri, Windows 10X’in bu yıl dağıtıma çıkmayacağını ve işletim sisteminin muhtemelen hiçbir zaman mevcut hâliyle gelmeyeceğini bildirdi. Microsoft, başlangıçta Windows’un daha hafif ve basitleştirilmiş bir sürümü olan Windows 10X’i, Surface Neo gibi yeni çift ekranlı cihazlarla birlikte sunmayı planlıyordu. Bu, pandemi olmadan önce planlanan bir şeydi. Microsoft bunun yerine tek ekranlı dizüstü bilgisayarlar için Windows 10X’e öncelik vermeye karar verdi.

Söz konusu değişiklik, Windows 10X’i daha çok bir Chrome OS rakibi olarak konumlandırmak amacıyla yapılmıştı. Windows 10X, basitleştirilmiş bir arayüz, Canlı Kutucuklar içermeyen güncellenmiş bir Başlat menüsü, çoklu görev geliştirmeleri, performans ve güvenlik için özel bir uygulama bölümü içeriyordu. Microsoft’un 10X ile genel hedefi, Windows’un basitleştirilmiş, basitleştirilmiş ve modern bir bulut destekli sürümünü oluşturmaktı.

Microsoft, Chromebook’ları her zaman işletmelerde ve okullarda büyük bir tehdit olarak görmüştür, ancak geçen yıl normal Windows dizüstü bilgisayarlara olan talepte büyük bir artış yaşanmıştı. Küresel çapta yaşanan çip kıtlığına rağmen, salgın sırasında PC pazarı hız kesmedi. Microsoft, Windows gelirlerinin arttığını gördü. Windows OEM geliri, en son çeyrekte güçlü tüketici PC talebini yansıtacak şekilde yüzde 10 arttı. Kurumsala yönelik olmayan Windows OEM geliri de yüzde 44 arttı.

Windows 10X yerine Windows 10 güncellemesi ile hangi yenilikler gelecek?

Microsoft’a göre şu anda 1.3 milyar aktif Windows 10 cihazı var. Bu, çok sayıda mevcut cihaz ve görünen o ki, Microsoft artık yeni bir çeşitk sunmak yerine Windows’un temelini iyileştirmeye odaklanmış durumda. Microsoft, yeni sistem simgeleri, Dosya Gezgini iyileştirmeleri ve hatta Windows 95 döneminden kalma simgelerin kaldırılmasıyla Windows 10’un kullanıcı arayüzünü iyileştirmek için kademeli olarak çalışıyor.

Tüm bu görsel değişiklikler, kod adı Sun Valley olan daha geniş bir çalışmanın parçası niteliğini taşıyor. Microsoft bu çalışmaları henüz resmi olarak detaylandırmadı, ancak bu yılın başlarında ortaya çıkan bir iş ilânı, “Windows’un kapsamlı bir görsel yenilenmesi” hakkında ipuçlarını vermişti. Ekim ayında çıkması planlanan Windows 10 21H2 güncellemesinde çok sayıda görsel değişikliğin gelmesini bekliyoruz.

Microsoft, günlük işlerinde Windows’a bağlı olanlar için işletim sistemini daha da iyileştirmeye odaklanıyor. Yazılım üreticisi nihayet birden fazla monitörde yeniden düzenleme sorununu çözüyor, Xbox Auto HDR özelliğini ekliyor ve hatta Bluetooth ses desteğini iyileştiriyor.

On yıldan fazla bir süredir Windows’u basitleştirmeye çalıştıktan sonra, Microsoft’un yeniden işin temeline geri dönüş yapmaya karar verdiğini görüyoruz. İlk olarak 2012’de piyasaya çıkan Windows RT’yi gördük. Ardından 2017’de Windows 10 S geldi. Her ikisi de Windows’u basitleştiremedi, ancak şüphesiz Windows 10X’te Windows 10’a geçecek bazı ilginç değişiklikler olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER