Teknoloji

Microsoft Windows 10X’te önce tek ekranlı cihazlara odaklanacak

microsoft windows 10x

Çift ekranlı bilgisayarlar gelecekte yaygınlaşacak olsa da, bu yayılım Microsoft‘un en başta düşündüğü kadar hızlı olmayacağa benziyor. Yazılım devi, Windows 10X adını verdiği yeni işletim sistemi versiyonunu 2020’nin sonunda çift ekranlı Surface Neo ile birlikte kullanıma sunmayı planlıyordu. Ancak çift ekranlı cihazlar için özelleştirilmiş bu işletim sisteminin çıkışının, çift ekranlı cihazların gecikmesinden dolayı, 2021’e bırakıldığına dair haberler geçtiğimiz ay gündeme gelmişti.

Microsoft konuyla ilgili sessizliğini sonunda bozdu. Resmi Windows blogunda şirketin ürün şefi Panos Panay’ın imzasıyla yayınlanan yazıda, Microsoft’un Windows 10X’i tek ekranlı cihazlarda sunmak için de çalışma yapacağı belirtildi.

Panay’ın yazısında şu ifadeler yer alıyor: “Windows 10X’i esneklik için tasarladık. Bu esneklik bize odak noktamızı tek ekranlı cihazlara kaydırma imkanı sağladı. Tek ekranlı cihazlar, Windows 10X ile müşterilerimize sunmak istediğimiz deneyimlerimizin ilk izlenimini oluşturacak. Biz de bu süreçte cihaz üreticileriyle birlikte çift ekranlı bilgisayarları piyasaya çıkarmak için en uygun zamanı belirleme konusunda çalışmaya devam edeceğiz.”

Windows 10X ile tek ekranlı cihazlara nasıl bir ekstra fayda sağlanabileceği şu an için belirsizliğini koruyor. İşletim sisteminin en baştan itibaren çift ekranlı cihazlara göre hazırlanması nedeniyle bu konuda bir tahminde bulunmak da zorlaşıyor. Windows 10X’te öncelik olarak iki ekran arasındaki ortak organizasyonun ve etkileşimin artırılması öne çıkıyor.

Buna ek olarak, mobil cihazların güç tüketimi konusunda daha verimli hâle gelmesi adına perde arkasında da bazı iyileştirmeler yapılıyor. Windows 10X’in 2020’de yayınlaması, Microsoft’un en azından ilk etapta vizyonundan biraz taviz vermek zorunda kalabileceği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER