Teknoloji

Surface Neo: Microsoft’un uzun soluklu projesi en sonunda gerçeğe dönüştü

microsoft surface neo

On yılı aşkın zamandır Microsoft çift ekranlı bir cihaz üzerinde çalışıyordu. Şirket en sonunda bu cihazı resmen tanıttı. Surface sonbahar etkinliğinde şirket, Surface Neo adlı yeni bilgisayarının tanıtımını gerçekleştirdi.

Surface Neo, Windows’un Windows 10X olarak adlandırılan yeni bir versiyonunu çalıştırıyor. Bu yeni cihazın çıkışı için gelecek yılın sonu işaret edildi. Şirket yıllar önce, 2008 yılında Courier adlı konsept ile ilk kez çift ekranlı ürün deneyimini ortaya atmıştı.

Aslına bakarsanız, Surface Neo da hâlâ bir konsept olarak nitelendirilebilir. Panos Panay, Surface etkinliğinde, “Ürünlerimizi bitmeden size nasıl gösteriyoruz?” dedi ve daha sonra Neo’yu, gelecek kategori olarak nitelendirildiği yeni bir ürün olarak tanımladı.

Yeni Surface cihazı, açıldığında tek bir parça gibi görünecek iki adet ekran barındırıyor. İki ekran arasında dikkate değer bir boşluk var. Bu nedenle Microsoft, kullanıcıların bir pencereyi bu iki ekrana açılır biçimde yaymasını istemeyecektir. İki ekran daha çok aynı anda iki farklı işi birlikte yapmaya odaklanıyor.

Surface Neo çok büyük görünmüyor. Açıldığında da büyük bir dizüstü bilgisayar gibi duruyor. Intel yonga barındıran bu bilgisayarın her iki tarafındaki kalınlık da 5.6 milimetre.

Microsoft, karmaşık menteşe yapıları geliştirmeyi seviyor. Bunlar genellikle bilgisayarlarının temel tasarım unsuru oluyor. Surface Neo’nun menteşesi de 360 derece dönebiliyor. Bu sayede cihaz farklı biçimlere sokulabiliyor. Bunlardan bir tanesi de dizüstü bilgisayar konfigürasyonu oluyor. Ekranın bir tanesinde yazı yazarken diğeri de onu destekliyor.

Windows 10X ise yeni bir Başlat menüsü ve görev çubuğuyla birlikte geliyor. Görünüş itibarıyla klasik Windows 10’a benziyor. Bunun ötesinde, Windows uygulamalarını çalıştıracak bir tür taşıyıcı içeriyor. Muhtemelen bu taşıyıcıda geleneksel Win32 uygulamaları çalışacaktır. Bu da Microsoft ekosistemi için oldukça önemli görünüyor. Şirket, daha yeni uygulama platformu için çok uzun zaman harcamış olsa da, geleneksel uygulamalardan da vazgeçemeyecek durumda bulunuyor.

Detaylar geliyor…

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER