Teknoloji

Microsoft Windows 10X ile çift ekranlı cihazlarda özel bir deneyim sunacak

windows 10x
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Surface serisinin yeni üyelerini tanıttığı etkinlikte önemli bir yazılım duyurusu da gerçekleştirdi ve Windows 10X’i duyurdu. Katlanabilir veya çift ekranlı cihazlar için geliştirilen Windows 10X, Microsoft’un bugün tanıttığı Surface Neo gibi cihazlarda kullanılacak. Windows 10X’i Windows 10’un daha “dokunma dostu” bir versiyonu şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır.

Windows 10X’te bu doğrultuda yapılan en önemli değişiklik olarak Canlı Karelerden vazgeçilmesi öne çıkıyor. Windows Phone günlerinden miras kalan hareketli ve dönen ikonlarla vedalaşan Microsoft, kullanıcıların karşısına daha sade bir Başlat menüsü çıkaracak. Windows 10X’in Başlat menüsünde kullanıcıların uygulamaları belli bir yere sabitlemeleri ve kullandıkları son belgelerin bir listesini görmeleri de mümkün olacak.

Windows 10X’te Başlat menüsünün şimdiki hâlinden daha çok Görev Başlatıcısı gibi görüneceği söylenebilir. Bu özel Windows 10 versiyonunda bu tarz bir değişim görmek de pek şaşırtıcı değil. Microsoft yenilenmiş Başlat menüsünü Windows 10’un bir iç sürümüyle birlikte yanlışlıkla dağıtmıştı.

Windows 10X değişikliklerinden bazıları standart Windows 10’a gelecek mi?

Aslında Windows Phone için geliştirilen Canlı Kareler, Windows 8 ile birlikte masaüstü işletim sistemine geçiş yapmıştı. Microsoft, geliştiricilerin ekranda görülen bilgileri sürekli güncellenen uygulamalar hazırlamalarını cesaretlendirmek adına bu yönde bir adım atmıştı. “Bak ve git” mantığı telefon için uygun olsa da, Windows 10’un Başlat menüsüne pek oturmamış ve pek çok uygulama hareketli kare desteğini kullanıcılarına sunmamıştı.

Windows 10X için Başlat menüsünde yapılan değişikliklerin Microsoft tarafından standart Windows 10’a uygulanıp uygulanmayacağı bilinmiyor. Ancak Microsoft’un Canlı Kareler’i Windows’un geleceğinde düşünmediğini anlamak pek zor olmuyor.

İLGİLİ HABERLER