Eğlence

Twitter canlı yayın yapmak isteyenlere yeni yollar sunuyor

periscope

twitter canli yayinTwitter canlı yayın yapmak isteyenlere duyurduğu yeni API ile alternatif seçenekler sunuyor. Bu yeni API sayesinde Periscope üzerinde canlı yayın gerçekleştirirken kullanılabilecek yolların sayısı artırıyor. Şirket, benzer bir işlevi geçtiğimiz ekim ayında kısıtlı bir kullanıcı grubu için hayata geçirmişti. Ancak Periscope Producer adını taşıyan yeni API ile geliştiriciler ve şirketler, standart Twitter ve Periscope kullanıcılarının da başka uygulama ve kameralar üzerinden canlı yayın başlatmasını mümkün hâle getirecek. Twitter bunun için şimdiden ilgili geliştiricilerden gelen başvuruları kabul ediyor.

Twitter’dan yapılan açıklamada Periscope Producer API’sının şimdiden dört iş ortağı tarafından kullanıldığı belirtildi. Ancak bu iş ortaklarından sadece Livestream Mevo, son kullanıcılara yönelik bir araç niteliği taşıyor. Telestream’in Wirecast yazılımı, Switchboard Cloud ve Teradek, daha profesyonel video oluşturma ve yönetim çözümleri olarak tanımlanıyor.

Livestream Mevo, CES 2016’da tanıtılmıştı. Facebook Live ile de uyumlu olan Mevo’nun yazılımı, küçük kamerayı bir mobil stüdyo yazılımına dönüştürüyor. Sadece tek bir lensi taşıyan kamera ve ona eşlik eden uygulama ile 4K çözünürlüklü görüntü üzerinden çok sayıda 1080p çözünürlüklü görüntü kırpılabiliyor ve yayın esnasında bu görüntüler arasında geçiş de yapılabiliyor. 399 dolar karşılığında satılan kamera ile profesyonel ekipmanlara gerek kalmadan Persicope üzerinde çok kameralı bir yayın yapıldığı izlenimi oluşturulabiliyor.

Twitter geçtiğimiz aralık ayında Periscope üzerinde 360 derecelik canlı video yayınını mümkün hâle getirmişti. Şirket, Insta360 Air kamera entegrasyonuyla bu özelliği hayata geçirmişti. Twitter, yeni API ile bu imkanın piyasadaki diğer 360 derece kameralara da taşınmasının muhtemel olduğunu duyurdu.

Twitter canlı yayın araçlarını yaygınlaştırarak Facebook’a yanıt veriyor

Periscope ilk canlı yayın uygulaması olmasa da, bir dönem en popüler canlı yayın aracı hâline gelmeyi başarmıştı. Pazarın öncülerinden olan Meerkat’ı sahnenin dışına iten Periscope, Twitter entegrasyonunun yavaş kalması ve Facebook Live’ın iddialı çıkışıyla zirvedeki yerini koruyamamıştı. Facebook daha önce kullanıcılarına farklı kameralardan canlı yayın başlatma imkanını vermişti. Twitter’ın Periscope için sunduğu yeni API ile canlı yayın pazarındaki en büyük rakibine yanıt verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER