İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A8 (2018) İncelemesi

samsung galaxy a8 2018 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Galaxy A serisi Samsung’u orta-üst olarak nitelendirebileceğimiz, üst sınıf akıllı telefon özelliklerinin bazılarını daha uygun fiyata sunan bir segmentte temsil ediyor. Son birkaç yıldır çatısı altında farklı ürünler sunan bu seri, 2018 ile birlikte yeniden düzenlendi. Eskiden A3, A5, A7 gibi ürünlerin her yıla özel farklı modellerini görürken, bu yıl A8 ve A8+ olmak üzere iki farklı model karşımıza çıktı. Böylelikle Samsung, üst sınıf Galaxy S ve Note serilerine benzer bir marka yaklaşımını A serisinde de sergilemeye başladı. Aslında bu yıl çıkan Galaxy A8’ler, Galaxy A serisinin “8” rakamını taşıyan ilk üyeleri değil. 2016’da da bir Galaxy A8 modeli çıkarılmıştı. Ne var ki, 2018’e özel Galaxy A8 ve A8+, 2017 modellerinin çizgisinden devam eden, bununla birlikte Galaxy S8 ve Note 8’in bazı özelliklerini bünyelerinde barındıran ürünler. Fiyatlarıyla da Galaxy A serisinin doğasına uygun davranıyorlar. Bir süredir daha küçük ekranlı model olan Galaxy A8’i inceliyoruz. Galaxy A8 (2018) inceleme yazısında ve videosunda, bu orta-üst segment Samsung Android telefonuyla ilgili detayları bulabilirsiniz.

Samsung Galaxy A8 (2018) video inceleme

Samsung Galaxy A8 (2018) inceleme: Tasarım

Samsung Galaxy A8, boyutlar bakımından geçen yılın amiral gemisi telefonlarından Galaxy S8 ile hemen hemen aynı değerlere sahip görünüyor. Ancak en, boy ve kalınlık değerlerinin hepsinde çok az daha yukarıda bulunuyor. Farka rağmen, bu iki telefonun birbirleriyle hemen hemen aynı hacimli gövdelere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Söz konusu ağırlık olduğunda ise A8 172 gr. ile, 155 gr. ağırlıklı Galaxy S8’in epey önünde görünüyor.

Yine de, Galaxy A8’in gayet ergonomik, rahatlıkla tutulan ve tek elle bile kullanılabilen bir telefon. Bunda Samsung’un tıpkı S8 ve Note 8 gibi, 18.5:9 görüntü oranlı bir ekran seçmesinin, aynı zamanda neredeyse sıfır ekran çerçeveli “Sonsuz Ekran” tasarımına yer vermesinin rolü bulunuyor.

Galaxy A8, geçen yılın A serisi telefonlarının çizgisini, yine Galaxy S8 ve Note 8 gibi telefonlardan alınan bazı tasarım unsurlarıyla buluşturuyor. Corning Gorilla Cam kaplı ön ve arka yüzeyleri kenarları çevreleyen metal çerçeve birleştiriyor. Elimizdeki siyah renkli model, tamamen siyah renkli görünümüyle gayet ağır ve değerli bir telefon olduğu hissini vermeyi başarıyor.

2017 model Galaxy A serisi modelleriyle birlikte bu seri de suya ve toza dayanıklılık özelliğini kazanmıştı. Galaxy A8 ve A8+ modelleri de bunu devam ettiriyor. IP68 sertifikasına sahip olan bu telefonlar, 1.5 metre derinlikteki suda, yarım saat boyunca herhangi bir zarar görmeden kalabiliyor. Bu da Galaxy A8’i sağanak yağış altında rahatlıkla kullanabileceğiniz, yazın da deniz ya da havuz kenarında zarar gelmeden kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, “Sonsuz Ekran” tasarımına sahip olan Galaxy A8’de, 5.6 inç ekran ön yüzün büyük bir bölümünü kaplıyor. Ancak, Galaxy S8 ile karşılaştırıldığında, ekran çerçevesinin biraz daha geniş alana sahip olduğunun görüyoruz. Ayrıca bu amiral gemisi Samsung telefonunda olduğu gibi her iki kenarı kavisli bir ekran da yok. Ön yüzü kenarlarında çok az da olsa kavis içeren düz bir cam tabaka kaplıyor.

Ekranın alt kısmında herhangi bir düğme yok. Sonsuz Ekran tasarımlı diğer Samsung Galaxy telefonları gibi, bu telefonda da navigasyon ekran üstü kontrollerle gerçekleştiriliyor. Ancak S8 veya Note 8’de olduğu gibi, dokunmatik ana ekran düğmesi titreşimli geri bildirime sahip değil. Ekranın üst kısmına baktığımızda ise ahize hoparlörü, sensörler ve LED durum lambasının yanı sıra iki adet kamera görüyoruz.

Galaxy A8 (2018)’in alt kenarında USB-C portu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve ana mikrofon bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ve microSD kart yuvası var. microSD kart tepsisinde ikinci bir SIM kart için de yer var gibi görünüyor, ancak bu yuva devre dışı bırakılmış. Türkiye’de sadece tek SIM kartlı seçenekler satılıyor. Çift SIM kart desteği olan modellerde bile bu şekilde microSD kart kullanma imkanı sağlanıyor. nanoSIM kart yuvası için sol kenarda ayrı bir yuva oluşturulmuş. Bunun üstünde ise ses tuşunu görüyoruz. Karşı kenarda ise güç butonu bulunuyor. Hemen üstünde ise hoparlör bulunuyor.

Hoparlörün konumuna daha önceki A serisi telefonlardan aşinayız. Hatta Samsung bu tasarımı daha sonra başka serilerde de tercih etti. Hoparlörün uzun kenara yerleştirilmiş olmasının en güzel tarafı; telefonu yatay şekilde tutup video izlerken ya da oyun oynarken parmaklarınızla hoparlörü kapatmıyorsunuz. Hatta düşey yönlü kullanımda bile hoparlörün önünün kapanması söz konusu değil. Hazır yeri gelmişken, hoparlörün ses kalitesine de değinelim. A8’in tek hoparlörü, bizi şaşırtacak derecede yüksek şiddetli ve kaliteli bir ses çıkışı sağlıyor. Bas ve tizler dengeli, aşırıya kaçmıyor. Ayrıca en yüksek ses seviyesinde patlama veya parazit yok.

Galaxy S8 ve S8+’ta ekranı kenarlara kadar yayan Samsung, normalde önde, fiziksel Ana ekran düğmesine yerleştirdiği parmak izi okuyucusunu arkaya taşımak zorunda kalmıştı. Arkada da kameranın yanı gibi, işaret parmağının doğal olarak arka yüzeye temas ettiği noktaya değil de, daha üstte kalan bir noktaya konumlandırılmıştı. Note 8’de ufak değişiklikler yapılmış, ancak parmak izi sensörünün düşey eksendeki konumu değiştirilmemişti. Galaxy A8 ve A8+ ile birlikte parmak izi okuyucusunun olması gerektiği yere indiğini, kameranın altına alındığını görüyoruz.

Parmak izi okuyucusu, telefonu kavradığınızda işaret parmağının rahatlıkla temas edebileceği bir noktada bulunuyor. Ayrıca okuyucuyu el yordamıyla bulmak da oldukça kolay. Hızı iyi olan bu parmak izi okuyucusu sayesinde Kilitli ekranı hızlı biçimde geçmek, kimlik doğrulamasını yapmak mümkün oluyor.

Parmak izi okuyucusunun hemen üstünde kamera bulunuyor. Kameranın yanına ise tek LED flaş yerleştirilmiş. Bu yapının altında ise Samsung logosunu görüyoruz. Arkayı kaplayan cam yüzey parmak izi ve kirlere karşı epey hassas. Ancak çizilmelere karşı direncinin kullandığımız süre boyunca iyi olduğunu söyleyebiliriz. Telefonun herhangi bir parçası çıkarılamıyor. Bu da pilin de kullanıcılar tarafından değiştirilemediği anlamına geliyor.

Samsung Galaxy A8 (2018) inceleme: Donanım ve Performans

Galaxy A8 (2018)’in 5.6 inç ekranının 18.5:9 görüntü oranına sahip olduğunu söylemiştik. Bu ekran, S8 ve Note 8’in ekranları gibi 1440p değil, 1080p kalitesini sunuyor. Yani, karşımızda 1080 x 2220 piksel çözünürlüklü bir ekran bulunuyor. 441 ppi piksel yoğunluğuyla karşımızdaki ekran, keskinlik ve netlik bakımından gayet iyi seviyede, tatmin etmeyi başarıyor. Super AMOLED teknolojili ekranın derin siyahlara sahip olduğunu, yüksek kontrast sunduğunu da belirtelim. Gayet canlı ve parlak renklerle telefonu kullanırken zevk almayı sağlıyor. Parlak güneş ışığı altında da iyi bir görüş sunduğunu belirtmeden geçmeyelim. Kısacası, Galaxy A8 (2018)’in ekranı büyük ekran deneyimi yaşatırken; parlaklık, canlılık, kalite gibi değerler bakımından da tatmin edici olmayı başarıyor.

İçerideki bileşenlere baktığımızda, Samsung’un kendi geliştirdiği Exynos 7885 Octa işlemcinin bu telefonun kalbinde yer aldığını görüyoruz. Bu işlemcinin 2 adet 2.2 GHz Cortex-A73 ve 6 adet 1.6 GHz Cortex-A53 çekirdeği bulunuyor. Doğrusu biraz sıra dışı bir çekirdek dizilimi. Aynı zamanda Mali-G71 grafik işlemci çekirdeği de yongasete dahil edilmiş. 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza da mevcut durumda. Bu arada daha fazla depolama alanı isteyenler için microSD kart yuvası da bulunuyor.

Samsung Galaxy A8 (2018)’in benchmark test sonuçlarına baktığımızda ortalarda gezindiğini görüyoruz. Zaten işlemci yapısı da bunun normal olduğunu destekliyor. İnternette gezinme, sosyal ağlarda takılma, e-posta kontrolü, fotoğraf ve video çekimi gibi günlük işler için A8 yeterli olacaktır. Ancak yüksek profilli oyunları oynama, video düzenleme ve benzeri gibi daha yüksek seviyedeki işler için bir cihaz arayanlar için Galaxy A8 (2018) uygun olmayabilir. Telefonu ilk kullanmaya başladığımızda az da olsa kullanıcı arayüzü geçişlerinde ve uygulama açılışlarında takılma ve gecikmeler oldu. Ne var ki, kullanım sıklığını biraz daha artırınca bunlar kayboldu. Isınma konusunda da A8 (2018)’in sorun çıkarmadığını, ağır yükte bile sıcaklığın makul değerler içinde kaldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

A8, 2018 yılında bir akıllı telefondan sahip olmasını beklediğimiz kablosuz bağlantı özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0; A-GPS, GLONASS ve BDS destekli GPS, NFC gibi özellikler mevcut. Kategori 11 LTE desteğine sahip olması da bu segmentteki bir telefon için artı puan olarak nitelendirilebilir. Galaxy A8 (2018)’in hem Wi-Fi hem de hücresel veri performansını iyi bulduğumuzu da belirtelim.

2018 model Galaxy A8’de 3000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu, Galaxy S8’de ve aynı seviyelerde boyutlara sahip olan tüm akıllı telefonlarda gördüğümüz ortalama pil kapasitesi. Galaxy A8 (2018), tam dolu pil ile bir günü zorlanmadan rahat bir şekilde çıkarıyor. Hatta biraz daha idareli gittiğinizde ikinci günün de bir kısmını çıkarmanız mümkün olabilir. Ancak tam olarak iki günü aynı performansla geçirmenizi sağlayacak bir telefon değil. Yine de, pil seviyesi azaldığında, ultra güç tasarruf modunu tercih ederek, en azından iletişim imkanından mahrum kalmayabilirsiniz.

A8 (2018)’in kutusundan hızlı şarj özellikli bir şarj adaptörü çıkıyor. Bu şarj adaptörüyle yaptığımız denemede yaklaşık yüzde 20’lik şarj 15 dakikada, yüzde 40’lık şarj yarım saatte, yüzde 70’lik şarj ise 1 saatte tamamlandı. Tam doluluğa ulaşması ise yaklaşık 1 saat 45 dakikayı buldu. Hızlı şarj adaptörünün beklendiği şekilde çalıştığını görüyoruz. Ne yazık ki, kablosuz şarjın giderek yayıldığı ve Galaxy A8’in de yapı itibarıyla elverişli göründüğü kablosuz şarj özelliği bulunmuyor.

Samsung Galaxy A8 (2018) inceleme: Yazılım

Samsung Galaxy A8 (2018)’de Android 7 Nougat yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde ise Samsung Experience 8.5 kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Galaxy S8, Note 8 gibi telefonlarda gördüğümüz yazılım deneyimi bu telefonda da sunuluyor. Çeşitli Samsung uygulamaları, aynı zamanda Google ve Microsoft uygulamaları en baştan sunuluyor. Samsung Experience kullanıcı arayüzünün renkli görünümü, yuvarlatılmış köşelere sahip canlı ikonları, parmağınızı yukarı sürüklediğinizde açılan uygulama menüsü ve kolay anlaşılır biçimde bölümlere ayrılmış Ayarlar uygulaması kullanım deneyimini ileri seviyelere taşıyor. Bu arada kurulumdan sonra etkinleştirebileceğiniz ve daha sonra kısayolunu uygulama menüsü veya Ana ekrana ekleyerek her zaman rahatlıkla ulaşabileceğiniz Samsung Themes uygulaması da A8 (2018)’in görünümünü farklılaştırmanızı sağlayacaktır.

Bunun dışında ekranı ikiye bölüp aynı anda iki farklı uygulamayı açma imkanı da mevcut. 5.6 inç ekran iki uygulama için geniş alanı sunarken çoklu görev performansı da iyi şekilde işliyor. Bir yandan YouTube videolarını izlerken bir yandan internette gezinebilirsiniz. Bunun dışında Samsung Experience’ın evrensel arama fonksiyonu da hızlı şekilde erişilebilir nitelikte ve büyük kullanışlılık sunuyor. Ayrıca KNOX güvenlik ve Güvenli Klasör özellikleri de mevcut.

Üst sınıf Samsung telefonlarının klasik bir özelliği hâline gelen Always-on Display, yani sürekli açık ekran özelliği A8 (2018)’de de mevcut. Aynı zamanda arkadaki parmak izi okuyucusunu hâlâ pratik bulmuyorsanız, yüz tanıma özelliğini kullanarak Kilitli ekranı aşabilirsiniz. Bu arada performans konusunda Ayarlar içinde bulunan bakım bölümü bayağı işe yarıyor. Telefonunuzda bir tıkanma ya da yavaşlama hissettiğinizde bu bölüme giderek A8’in genel durumuna bakabilir, performansı en üst seviyeye çıkarabilecek bazı işlemleri tek bir tıklatmayla uygulayabilirsiniz.

Galaxy A8’de S8 veya Note 8’de olduğu gibi Bixby tuşu yok. Bixby Voice sanal asistan da kullanılamıyor. Yine de, Bixby Home paneli ve kamera uygulaması içinde de Bixby Vision mevcut durumda.

Samsung Galaxy A8 (2018) inceleme: Kamera

Kamera her telefon için önemli bir unsur ve üreticiler ürünlerini çekici kılmak adına kamera sistemlerine ilgi çekici, farklılaştırıcı özellikler eklemeye çalışıyor. Galaxy A8 ve A8+ için de durum bu şekilde. Ancak Samsung, A8’de arkada sıradan bir kamera sunarken önde daha farklı bir yaklaşım sergilemiş ve burada iki kameraya yer vermiş.

Arkadaki kameranın özelliklerine bakarak başlayalım. 16 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera, yanında tek bir LED flaşla birlikte sunuluyor. Bu kameranın optik görüntü sabitleme sistemi ve f/1.7 diyafram açıklığı gibi özelliklere sahip. Önde ise, 16 megapiksel ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki adet kamera bulunuyor. Bu iki kameranın varlığı sayesinde, Galaxy Note 8’in arka kameralarının yaptığı bazı işleri ön kameralarla gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Kamera uygulaması Samsung’dan alıştığımız türden. Son yıllarda çıkan bir Samsung telefonu kullandıysanız, bu kullanıcı arayüzüne alışmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Sağ kenardaki güç butonuna çift tıklatarak hızlı biçimde açabilir ve hemen çekime başlayabilirsiniz. Ekranda yukarı aşağı doğrultuda sürükleyerek ön ve arka kameralar arasında geçiş yapabilirsiniz. Sola sürükleyerek görüntü filtrelerine görebilir, sağa sürükleyerek ise çekim modlarına erişebilirsiniz. Çekim modları arasında panorama, hızlı çekim, gece, yemek gibi modlar bulunuyor. Eğer isterseniz, daha fazlasını da indirebilirsiniz. Pro modu içinde ise beyaz dengesi ve pozlama telafisi gibi kısıtlı sayıda ayarı elle yaparak çekim yapma imkanı sunuluyor. Bu arada Samsung, Bixby Vision’ı da eklemeyi ihmal etmemiş.

Eğer ortamdaki ışık şiddeti yeterliyse veya onun da üzerindeyse, Galaxy A8 (2018) ile çektiğiniz fotoğraflar fazlasıyla tatmin edici olacaktır. Pozlama varsayılanda biraz yüksek tutuluyor, bu da bazı sahnelerde aydınlık bölgelerin gereğinden fazla aydınlık çıkmasına neden olabilir. Yakınlaştırma yapıldığında ise detayların biraz kaybolduğu dikkat çekiyor. Öte yandan Galaxy A8’in çekimlerinde renk biraz daha soğuk tonlara kayıyor gibi görünüyor. Gece çekimlerinde ise varsayılan olarak yüksek pozlama yapılıyor, bu da çekimlerin bulanık ve detaylardan yoksun olmasına neden olabilir. Belki gece çekimlerinde Pro modunu kullanmak ve pozlamayı elle ayarlamak daha iyi olacaktır. Makro çekimlerde ise Galaxy A8 (2018)’in arka kamerası gayet başarılı görünüyor.

Galaxy A8 (2018)’in önde yer alan iki kamerasıyla Canlı Odak adı verilen özelliği kullanmak mümkün oluyor. Bu sayede arka planı bulanıklaştırılmış selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Arka plan bulanıklık seviyesini istediğiniz biçimde ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda Canlı Odak modu içinde yüz güzelleştirme ayarlarını da kullanabilir, renk veya pürüzsüzleştirmeyi dilediğiniz şekilde belirleyebilirsiniz. 16 megapiksel veya 8 megapiksel arka kamerayı kullanarak çekim yapabilirsiniz, her iki durumda da biri diğerinin derinlik algılaması için kullanılıyor. Her iki kameranın çekimi arasında çok bir fark göremedik.

A8 (2018)’in ön kameralarıyla çekilen, arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflar gerçekten başarılı. Bu kameraların nispeten yüksek diyafram açıklıkları düşük ışıkta yapılan çekimlerde bile parlak ve net selfie fotoğraflar çekmenizi, arka plan bulanıklığını da başarılı bir şekilde yansıtmanızı sağlayacaktır. Görüntü kalitesi de selfie kameraları içinde iyi bir yerde bulunuyor.

Video tarafında ise Galaxy A8’in 4K video desteğinden yoksun olduğunu görüyoruz. 18.5:9 görüntü oranlı, 2224 x 1080 piksel video kaydı var, ancak bu formatta çekim telefonda tam ekran izlemek dışında pek kullanışlı olmayacaktır. En güzeli Full HD formatta çekim yapmak. Galaxy A8 (2018)’in arka kamerasıyla yaptığımız çekimler fena sayılmaz. Sürekli odaklama sırasında görüntüde anlık da olsa odak değişimi yaşanıyor. Ancak optik görüntü sabitleme sistemi işini gayet iyi biçimde yapıyor. Ses kaydı da kaliteli, rüzgarlı ortamlarda çekime uğultunun yansıması çok da rahatsız edici boyutta olmuyor.

Samsung Galaxy A8 (2018) inceleme: Sonuç

Samsung Galaxy A8 (2018)’in, büyük ekranlı kardeşi A8+ ile birlikte orta-üst segment A serisinin çizgisini devam ettirdiğini görüyoruz. Tasarım, malzeme kalitesi gibi unsurlar bakımından A8’in S8’in hissini yaşattığını söyleyebiliriz. Galaxy A8’i kullandığımız süre boyunca, üst sınıf bir Android telefon kullanıyormuş hissini almayı fiziksel olarak yaşadık. 1080p ekranın da görsel deneyim bakımından S8’i aratmadığını, Full HD çözünürlüğün yeterli keskinliği ve netliği sunduğunu gördük. 5.6 inçlik ekran ile bu telefon kompakt telefon hissini de yaşatmayı başarıyor. Yazılım da alışılmış Samsung deneyiminin gerçek anlamda yaşanmasını sağlıyor. Arka kamera çok fazla ışıldamıyor, ancak özellikle ışığın yeterli olduğu ortamlarda sizi memnun edecek fotoğraflar ve videolar çekmeyi başarıyor. Önde yer alan çift kamera ise, amacına uygun biçimde, arka planı bulanıklaştırılmış fotoğrafları çekmekte başarılı görünüyor. Performans üst segment Android telefonların çizgisine yaklaşmıyor, ancak günlük işleri yerine getirmek için yeterli oluyor.

Galaxy A8’in tavsiye edilen Türkiye satış fiyatı 2899 TL. Doğrusunu söylemek gerekirse, fiyatı sunduğu performans ve özelliklerin biraz üzerinde. Piyasada daha yüksek donanım özelliklerine ve performansa sahip olan bazı yüksek fiyat-performans oranlı telefonlar bulabilirsiniz. Ancak Galaxy A8, bir Samsung telefonu, yani biraz da markaya para veriyorsunuz. Öte yandan malzeme kalitesi ve verdiği kullanım hissiyle de performans ve teknik özellikler tarafındaki eksikliğin biraz olsun tolere edilebildiğini söyleyebiliriz. Eğer Samsung telefonlarını beğeniyorsanız, biraz daha üst seviyede bir seçenek arıyor, ancak 4000 TL’nin üstüne de çıkmayı arzu etmiyorsanız, Galaxy A8 (2018)’i seçenekler arasına alabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER