Teknoloji

Opera One tanıtıldı: Opera’dan üretici yapay zekâ özellikleri için tasarlanmış yeni internet tarayıcısı

opera one

Opera bu yıl içinde tüm platformlarda kullanıcılarla buluşturmayı planladığı yeni internet tarayıcısının erken erişim versiyonunu yayınladı. Opera One adını taşıyan yeni tarayıcı daha sade görünüm getiren bir tasarımla gelirken, gelecekte eklenecek üretici yapay zekâ tabanlı özellikler ve eklentiler için kenar ve adres çubuklarında geniş alanlar bulunuyor.

Opera, “sekme adaları” olarak adlandırdığı özellikleri içeren yeni bir grup özelliği etkinleştirmek için tarayıcı için yeni bir çok iş parçacıklı birleştirici ve yeni modüler tasarım ilkelerini uyguladığını belirtmeyi de ihmal etmiyor.

Opera’nın yeni internet tarayıcısı kullanıcıların açtığı web sitelerini içeriklerine göre otomatik ve sezgisel olarak gruplama yeteneğine sahip. Örneğin, bir adada menüler ve restoran ayrıntıları içeren tüm sayfaları ve diğerinde Google Dokümanlar içeren tüm sekmeleri açılıyor. Böylelikle kafa karışıklığını azaltmak ve ister iş ister kişisel bir şey olsun, görevler arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmak amaçlanıyor. Opera’nın bu özelliği araştırmaların sonucunda kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda hazırladığı anlaşılıyor.

Tarayıcı kendi başına sekme adaları oluşturabilecek şekilde tasarlansa da, kullanıcılar sayfaları manuel olarak da gruplanabiliyor. Adalar arasında sekmeleri sürükleyip bırakmak veya “sekme adası oluştur” seçeneğine sağ tıklamadan önce CTRL veya Komut düğmesine basarak ve gruplandırmak istedikleri web sitelerine tıklayarak yeni bir sekme adası oluşturmak mümkün.

Opera, sekme adalarını açıkça ayırt edilebilen ada sınırları ve renk pazarları ile modüler tasarım stratejisinin ilk ürünü olarak değerlendiriyor. Bu nedenle muhtemelen daha benzer tasarlanmış özelliklerin de Opera One’a eklenmesi muhtemel görünüyor.

Opera One farklı yapay zekâ seçenekleriyle geliyor

Sekme adalarına ek olarak Opera One, varsayılan olarak etkinleştirilmiş ChatGPT, ChatSonic ve AI Prompts ile birlikte geliyor. Opera geçtiğimiz şubat ayında ChatGPT’yi kenar çubuğuna eklemişti.

Opera One, şirketin internet sitesi üzerinden indirilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER