Teknoloji

NASA, astronotlar için ChatGPT benzeri bir asistan geliştiriyor

nasa chatgpt

2001: Bir Uzay Macerası gibi filmlerin bize yapay zekânın (AI) uzaydaki tehlikelerine dair yerleştirdiği derin güvensizliğe rağmen, yapay zekâ hem insanlı hem de insansız görevlerde büyük avantajlar sunuyor. Bu hedefe yönelik olarak NASA, astronotların doğal dil kullanarak manevralar gerçekleştirebileceği, deneyler yapabileceği bir sistem üzerinde çalışıyor. Guardian‘ın haberine göre, bu sistem ChatGPT’ye benzer bir arayüz sunacak.

Bilim kurgu artık gerçek: Konuşan uzay araçları

Bir IEEE toplantısında gelecek nesil uzay iletişimi hakkında konuşan Dr. Larissa Suzuki, “Amacımız, uzay araçlarıyla sohbet edebileceğimiz bir noktaya gelmek ve onların bize alarm durumları, güneş sistemi ve ötesinde gördükleri ilginç bulgular hakkında bilgi vermesini sağlamak.” diye belirtti. “Artık bu durum bilim kurgu gibi değil.”

NASA, bu sistemi Ay’ın etrafında dönecek ve NASA’nın Artemis misyonuna destek sağlayacak Lunar Gateway adlı uzay istasyonunda kullanmayı planlıyor. Bu sistem, astronotların karmaşık kılavuzlarına bakmadan deneyler hakkında tavsiye alabilecekleri veya manevralar yapabilecekleri bir doğal dil arayüzü kullanacak.

Lunar Gateway için küçük işletme desteği talep eden özel bir sayfada NASA, istasyonun meşgul edilmediği dönemlerde çeşitli sistemleri yönetmek için AI ve makine öğrenmesi teknolojilerine ihtiyaç duyacağını belirtti. Bunlar arasında bilim yüklerinin otonom operasyonları, veri iletimi önceliklendirme, otonom operasyonlar, Gateway’in sağlık yönetimi ve daha fazlası bulunuyor.

Örneğin, Suzuki, sistemin otomatik olarak veri iletimi aksaklıklarını ve verimsizliklerini, diğer dijital kesintilerle birlikte düzelteceği bir senaryo öneriyor. “Bir uzay aracı çevrimdışı olduğunda veya yazılımı bir şekilde hata verdiğinde her seferinde bir mühendisi uzaya gönderemeyiz.” diyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER