Bilim

Boeing’in Starliner uzay aracı mürettebatlı ilk uçuşuna hazırlanıyor

boeing starliner

Boeing’in yıllardır süren gecikmeler ve yaklaşık 1,5 milyar dolarlık maliyet artışlarıyla mücadele eden Starliner mürettebat kapsülü, ilk mürettebatlı uçuşunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 10 yıl önce NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) astronot taşıyacak iki araç geliştirilmesi için SpaceX ve Boeing’i seçmişti. SpaceX, Crew Dragon ile 2,6 milyar dolar alırken Boeing’e Starliner için 4,2 milyar dolar verilmişti.

İlk olarak 2017’de gerçekleşmesi planlanan uçuşlar gecikmelerle karşılaştı. SpaceX 2020’de mürettebatlı uçuşlarına başlarken, Boeing Starliner kapsülünü hazır hale getirmekte zorlandı. Ancak 7 Mayıs’ta planlanan uçuş, Boeing’e mürettebatlı uçuş deneyimi kazandıracak.

Starliner şu anda Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nde Atlas V roketine bağlı şekilde kalkışa hazırlanıyor. 7 Mayıs’ta TSİ 05.34’te fırlatılması planlanıyor. Kapsül, NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams’ı taşıyacak.

Starliner’ın mürettebatlı uçuşa hazırlığı

Starliner’ın mürettebatlı uçuşu aynı zamanda aracın üçüncü uçuşu olacak. Uzay aracı, 2022 baharında insansız test uçuşunda ISS’e ulaşma, kenetlenme ve ayrılma yeteneklerini başarıyla gösterdi. Ancak 2019’daki denemede yazılım sorunları nedeniyle ISS’e ulaşamamış ve yakıtı tükenmişti.

Boeing, NASA anlaşmasından bu yana toksik yakıt sızıntısı, paslanmış vanalar ve paraşüt dağıtım sorunları gibi birçok problemle karşılaştı. Ayrıca 2018 ve 2019’daki kazalar sonrası uçak güvenliği de incelendi. En son Ocak ayında bir uçakta yaşanan panel sorunu acil iniş yapılmasına yol açtı.

7 Mayıs’taki uçuş, Starliner’ın ISS’e astronot taşıma yeteneğinin belgelendirilmesinde önemli bir adım olacak. NASA, Crew Dragon ve Starliner ile yedeklilik sağlayacak. NASA, 25 Nisan’da Crew Flight Test Readiness Review sürecini tamamladı.

NASA yetkilisi Jim Free, ilk mürettebatlı uçuşun önemine değindi. NASA uçuş direktörü Emily Nelson da kapsamlı bir inceleme sürecinin ardından uçuşa hazır olunduğunu belirtti. Astronotlar Wilmore ve Williams, bu uçuş için yıllardır eğitim alıyor.

Starliner’ın ISS’e ulaşması yaklaşık 24 saat sürecek. Bu bir test uçuşu olduğu için mürettebat birçok sistemi kontrol edecek. Astronotlar, manuel kontrolleri test edecek ve ISS’teki görev ekibiyle bir hafta boyunca çalışacak.

ISS’ten ayrıldıktan sonra Starliner dönüş yolculuğuna başlayacak. New Mexico’daki White Sands füze menzili de dahil birkaç olası iniş alanı belirlendi. Wilmore ve Williams, Starliner’ın yeteneklerini geliştirme sürecinin bir parçası olduklarını belirtti.

Eğer Starliner, yerel zamana göre 6 Mayıs akşamına gelen ilk seferde fırlatılmazsa; 7, 10 ve 11 Mayıs’ta yedek fırlatma fırsatları olacak. Görev tamamlandığında NASA, gelecekteki ISS görevleri için aracı belgelendirmeye başlayacak. 2025’te Starliner’ın hizmete girmesi hedefleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER