Teknoloji

Microsoft OpenAI yatırımlarına Google korkusuyla başlamış

gpt-4 openai microsoft microsoft ve openai

Microsoft, 2019 yılında yapay zeka şirketi OpenAI için 1 milyar dolarlık büyük bir yatırım yapmıştı. Şirketin bu büyük yatırımının temelinde Google’ın yapay zeka çalışmalarına yönelik büyük bir endişenin olduğu ortaya çıktı. Söz konusu endişeyi gözler önüne seren ise Microsoft’un kurucusu Bill Gates, CEO’su Satya Nadella ve teknoloji şefi Kevin Scott arasında “OpenAI Üzerine Düşünceler” başlığı altında gönderilen e-postalar oldu.

Söz konusu e-postalar, ABD Adalet Bakanlığı ve Google arasında devam eden tekel davası kapsamında yayınlandı.

Kevin Scott tarafından 12 Haziran 2019’da gönderilen bir e-postada “Makine öğrenimi ölçeği açısından rekabetin birkaç yıl gerisindeyiz” ifadesi yer alıyor. Microsoft’un teknoloji şefi, şirket mühendislerinin Google’ın BERT dil modelini kopyalamasının ve eğitmesinin altı ay sürdüğünü ve şirketin altyapısının bu işe uygun olmadığını belirtiyor.

Scott ilk etapta OpenAI ve Google DeepMind’ın yapay zeka çabalarını küçümsediğini, ancak doğal dil modellerinin ortaya çıkmasıyla birlikte kendisinin de etkilendiğini ifade ederek şu ifadeleri kullanıyor: “Model eğitimi konusunda Google ile aramızdaki tüm yetenek boşluklarının nerede olduğunu anlamaya çalışırken çok çok endişelendim.”

Scott, Google’ın ilk yapay zeka modellerinden bazılarının Bing’e karşı rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olduğunu söyledi ve hatta Google’ın Gmail’deki otomatik tamamlama özelliklerinin 2019’da “korkunç derecede iyi hale geldiğini” de dile getirdi. Nadella, Scott’ın OpenAI hakkındaki düşüncelerini şirketin finans şefi Amy Hood’a “İşte bunun için bunu yapmak istiyorum” notuyla iletti.

Bill Gates, bir çalışanla olan ilişkisine ilişkin soruşturma nedeniyle 2020 yılında Microsoft yönetim kurulundan ayrılmış olsa da kendisinin hâlâ Microsoft’un OpenAI ile devam eden ilişkisinin büyük bir parçası olduğu belirtiliyor. 2019’daki e-posta zincirinde OpenAI tartışmasını kimin başlattığı bilinmiyor. Ancak Business Insider’ın haberine göre, Gates 2016’dan bu yana OpenAI ile düzenli olarak görüşüyor ve anlaşmaya aracılık edilmesine yardımcı oldu.

Microsoft OpenAI için 13 milyar dolardan fazla yatırım yaptı

Microsoft şimdiye kadar OpenAI için 13 milyardan fazla yatırım yapmış durumda. Şirketin modellerini Office uygulamalarına, Bing arama motoruna, Edge’e ve hatta Windows işletim sistemine ekledi. Böylelikle Microsoft 2019’daki korkusunun aksine yapay zeka alanında geride kalmadı ve öncü bir rol üstlenmiş oldu. CEO Sarya Nadella yakın zamanda Microsoft’un 2024 ve sonrasında en önemli iki odak alanını yapay zeka ve güvenlik olarak belirledi ve Microsoft ürünlerinde yapay zeka özelliklerinin kullanıma sunulmasının yavaşlamayacağının sinyalini verdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER