Teknoloji

Microsoft son mali çeyrek finansal tabloları içinde farklı tonlar bir arada

microsoft yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, 2021 mali yılının dördüncü çeyreğine ait finansal tabloları açıkladı. Şirket geride kalan üç aylık dönemde 46,2 milyar dolar gelir ve 16.5 milyar dolar net gelir bildirdi. Gelirler yüzde 21 artarken net gelir yüzde 47 oranında artış gösterdi. Cloud ve Office hizmetleri Microsoft’un gelirlerini artırmış olsa da, küresel çip sıkıntısının başka yerlere zarar verdiği açık biçimde görülüyor.

PC pazarının bu yılın başlarında 10 yıl aradan sonra ilk büyük büyümesini kaydetmesine karşın, son zamanlarda dizüstü bilgisayar ve PC satışlarının küresel bir çip kıtlığı nedeniyle yeniden yavaşlamaya başlayabileceğine dair bazı işaretler vardı. Microsoft’un Windows sonuçları bu çeyrekte bu beklentiyi yansıtıyor.

Microsoft’un Windows OEM geliri yüzde üç azaldı, şirket burada tedarik zincirindeki sıkıntıları sorumlu gösteriyor. Windows’un profesyonel olmayan OEM geliri yüzde 4, Windows OEM Pro geliri de yüzde 2 azaldı. Yine de Windows ticari ürünleri ve bulut hizmetleri geliri yüzde 20 arttı. Bu kalem, çok yıllı anlaşmalarla Microsoft 365’i seçen işletmeleri içeriyor ve şirketin Office ile Windows’u bir araya getirme çabasını yansıtıyor.

Microsoft şimdilerde, ekim ayında yeni cihazlarda piyasaya sürülmesi beklenen Windows 11’in çıkışıyla PC pazarını canlandırmayı planlıyor. Windows 11, yeni bir Başlat menüsü, güncellenmiş tasarım ve Windows’un genel olarak basitleştirilmesi gibi birtakım işletim sistemi arayüz düzenlemelerini içeriyor.

Bu son mali çeyrekte, Surface Pro 7 Plus satışlarıyla birlikte yeni Surface Laptop 4’ün Microsoft’taki toplam Surface gelirini etkilediğini ilk kez görüyoruz. Surface geliri, tedarik kısıtlamaları nedeniyle ve önceki yılın aynı çeyrek dönemindeki Surface satışlarının güçlü bir şekilde seyretmesi nedeniyle bu çeyrekte yüzde 20 azaldı.

Microsoft’un Xbox Series X ve Series S konsolları, son aylarda donanım gelirlerinin artmasına yardımcı olduktan sonra, şimdi üçüncü çeyrek finansal tablolarında da etkisini gösteriyor. Donanım gelirleri, beklendiği üzere yüzde 172 oranında arttı. Microsoft CEO’su Satya Nadella, şirketin finansal tabloların açıklanmasından sonra düzenlediği telekonferans görüşmesi  sırasında “Hepimiz oyunlardayız” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade kullandı. “Xbox Series S ve X, şimdiye kadarki en hızlı satan konsollarımızdır ve önceki nesillerden daha fazla sayıda konsol satılmıştır.”

Microsoft, ocak ayında 18 milyon abonesi olduğunu açıkladıktan sonra yeni Game Pass abone numaralarını açıklamadı. Microsoft, geçtiğimiz yıl boyunca düzenli olarak Xbox Game Pass rakamlarını açıklıyordu, ancak şimdi iki çeyrek dönemdir herhangi bir güncelleme yapılmadan geçiliyor.

Microsoft’un Windows ve Surface iş birimleri geride kalan çeyrekte darbe alırken, bulut hizmetleri, Office ve LinkedIn etkileyici bir gelir artışı gördü. Office ticari geliri yüzde 20 arttı, Office tüketici geliri ise yüzde 18 yükseldi. Genel olarak Microsoft 365 tüketici aboneleri de yıldan yıla yüzde 22 artışla 51,9 milyona yükseldi.

Sunucu ve bulut hizmetleri geliri bu çeyrekte yüzde 34 artarken, Azure gelirleri tek başına yüzde 51 yükseldi. Microsoft’un Intelligent Cloud işi için toplam gelir, Microsoft’un toplam gelirinin yüzde 37’si olan 17,4 milyar dolar oldu.

LinkedIn de Microsoft için iyi bir şekilde büyümeye devam ediyor. Geçen yıl pandeminin ilk aşamalarında yaşanan düşüşün ardından oluşan daha güçlü reklam talebi sayesinde LinkedIn geliri yıldan yıla yüzde 46 arttı. Microsoft, LinkedIn oturumlarının “rekor katılımla” yüzde 30 büyüdüğünü söylüyor. Arama ağı reklam geliri de yüzde 53 arttı. Tüm bunlar, LinkedIn’in Microsoft için yıllık 10 milyar dolar gelir getiren bir iş haline gelmesini sağladı. Nadella, şirketin düzenlediği kazanç toplantısında, “Son 3 yılda oyun, güvenlik ve şimdi LinkedIn, yıllık gelirde 10 milyar doları aştı.” dedi.

İLGİLİ HABERLER