Manşetler

Windows 11 Ön İnceleme – Video

windows 11 beta

Microsoft 24 Haziran’da Windows 11 ön gösterimini gerçekleştirdiğinde, bu hafta için ilk ön izleme sürümünün sözünü vermişti. Şirket bu sözünü tutmakta gecikmedi ve pazartesi akşamı ilk Windows 11 ön izleme sürümünü yayınladı. Biz de elimizde bulunan 2020 model, 10. nesil Intel Core i5 işlemcili Huawei MateBook 13’e Windows 11’i kurup bu yeni sürüme hızlı bir bakış attık.

Windows Insider programına Ayarlar içinde bulunan “Güvenlik ve Güncelleştirme” bölümünden kayıt olarak hemen indirme ve güncelleme işlemlerine başlayabilirsiniz. Yaklaşık yarım saat sonra Windows 11 kullanıma hazır hâle geldi.

Dikkatimizi çeken ilk detay yenilenen tasarıma sahip olan kilit ekranı oldu. Microsoft eskisine nazaran, biraz daha tabletlerde gördüğümüz kilit ekranı tasarımlarını andıran bir düzen kullanmış. Saat büyük biçimde, üste doğru ve ortalanmış hâlde yer alırken, bunun hemen altında da tarihi görüyoruz. Muhtemelen bildirimler ve bunun gibi unsurlar da bu ikilinin altına sıralanacaktır.

windows 11 ön inceleme

Masaüstüne geçtiğimizde ise öncelikle eski Windows 10 sürümünüzden kalma duvar kağıdını göreceksiniz. Ancak Ayarlar uygulaması içinde yer alan Kişiselleştirme bölümünden Tema seçimini yaparak Windows 11 tanıtımında kullanılan simgesel duvar kağıtlarına geçiş yapabilirsiniz. Temalar arasında aydınlık ve karanlık modların yanı sıra farklı seçenekler bulunuyor. Kullanıcı arayüzünde duvar kağıdı, renk gibi kişiselleştirme ayarlarının biraz daha öne çıkarıldığını görüyoruz. Bunun dışında Ayarlar uygulaması iPad ve Android tabletlerde gördüğümüz tarzda bir dizilimle karşımıza çıkıyor. Sol kenarda biraz daha sadeleştirilmiş bir menü sütunu varken, ekranın büyük bir kısmını kaplayan sağ tarafta ayarlar, açıklamalarıyla birlikte gösteriliyor. Windows 10’dakine göre ayarların daha sade ve anlaşılır hâle getirildiğini görüyoruz ki, bu çok memnun edici.

windows 11 ön inceleme

Tabii ki, kullanıcıların Windows 11 içinde daha fazla ilgisini çeken değişiklik, yenilenen Başlat menüsü olacaktır. Ya da Microsoft’un deyimiyle Başlangıç… Yıllardır sol alt köşede görmeye alıştığımız Başlat düğmesinin yerini, ortalanmış görev çubuğu öğelerinin en solundaki Windows düğmesi alıyor. Buna tıklattığınızda ise, yeniden tasarlanmış ve eskisine göre epey sadeleştirilmiş bir Başlat menüsü çıkıyor. Sabitlediğiniz uygulama kısayolları en başta gösterilirken, son açtığınız uygulamalar veya dosyalar da öneriler bölümü altında gösteriliyor. Tüm uygulamaları alfabetik şekilde sıralanmış olarak görmeniz mümkün. Benzer durum önerilen bölümü için de geçerli. Ancak bu bölümün daha geliştirilmeye ihtiyacı var gibi görünüyor.

Windows 11 ile birlikte gelen yeni görev çubuğu, yeni uygulamalar açtıkça ortadan kenarlara doğru genişliyor, bu da yeni Başlat düğmesini eskiden olduğu yere doğru biraz daha yaklaştırabilir. Tabii ki, bu işin şakası, ancak Microsoft’un daha görev çubuğunda yapması gereken düzenlemeler var. Çünkü çok fazla uygulama açtığınızda, görev çubuğundaki uygulama simgeleri, hızlı başlat kontrollerinin üstüne biniyor.

windows 11 ön inceleme

Sağ alt köşede bulunan saat ve tarihe tıklattığınızda bildirim merkezini ekranın en solunda göreceksiniz. Ayrıca Wi-Fi, Bluetooth simgelerinin üstüne tıkladığınızda da hızlı ayarlar, ekran parlaklığı ve ses ayarlarını göreceksiniz. Burası biraz macOS’teki düzeni andırıyor. Öte yandan Windows 10’un son sürümleriyle birlikte görev çubuğunda gördüğümüz hava durumu simgesine tıklatıldığında açılan Widget’lar, Windows 11 ile birlikte daha büyük bir tepside, ekranın neredeyse sol yarısını tamamen kaplayacak biçimde açılıyor. Masaüstü geçişleri ve masaüstlerinin genel görünümleri de çeşitli düzenlemelerden geçiyor.

Windows 11’in en büyük yeniliklerinden biri de Microsoft Store’un yenilenen tasarımı oluyor. Burası da biraz daha Mac App Store havası içeriyor. Eskisine göre çok daha kullanışlı kategori sayfaları var. Benzer durum uygulamaların açıklama ve indirme sayfaları için de geçerli. Şu an için geleceği söylenen Android uygulama desteği yok. Windows 11 final sürümü yayınlandığında Android uygulamalarını kullanmanın nasıl bir deneyim sunduğunu göreceğiz.

10 dakikayı aşkın uzunluktaki videonun özeti yukarıda okuduğunuz gibi. Yapılan değişikliklerle PC kullanıcılarını farklı bir deneyim bekliyor. Microsoft, şu an için Windows 11 yüklü cihazların tam olarak ne zaman çıkacağını söylemedi. Ancak tahminler Ekim 2021’e yoğunlaşıyor. Windows 10 yüklü sistemlere ise güncelleştirmenin gelecek yıldan itibaren dağıtılacağı iddia ediliyor. Bu arada güncelleme w. Önümüzdeki aylarda yeni ön izleme derlemeleri geldikçe, bugünkünden daha derli toplu bir kullanıcı arayüzü ve deneyim sunulacaktır. Biz de yayınlayacağımız haberlerle ve diğer içeriklerle bunları aktarmaya çalışacağız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER