ManşetlerTeknoloji

Windows 11 Başlat menüsünde reklam dönemi başlıyor

windows 11

Microsoft, son dönemde aldığı kararlarla teknoloji dünyasında tartışmaların odağında yer alıyor. Bu kararlardan biri, en güncel işletim sistemi Windows 11‘e, Başlat menüsüne reklamların entegrasyonu oldu. Son derece hassas bir konu olan kullanıcı arayüzüne reklam yerleştirmek, Microsoft’u eleştiri oklarının hedefi haline getirdi. Ancak şirket, bu yeni uygulamada ısrarcı görünüyor.

Bu hafta itibarıyla herkese açık hale gelecek olan KB5036980 güncellemesi, kullanıcıların Başlat menüsündeki “önerilen” bölümünde çeşitli servislerin ve uygulamaların reklamlarını görmesine yol açacak. Microsoft’un bu yeni hamlesi, kullanıcı deneyimine doğrudan etki edecek bir değişiklik olarak değerlendiriliyor. Ancak şirket, kullanıcıların endişelerini yatıştırmak adına reklamların Kişiselleştirme ayarlarından devre dışı bırakılabileceğini belirtiyor. Yine de reklamlar, varsayılan olarak açık durumda olacak.

Microsoft, bu yeni reklam stratejisiyle ilgili olarak önceden Windows 10 kullanıcıları için de benzer bir yaklaşımda bulunmuştu. Windows 10 kullanıcılarına, işletim sisteminin desteğinin 14 Ekim 2025 tarihinde sonlanacağı ve bu tarihten sonra güvenlik güncellemelerinin ücretli olacağı konusunda bilgi verilmişti. Şirket bu hamlesiyle, kullanıcıları Windows 11’e geçmeye teşvik etmeyi amaçlıyor. Ancak Microsoft, geçiş sürecinde karşılaşılabilecek olası problemleri de göz önünde bulundurarak Windows 10 kullanıcılarına Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri sunacağını duyurdu.

Uzatılmış güvenlik güncellemeleri ve fiyatlandırma

Windows 10 kullanıcıları için sunulan Genişletilmiş Güvenlik Güncelleştirmeleri, ilk yıl için 61 dolar, ikinci yıl için 122 dolar, ve üçüncü yıl için 244 dolar olarak belirlendi. Bu fiyatlar, Microsoft’un kurumsal müşterilerine yönelik olarak belirlendi. Şirket, bireysel kullanıcılara ve küçük işletmelere yönelik farklı planlar sunabilir.

Bu stratejinin, Windows 10 kullanıcılarını Windows 11’e geçmeye teşvik etmek adına düşünülmüş bir hamle olduğu aşikar. Ancak yeni işletim sistemine geçiş yapmak her kullanıcı için mümkün olmayabilir. Bu durumlar için Microsoft’un sunduğu çözümler, kullanıcıların işletim sistemlerini güncel tutmalarını ve güvenlik risklerini minimuma indirmelerini sağlıyor.

Sonuç olarak, Microsoft’un Windows 11 başlangıç menüsüne reklamlar ekleme kararı, kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen bir hamle olarak görülüyor. Ancak şirket, kullanıcıların endişelerini hafifletmek adına reklamları devre dışı bırakma seçeneği sunuyor. Bu yeni değişikliğin, Windows ekosistemine nasıl bir katkı sağlayacağını zaman gösterecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER