Teknoloji

Google arama gelirleri rekor kırdı, YouTube gelirleri patladı

Alphabet piyasa değeri
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, geride kalan üç aylık dönemde 17,9 milyar dolarlık rekor bir kâr elde etti ve bu finansal tablolar sayesinde, COVID-19’a rağmen yükselen diğer teknoloji devlerine katıldı. Ancak Alphabet’in 2. Çeyrek 2021 kazançları tabloyu daha da parlak hâle getiriyor. Şirket bu çeyrekte 61.9 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek gelirini elde etti ve 18,5 milyar dolar ile üst üste dördüncü çeyrekte rekor kârı elde etti. Şirketin yayınladığı finansal tablolardan bazıları (PDF), bir yıl önce bildirdiklerinin neredeyse iki katına denk geliyor.

Google için arama en büyük itici güç gibi görünüyor ve gelirleri geçen yılın aynı döneminden bu yana 14 milyar doları aşarak toplam 35,8 milyar dolara ulaştı. Bu, bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 4 milyar dolar daha yüksek. YouTube reklam geliri de muazzam bir şekilde büyüdü ve geçen yılın aynı dönemindeki 3,8 milyar dolara kıyasla neredeyse iki katına çıkarak 7 milyar dolara ulaştı. Bu, YouTube’un bir önceki çeyrekte elde ettiğinden de 1 milyar dolar daha fazla görünüyor. Ayrıca şirket, YouTube Shorts’un büyük bir başarı elde ettiğini ve dünya genelinde günlük 15 milyar izlenmeye ulaştığını söylüyor. Mart ayındaki son tabloda bu sayı 6,5 milyar olarak verilmişti.

Ortadaki en önemli sorulardan bir tanesi, geride kalan üç aylık dönemde Alphabet’in hızla büyüyen Google Cloud işinin, yılın ilk çeyreğinde kaydettiği, bir milyar doların hemen altındaki zararını azaltıp azaltmayacağıydı. Bu iş kolu hala kârlı olmasa da Alphabet, ikinci çeyrekte sadece 591 milyon dolar kaybettiğini, geçen çeyrekte 4 milyar dolar olan geliri bu çeyrekte 4.6 milyar dolara çıkardığını belirtiyor. Google Cloud geçen yılın aynı döneminde 3 milyar dolar gelir elde etmişti.

Google’ın donanım biriminin yakında beklenen yeni Pixel Pro 6’dan ve yılın ilerleyen zamanlarında çıkması muhtemel akıllı saatlerden önce nasıl bir performans sergilediği de merak konusuydu. Ne yazık ki, Google donanımla ilgili tabloları açıklamadı. Ancak diğer öğeleri içeren bir “Google diğer” kategorisi var. Bu kalemin bir yıl önceki geliri 5,1 milyar dolar iken, geride kalan üç aylık dönemde gelirin 6,6 milyar dolara çıktığı görülüyor.

İkinci çeyrek finansal tablolar ile ilgili telekonferans görüşmesinde Google CBO’su Philipp Schindler, yüksek rakamların tüketici harcamalarından kaynaklandığını kaydetti. Bir süredir olduğu gibi, pandemi alışverişte büyük bir artışa katkıda bulundu, alışveriş odaklı reklam verenler hem arama hem de YouTube’da büyük harcamlar yaptı. Google da bundan fazlasıyla yararlandı.

Google CFO’su Ruth Porat, şirketin bazı yıl sonu dönemi çıkacak ürünlerin tanıtımlarını desteklemek için bu yıl daha fazla satış ve pazarlama harcaması yapacağını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER