Teknoloji

Meta, Messenger için yıl sonuna kadar uçtan uca şifrelemeyi varsayılan yapacak

instagram meta messenger

Meta, yıl sonuna kadar Messenger ürünü için varsayılan uçtan uca şifrelemeyi kullanıma sunmayı planladığını doğruladı. Şirket, salı günü yayınladığı blog yazısında, “Bugünden itibaren, Messenger’daki milyonlarca kişinin sohbetleri, devam eden uçtan uca şifreleme (E2EE) testlerimiz kapsamında daha güçlü şifreleme standartlarına yükseltilecek.” dedi.

Dijital haklar grubu Fight for the Future tarafından geçen yıl başlatılan bir pro-şifreleme kampanyasına yanıt olarak, Meta bu taahhüdü ay başında bir mektupla yeniden doğruladı. Mektupta, şirketin başkan yardımcısı Rob Sherman, ek bir katmanın şu anda hem Messenger’da hem de Instagram sohbetlerinde test edildiğini belirtti.

Messenger kullanıcıları, mesajlarını şifreleyebilir ancak bu hizmet varsayılan olarak aktif değil. Sherman, “Messenger için özel görüşmelerde varsayılan uçtan uca şifrelemeyi 2023’te devreye sokmaya kararlıyız ve kısa bir süre sonra Instagram için de” yazdı.

Uçtan uca şifreleme özel sohbetlerin güvencesi

Şifrelemenin kişilerin mesajlarını koruma konusunda bugün sahip olduğumuz en iyi teknoloji olduğu düşünülüyor. Meta, bunun ürünlerini rakiplerinkinden ayıran önemli bir neden olabileceğine inanıyor.

Son bir yıl içinde büyük sosyal platformlara varsayılan DM şifrelemesi uygulama baskısı arttı. Örneğin ABD Nebraska’da bir genç kız ve annesi, polisin Meta’dan özel sohbet geçmişlerini almasının ardından yasadışı bir kürtaj yapmakla suçlandı. Polis grupları, şifrelenmiş mesajların varsayılan olarak açılmasına karşı çıktı, çünkü bu, kanıt elde etmeyi zorlaştırıyor. Endüstri genelinde şifreleme benimsemesini de tehdit eden federal yasalar var.

Sherman, test aşamasının beklenenden daha uzun sürdüğünü, Meta’nın uçtan uca şifreli trafiği işleyebilecek sunuculara DM’leri geçirmekte zorlandığını yazdı.

Meta’nın bu adımı, özel sohbetlerin güvencesi için önemli bir gelişme olarak görülüyor. Kullanıcılar, arkadaşları ve sevdikleriyle özel olarak iletişim kurarken başkalarının konuşmalarını göremeyeceğine dair güven duyacaklar. Messenger kullanıcıları, DM’lerini şifrelemek için 2022’nin Ocak ayında seçebildiler ve Meta, bu özelliği o zamandan beri test etmeye devam ediyor. Bu yenilik, şirketin kullanıcılarına sunduğu gizlilik ve güvenlik hizmetlerini daha da güçlendirecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER