Teknoloji

Avrupa Birliği Meta hakkında yeni soruşturma başlatacak

avrupa birliği meta

Avrupa Birliği, seçimle ilgili içeriklerin yönetimi nedeniyle Meta hakkında yeni bir soruşturma başlatmaya hazırlanıyor. The Guardian’ın haberine göre, soruşturmanın detayları bu hafta içinde açıklanacak. Gelen bilgilere göre, Avrupalı yetkililerin “aldatıcı reklamlar ve siyasi içerik” konusunda endişeleri olduğu belirtiliyor.

The Financial Times’ın haberine göre ise AB ayrıca Rusya’nın “yaklaşan Avrupa seçimlerini baltalama çabaları” ve diğer dış müdahale kampanyalarına ilişkin endişelerini de dile getirdi. AB’de Haziran ayında parlamento seçimleri yapılacak. Meta’nın Avrupa Dijital Hizmetler Yasası’na aykırı davrandığı tespit edilirse büyük para cezaları gelebilir.

AB yetkililerinin ayrıca Meta’nın Ağustos ayında CrowdTangle’ı kapatma planı konusunda da “özellikle endişeli” olduğu söyleniyor. CrowdTangle, içeriğin Facebook ve Instagram’da nasıl yayıldığını incelemek için araştırmacılar ve doğruluk denetleyicileri tarafından yıllardır yaygın olarak kullanılıyor. Onlarca araştırmacı ve doğrulama grubu geçen ay şirkete açık bir mektup imzalayarak, aracı çok sayıda küresel seçimden önce kapatmanın dünya çapındaki seçim dürüstlüğü çabalarına “doğrudan tehdit” olacağını belirtmişti.

Meta tarafından konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Platformlarımızdaki riskleri tanımlamak ve azaltmak için köklü bir sürecimiz var. Avrupa Komisyonu ile işbirliğimizi sürdürmeyi ve onlara bu çalışmanın daha fazla ayrıntısını sağlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Avrupa Birliği Meta hakkında başka bir soruşturma daha yürütüyor

Avrupa Birliği Meta hakkında ayrıca Avrupalı kullanıcılara sunulan reklamsız abonelik planı üzerinden bir soruşturma yürütüyor. Bir yıla kadar sürebilecek bu soruşturma, sosyal medya şirketinin kullanıcılara veri toplama kapsamı dışında kalmaları için “gerçek bir alternatif” sunmayarak Avrupa Dijital Piyasalar Yasası’nı ihlal edip etmediğini inceleyecek.

İLGİLİ HABERLER