Teknoloji

Avrupa Birliği Meta’nın uyarısına aldırış etmiyor

avrupa birliği meta

Meta, kısa süre önce Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan yeni mevzuat nedeniyle Avrupa’da Facebook ve Instagram’ı kapatmak zorunda kalabileceğini belirtmişti. Yeni Avrupa Birliği yasaları, tüm şirketlerin kullanıcı verilerini Avrupa’daki sunucularda işlemesini zorunlu kılıyor. Meta ise bu işlemi hâlihazırda ABD’deki sunucularında gerçekleştiriyor.

Meta’nın bu tehdit kokulu uyarısı Avrupa Birliği’ni pek etkilememişe benziyor. Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Meta’nın yıllık raporunu ve Facebook ile Instagram’ın Avrupa Birliği’nde kapanma ihtimalini değerlendirdi. İki bakan Meta’nın yasalara uyması gerektiğinin ve aksi takdirde şirketin servislerinin Avrupa’da kapatılacağının altını çizdi.

Robert Habeck, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Dört yıl boyunca Facebook olmadan yaşadım ve bu fantastikti. Avrupa Birliği çok fazla ekonomik gücü olan büyük bir iç pazar. Eğer birlikte hareket edersek böyle bir durumda geri adım atmayız.”

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise mevcut durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Facebook’suz yaşamın çok iyi olduğunu doğrulayabilirim. Facebook olmadan çok iyi yaşayabileceğimizi de biliyorum. Dijital devler Avrupa kıtasının direneceğini ve egemenliğini koruyacağını anlamak zorunda.”

Birliğin en güçlü iki ülkesinin bakanlarından gelen açıklamalar, Meta’nın uyarısının Avrupa Birliği cephesinde etki yaratmadığını gösteriyor. Meta da bir açıklama yaparak Facebook ve Instagram’ın Avrupa’da kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu. Avrupa’nın tutumu, Meta’nın daha yumuşak bir tavır içine girmesinde etkili olmuşa benziyor.

İLGİLİ HABERLER