Ulaşım

Mazda MX-30 benzinli otomobil gibi çalışacak

mazda mx-30

Mazda, MX-30 adını taşıyan ilk elektrikli otomobilini geçtiğimiz ekim ayında tanıtmıştı. MX-30, arkaya doğru açılan arka kapılarının havalı görünümüyle dikkat çekmişti. Ancak Mazda’nın otomobilin menzilini kasıtlı olarak kısa tutması, hayal kırıklığı yaratmıştı. Mazda’nın MX-30’daki “üzücü” dokunuşları bununla sınırlı kalmamışa benziyor.

Autocar’da yer alan habere göre; Mazda, MX-30’un tork çıkışını sınırlandırdı. Söz konusu sınırlandırma ile MX-30, bir elektrikli otomobilden daha çok benzinli bir otomobil gibi çalışacak. Sınırlandırma nedeniyle MX-30’un 0’dan 100 kilometre hıza yaklaşık 9 saniyede çıkabileceği ifade edildi. Bu süre benzinli bir otomobil için kötü olmasa da, elektrikli otomobiller için oldukça uzun.

Mazda ilk elektrikli otomobilini tanıtmış olsa da, bu alanda ilerleme konusunda pek de heyecanlı görünmüyor. Şirket, MX-30’da 35.5 kWh kapasiteli bir bataryayı tercih etmesiyle de takipçilerini üzmüştü. Mazda, bu tercihi “uzun menzilli elektrikli otomobiller, çevre için dizel araçlardan daha zararlı” şeklinde savunmuştu.

Mazda MX-30 ile maksimum 193 kilometre yol gidilebilecek

Mazda’nın bu tercihinin etkisi, MX-30’un maksimum menzilinde açıkça görülüyor. ABD Çevre Koruma Ajansı’nın verilerine göre; MX-30, tam dolu batarya ile en fazla 193 kilometre yol katedebiliyor.

Mazda, büyük bataryalı bir elektrikli otomobil çıkarmayı “asla” planlamadığını da özellikle vurguluyor. Şirket, daha uzun menzil isteyenler için de MX-30’un hibrit versiyonları üzerinde çalışıyor. Kısacası MX-30 oldukça havalı görünse de, elektrikli otomobil isteyenlerin beklentilerini tam olarak karşılayamayacağa benziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER