Teknoloji

Google Rus haber sitelerini arama sonuçlarında aşağıya indirecek

Google Türkiye google fransa

google rus haberAsılsız haberler son zamanlarda internet dünyasının en önemli problemleri arasında gösteriliyor. Bu haberlerin kaynağı olarak gösterilen Rusya, asılsız haberlerle farklı ülkelerde kendisine siyasi avantaj kazanmakla suçlanıyor. Rus haber siteleri de bu sürecin önemli araçları arasında sayılıyor. Google Rus haber sitelerini arama sonuçlarında aşağıya indirerek bu sorunla mücadeleyi amaçlıyor.

Asılsız haberlerin interneti nasıl sardığı son birkaç ay içinde daha net biçimde anlaşıldı. Facebook’tan geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, 2016’da yapılan seçim öncesinde ABD’deki kritik eyaletlerde gösterilmesi için 3 bin reklam verildiği belirtilmişti. Freedom House ise 30 ülkede hükümetlerin kendilerine avantaj sağlamak için dijital medyadan yararlandığını açıklamıştı. Rusya’nın da bu süreçlerdeki varlığı, ortaya çıkan bilgiler sayesinde biraz daha somutlaşmıştı.

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in icra kurulu başkanı Eric Schmidt, problemin kaynağında popüler Rus haber siteleri Sputnik ve Russia Today’in (RT.com) olduğuna inanıyor. Google, bu sorunu önleyici sistemler geliştirerek çözmeyi amaçlıyor.

Kanada’nın Halifax şehrinde düzenlenen bir konferansta konuşan Schmidt, Rusya’nın yanlış bilgi yayma stratejisiyle mücadelenin çok zor olmadığını ve belli düzenlerin önceden tespitiyle yalan haberlerin yayılmasının önüne geçilebileceğini ifade etti. Haber sitelerini engellemek gibi bir yaklaşım içinde olmadıklarını vurgulayan Schmidt, burada asıl görevi sıralama algoritmalarının üstleneceğinin altını çizdi.

Schmidt’in açıklamalarına Rusya’dan cevap gelmesi fazla zaman almadı. Russia Today’in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, Google’ın kısa bir süre önce kendilerini incelemeye aldığını ve bu incelemede bir probleme rastlanmadığını belirtti.

Google Rus haber sitelerini aşağıya indirerek sorunu çözebilir mi?

Google Rus haber sitelerini arama sonuçlarında aşağıya indirerek asılsız haberleri ortadan kaldırabileceğine inansa da, sorunun çözümü bu kadar kolay görünmüyor. Bu haberlerin yaygınlaşmasını sağlayan sitelerin arka plana atılması sorunu biraz hafifletme potansiyeli taşısa da, kesin çözüm için bundan çok daha fazlası gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER