Teknoloji

Mozilla Firefox siber saldırıya uğrayan siteleri işaretleyecek

mozilla firefox monitor

mozilla firefoxMozilla Firefox cephesinde işler son zamanlarda younda gidiyor gibi görünüyor. Daha şık görünen ve daha hızlı çalışan Quantum tarayıcısıyla adından söz ettiren Firefox, şimdi de güvenlik konusunda hassas olan kullanıcılarına yeni bir araç sunuyor.

Söz konusu araç, Firefox kullanıcılarına ziyaret ettikleri sitede bir veri ihlâli olup olmadığı konusunda bilgi verecek. Firefox bu aracı “Have I Been Pwned?” isimli internet sitesiyle birlikte geliştirdi. Bu site kullanıcıların e-posta adresleri üzerinden kişisel bilgilerinin siber korsanların eline geçip geçmediğini kontrol ediyor.

Firefox ile Have I Been Pwned arasındaki anlaşma, Have I Been Pwned’ın güvenlik uzmanı Troy Hunt tarafından duyuruldu. Hunt, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada “Mozilla ile birlikte muhteşem şeyler yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Söz konusu özelliğin geliştirme çalışmaları hâlâ devam etse de, kullanıcılar ilgili aracı GitHub’dan indirebiliyor. Bu aracı çalıştırmak için Firefox’un geliştirici versiyonunu kullanmak gerekiyor.

Eklentinin çalışma sistematiği ise oldukça basit. Eğer bir site Have I Been Pwned tarafından hazırlanan listeye eklendiyse, o site açıldığında ekrana “Saldırıya uğramış bir siteyi ziyaret ediyorsunuz” şeklinde bir uyarı gelecek. Firefox kullanıcılarının o siteye gitmesini engellemeyecek. Ancak sitenin güvenlik konusunda bazı sorunları olduğu konusunda ziyaretçiler bilgilendirilmiş olacak.

Mozilla Firefox ve Have I Been Pwned kod üzerinde çalışmayı sürdürüyor

Hunt hâlâ Mozilla Firefox ile birlikte kod üzerinde çalıştıklarını, ancak özelliğin nihai hâlinin neye benzeyeceği konusunda şimdiden bir şey söyleyemediklerini belirtti.

İLGİLİ HABERLER