Teknoloji

Google Oracle ile Android kodu üzerine girdiği hukuk mücadelesini kazandı

google oracle Google ve Oracle arasında Android kodunun kullanımı nedeniyle ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir bölge mahkemesinde görülen dava sonuçlandı. Jüri, Google’ın Android’de telifle koruma altına alınan kodu kullanmasının yasalara uygun olduğunu hükmetti ve şirketi yükümlülükten kurtarmış oldu. Kodun telif haklarını elinde bulunduran Oracle, haksız kullanım nedeniyle Google’dan 9 milyar dolar tazminat talep etmişti.

Davanın merkezinde Java tarafından geliştirilen ve Oracle’ın sahibi olduğu bir API bulunuyordu. Söz konusu API, dış programların Java programlarıyla rahatlıkla etkileşime girmesini sağlıyor. Aynı API Android tarafından da kullanılıyor. 2014’te bir federal temyiz mahkemesi Oracle’ın söz konusu kod üzerinde telif hakkı talebinde bulunabileceğine hükmetmişti. Bu karar, Google’ı milyarlarca dolar tazminat ödeme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmıştı.

Davanın son aşamasında ise Google API kodunun Android’de yeniden uygulanmasının adil kullanım çerçevesinde şekillendiğini ve bunun da kodun Oracle’ın telif hakkını ihlal etmeden kullanımını mümkün kıldığını savunmuştu. Şirketin bu savunması jüriyi iknada yeterli olmuşa benziyor.

Google Oracle arasındaki hukuk mücadelesinde Android’in kurucusu olan ve 2005’te işletim sisteminin Google tarafından satın alınmasının sonrasında da platformu geliştirmeyi sürdüren Andy Rubin tarafından gönderilen e-postalar uzun süre konuşuldu. Rubin’in bu e-postalardan birinde başka bir şirketin Java API’sını geliştirme kararını eleştirmesi ve Java API’larının Java’nun o zamanki sahibi olan Sun Microsystems’a lisanslandığını belirtmesi, Oracle’ın dikkat çekmeye çalıştığı nokta olmuştu.

Adil kullanım kararları dava temelli olarak verildiği için Google Oracle davasından çıkan kararın başka davalar için emsal teşkil etmesi beklenmiyor.

İLGİLİ HABERLER